Έπειτα από μια εβδομάδα παρασκηνιακών συζητήσεων και την απαίτηση της Συνόδου Κορυφής προς τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ των 27 να αποφασίσουν σήμερα το τι μέλλει γενέσθαι με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ακόμη αποτελεί ζητούμενο το πού θα μπει ο «κόφτης».  Οι προτάσεις κινούνται μεταξύ   160 ευρώ/MWh και 220 ευρώ/MWh, αλλά παραμένει θολό το τοπίο για το ποια θα είναι η επικρατέστερη συμβιβαστική λύση. Η κατάσταση δυσκολεύεται, έτι περαιτέρω, από την απειλή του διαχειριστή των χρηματιστηρίων ICE (InterContinental Exchange) ότι θα μεταφέρει τον κόμβο συναλλαγών φυσικού αερίου (TTF) εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περίπτωση που συμφωνηθεί 

ένα σχέδιο επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ICE, αποτελεί ευθύνη του, ως διαχειριστής της αγοράς,  στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία της ΕΕ για έναν μηχανισμό, να εξετάσει όλες τις επιλογές, ακόμη και κατά πόσο η αγορά του TTF στην Ολλανδία θα εξακολουθεί να είναι βιώσιμη.

Οι χώρες που υπερθεματίζουν για το πλαφόν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, πιέζουν για όσο το δυνατόν πιο χαμηλή τιμή. Πολέμιοι της επιβολής ενός «κόφτη» στις τιμές αερίου, εξακολουθεί να είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες πιέζουν για ένα πλαφόν κοντά στα 200 ευρώ/MWh, με την …πλάστιγγα στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας να αναμένεται να γύρει προς το μέρος τους. Πάντως, στη Σύνοδο Κορυφής αποτυπώθηκε από τους πολέμιους της επιβολής ενός χαμηλού πλαφόν, η ανάγκη να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη προκειμένου ο μηχανισμός να μπορεί σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αντιμετωπίσει έκτακτη ανάγκη με την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο, να μπορεί αυτός να απενεργοποιηθεί.  

Σε κάθε περίπτωση η εντολή της Συνόδου Κορυφής προς το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας είναι να ολοκληρώσει σήμερα το ζήτημα του πλαφόν, καθώς και τους  δύο κανονισμούς για τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία αφορούν στην αγορά φυσικού αερίου καθώς και για την  ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Οι υπουργοί αναμένεται ότι λάβουν υπόψη και την απειλή του ICE, η οποία ενισχύει και τα επιχειρήματα της ομάδας των Γερμανών. Πάντως, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη σήμερα στο θέμα του πλαφόν  φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στα αποθέματα αερίου, παρά το ψύχος που έπληξε της χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, παραμένουν σε πληρότητα μεγαλύτερη από τη συνήθη για την εποχή καθώς οι εισροές LNG προς την Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν την επιτάχυνση των εργασιών για τον μηχανισμό κοινών προμηθειών φυσικού αερίου για την άνοιξη του 2023, αλλά και των διαπραγματεύσεων μακροχρόνιων συμβολαίων για διασφάλιση επαρκών φορτίων αερίου για τον χειμώνα 2023-2024.