Διπλασιασμό των επενδύσεων προβλέπουν τα διάφορα σενάρια που «τρέχει» η ειδική ομάδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που έχει αναλάβει την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Αν και δεν έχουν ακόμη καταλήξει στον τελικό  σχεδιασμό για το ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030, όλα τα σενάρια δείχνουν ότι θα χρειαστούν επενδύσεις σε διάφορες τεχνολογίες έργων ΑΠΕ και σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες θα κυμανθούν από 15 δισ. ευρώ έως και 25 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση τους υφιστάμενους στόχους που θέτει το ΕΣΕΚ τα απαιτούμενα κονδύλια

για νέες «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ έως το 2030.

Άλλωστε, τα επικρατέστερα σενάρια για το νέο ΕΣΕΚ  προβλέπουν ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας στα   25 GW με 30 GW, δηλαδή υπερδιπλάσια ισχύ από τα 10 GW που προβλέπει το ισχύον ΕΣΕΚ.  Σχετικά με τις μονάδες αποθήκευσης (έργα με συσσωρευτές και μονάδες αντλησιοταμίευσης), ο στόχος για το 2030 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί  και από 1,5 GW που προβλέπεται σήμερα έως το 2030 θα φτάσει στα 5 GW με 8 GW το 2030.  

Άλλωστε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας είχε αναφερθεί στους νέους φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στο μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής από 65% που προβλέπεται σήμερα στο 80% έως το 2030.

Αλλά και ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας από την Πελοπόννησο όπου βρισκόταν για την  παρουσίαση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2030 αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ, αλλά και στους περιορισμούς που υπάρχουν. «Ξέρουμε τις παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για τις υποδομές στα δίκτυα, ώστε να μπορέσουμε να χωρέσουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς την Πελοπόννησο. Και θα επαναλάβω αυτό το οποίο λέω σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά σε περιοχές που αναπτύσσουν έντονη μεταποιητική δραστηριότητα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η φθηνή ενέργεια μέσω net metering και virtual net metering πρέπει να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας», επεσήμανε.
Και πρόσθεσε: «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μπορέσουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πιο φθηνή ενέργεια από αυτή που θα είχαν αν κατανάλωναν παραδοσιακή ενέργεια, όπως το κάνουν μέχρι σήμερα».

Σχετικά με το θέμα της χωροθέτησης των ΑΠΕ,  όπως είπε χαρακτηριστικά η χώρα  χρειάζεται περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  μπορούν να μπουν παντού.   Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπάρχει χώρος για να τοποθετηθούν έργα ΑΠΕ «σε άλλες περιοχές όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι σχετικά μικρότερη».