Η μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, η Exxon Mobil, ξεπέρασε σε αξία τον κολοσσό των ηλεκτρικών οχημάτων Tesla για πρώτη φορά από το 2020, καθώς οι επενδυτές πωλούν μετοχές υψηλής ανάπτυξης και αγοράζουν μετοχές αξίας στον ενεργειακό τομέα. Οι μετοχές της Exxon έχουν εκτοξευθεί κατά 75% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, θέτοντας τον ενεργειακό γίγαντα σε ένα ρυθμό για την καλύτερη ετήσια απόδοσή του ποτέ, ενώ η μετοχή της Tesla που έχει υποχωρήσει

περίπου 60% την ίδια περίοδο, για τη χειρότερη ετήσια πτώση που είχε ποτέ.

Eνόψει της αυξανόμενης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, οι επενδυτές προτιμούν πλέον επιχειρήσεις με ισχυρές ταμειακές ροές φέτος, παραλείποντας περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο κίνδυνο, των οποίων οι αποτιμήσεις συνδέονται με μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Επίσης τα προβλήματα του ίδιου του Mr. Tesla συνέβαλαν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην παρακμή. Η ενασχόληση του διευθύνοντος συμβούλου Έλον Μασκ με την απόκτηση του Twitter και η τάση του για αμφιλεγόμενα Tweets κάνουν τους επενδυτές νευρικούς σχετικά με την εστίασή του και την πιθανή ζημιά στην επωνυμία Tesla.

Και η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων - τα οποία εξακολουθούν να είναι σχετικά πιο ακριβά από αυτά με φυσικό αέριο - αναμένεται να δει τη ζήτηση για τα οχήματά της να πέφτει καθώς οι καταναλωτές αναβάλλουν ή ακόμα και ακυρώνουν τις αγορές τους εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας, υψηλού πληθωρισμού και ανόδου επιτοκίων.

«Το πρώτο εξάμηνο του έτους η απόκληση προκλήθηκε από τη μετατόπιση από την ανάπτυξη σε αξία», δήλωσε η Ivana Delevska, διευθύνουσα σύμβουλος επενδύσεων στη SPEAR Invest. «Τώρα έχουμε ένα θεμελιώδες πρόβλημα όπου η προτίμηση των καταναλωτών δεν μετατοπίζεται στα EV με τον ρυθμό που αναμενόταν προηγουμένως».

Από την πλευρά της, η αξία της μετοχής της Exxon ανεβαίνει σταθερά από τότε που έφτασε σε χαμηλό δύο δεκαετιών στις αρχές του 2020, όταν η έναρξη της πανδημίας Covid-19 οδήγησε τις τιμές του αργού σε πτώση. Από τότε, οι αυξανόμενες τιμές του αργού βοήθησαν τον αμερικανικό παραγωγό πετρελαίου να αναρριχηθεί σταθερά στις τάξεις των πιο πολύτιμων εταιρειών στον S&P 500, ξεπερνώντας τη μητρική Meta Platforms Inc., του Facebook τον Σεπτέμβριο και τώρα την Tesla. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε υψηλά ρεκόρ στην πορεία καθώς αγόρασε επιθετικά τις δικές της μετοχές.

Πάντως παρά την πτώση της Tesla, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε έναν κόσμο όπου οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές και να ενθαρρύνουν την ηλεκτροδότηση.

Η Exxon και η Tesla αντάλλαξαν επίσης θέσεις στον S&P 500 ESG Index τον Μάιο, γεγονός που όπως είπε ο επικεφαλής επενδύσεων της Navellier & Associates, Louis Navellier, προκάλεσε ορισμένους επενδυτές που παρακολουθούσαν δείκτες να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας πετρελαίου και να πουλήσουν μετοχές του κολοσσού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Βρίσκεστε τώρα σε μια ενεργειακή αναγέννηση όπου ο κόσμος ανακάλυψε ξανά τη σημασία των ορυκτών καυσίμων καθώς η G7 προσπαθεί να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια», έγραψε σε σημείωμα της 19ης Δεκεμβρίου.

N. Παλ.