Επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν το 2030 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εγκατάστασης 2 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Από αυτά, τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας στην ελληνική οικονομία. Αυτό ανέφερε χθες η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ κυρια Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ομιλία της σε εκδήλωση που είχαν διοργανώσει η  Ελληνική Διαχειριστική  Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η Ελληνική  Επιστημονική  Ένωση  Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και η Grant Thornton. Μάλιστα, σύμφωνα με  μελέτη της  Grant Thornton, οι   επενδύσεις στα υπεράκτια θα δημιουργήσουν  8.220 νέες θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες).  

 

Επιπλέον, η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε στις χωροθετήσεις των πρώτων θαλάσσιων πάρκων, επεσημαίνοντας ότι σε πρώτη φάση θα είναι σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Αλεξανδρούπολη (ως πιλοτικό οικόπεδο), και μια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.  Όσο για τον διευθύνοντα σύμβουλο της   Ελληνικής Διαχειριστικής  Εταιρείας  Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων  κ.  Άρη  Στεφάτο, στη ομιλία του παρέθεσε το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης του απαραίτητου πλαισίου προκειμένου να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος των 2 GW.  

Πιο συγκεκριμένα,  τον Μάρτιο του 2023 θα υποβληθούν οι τεχνικές μελέτες   για  τις περιοχές εγκατάστασης καθώς και οι προτάσεις για τη διασύνδεσή τους με το δίκτυο ενώ τον Μάιο του 2023 θα υπογραφεί  η   Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  με  το Εθνικό Πρόγραμμα για την  Ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών.       Στις αρχές του 2024  θα εκδοθεί   το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των περιοχών και θα ακολουθήσει η υποβολή και εκτίμηση του πρώτου γύρου των αιτήσεων   αδειών για έρευνες   ώστε να ακολουθήσει η έκδοση των σχετικών αδειών. 

Το 2025 θα γίνει η διενέργεια ερευνών   από πιθανούς επενδυτές  και το  2026   η δημόσια διαβούλευση για τις περιοχες εγκατάστασης. Το 2027 θα γίνει η προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας από τη  Ρυθμιστική Αρχή  Ενέργειας, θα προκριθούν οι επενδυτές που θα αναπτύξουν τα θαλάσσια πάρκα   και τέλος το 2028 θα εκδοθούν οι τελικές άδειες και θα γίνει η υπογραφή των συμβάσεων.  

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ.  Στεφάτου η επιτροπή των ειδικών που έχει συσταθεί στην  ΕΔΕΥΕΠ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών  απαρτίζεται από τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Τακβόρ Σουκισιάν, τον μάνατζερ του ελληνικού γραφείου της βρετανική εταιρεία συμβούλων OWC που ειδικεύεται στα offshore αιολικά κ.  Βασίλη Γιώτα, τον σύμβουλο του νορβηγικού οργανισμού Norwegian Offshore Wind κ. Tor Arne Johnsen και τη σύμβουλο περιβάλλοντος του βρετανικού ομίλου DNV κ. Chiara Gabba.