Το Ρόλερ Κόστερ στις Αγορές Ενέργειας Καθορίζει Υψηλότερες Τιμές Χρεώσεων στο Ρεύμα για τον Ιανουάριο

Το Ρόλερ Κόστερ στις Αγορές Ενέργειας Καθορίζει Υψηλότερες Τιμές Χρεώσεων στο Ρεύμα για τον Ιανουάριο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 15:58

Με τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας να καθορίζεται στα 216,67 ευρώ/MWh για αύριο Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022, ολοκληρώνεται ένα μικρός κύκλος καθοδικών τάσεων στην χονδρική ηλεκτρισμού

Σημειώνουμε πως η αυριανή τιμή είναι αυξημένη κατά 8% έναντι της σημερινής, που έκλεισε στα 200,61 ευρώ /MW, με ποσοστιαία πτώση 11,1% έναντι της τιμής κλεισίματος την περασμένη Παρασκευή. Στο εγχώριο μείγμα καυσίμων κυριαρχούν οι ΑΠΕ με μερίδιο 41,6%, και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 23,3%, οι εισαγωγές με 14,6%, ο λιγνίτης με 13,6%, και οι υδροηλεκτρικές μονάδες με 2,5%.

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα που διανύουμε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας καθορίστηκε στα 300, 49 ευρώ/ MW, όταν τον περασμένο Ιούνιο, ήταν “μόλις” 205,86 ευρώ/MW, ήτοι, έχει σημειωθεί ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του σχεδόν 45%.

Η διατήρηση του ευμετάβλητου κλίματος στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (αυτή την ώρα, τα futures στον ολλανδικό κόμβο TTF για παραδόσεις Ιανουάριου, υποχωρούν στα 108,800 ευρώ/ MWh, με σημαντική ποσοστιαία μείωση 5,76%) αποτρέπει τους εγχώριους παρόχους ενέργειας να “ρίξουν” τις απαιτήσεις τους στο ζήτημα των τιμών, με αποτέλεσμα, όλες οι ενδείξεις όπως προκύπτουν από τις τελευταίες πληροφορίες στην αγορά, να συντείνουν στο ότι αύριο, Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, θα ανακοινώσουν αυξημένες ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος για τον Ιανουάριο.

Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, οι νέες τιμές θα διαμορφωθούν υψηλότερα, σε επίπεδα μεταξύ 0,35 -0,40 ευρώ/ KWh, όταν για τον μήνα που διανύουμε οι αντίστοιχες ανταγωνιστικές χρεώσεις των εγχώριων παρόχων ηλεκτρισμού κυμάνθηκαν σε επίπεδα 0,27 - 0,38 ευρώ/KWh.

Ασφαλώς, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό των τελικών τιμών καταναλωτού, η επιδότηση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο καθορισμός υψηλότερων ανταγωνιστικών χρεώσεων για τον πρώτο μήνα του νέου έτους, είναι βέβαιο ότι θα παρακινήσει και την Κυβέρνηση να αυξήσει το ύψος της επιχορήγησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έτσι ώστε η μέση τιμή λιανικής ρεύματος να κινηθεί στο εύρος διακύμανσης των μεταξύ 0,15 -0,17 ευρώ/ KWh.