Ο Ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ θα παραμείνει πλεονασματικός κατά 134 εκατ., ευρώ αλλά και ο νέος υπολογαριασμός των νέων έργων κατά 91 εκατ. Παράλληλα διαφαίνεται μια τάση ότι ο ΕΛΑΠΕ των νέων έργων θα αυξάνει τα πλεονάσματά του όσο εισέρχονται και νεα εργα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο.

 

Σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, τον Αύγουστο του 2022 στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ήταν ενεργές 15.343 συμβάσεις που έχουν ενεργοποιηθεί πριν την 1.1.2021, με εγκατεστημένη ισχύ 7,09 GW, παραγωγής 1,18 TWh. Η καθαρή αξία αυτό του χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 150,7 εκατ. ευρώ (χρέωση ΕΛΑΠΕ) και η μεσοσταθμική τιμή του στα 127,4 €/MWh (χωρίς τα φωτοβολταϊκά στεγών). Η εκτίμηση του Διαχειριστή είναι πως μέσα στο 2022 θα σπάσει το φράγμα των 10 GW η συνολική ισχύς έργων ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Οπως επισημαίνει σε σχετική δήλωση του ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης,«Ηδη σήμερα βρισκόμαστε λίγο πριν το κατώφλι των 10GW , το οποίο αναμένεται να ξεπεραστεί σύντομα. Αξίζουν συγχαρητήρια στις διοικήσεις, και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, που κάνουν τεράστιο αγώνα να επισπεύσουν την ηλέκτριση των νέων έργων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κοινωνία ότι η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην χώρα, θα σημαίνει μείωση της εξαρτησης από το φυσικό αέριο και θα φέρει συνεχή βελτίωση στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, που δημιουργήθηκε από το πόλεμο στην Ουκρανία». 

 Δείτε εδώ το Δελτίο του ΕΛΑΠΕ Ιούλιος Αυγουστος 2022