Συνεχίζεται το έντονο πτωτικό σπιράλ των τιμών του πετρελαίου, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent, το διεθνές benchmark βρίσκονται από το πρωί στο εύρος διακύμανσης των 78-79 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ της αμερικανικής ποικιλίας WTI διαμορφώνονται στην περιοχή των 74 δολαρίων ανά βαρέλι. Με αυτό τον εμφατικό τρόπο απάντησε η αγορά στις αρχικές ανησυχίες για ράλι των τιμών του αργού μετά την απόφαση του OPEC+ να κρατήσει αμετάβλητη την παραγωγή του, αλλά και στην έναρξη ισχύος του ανωτάτου ορίου στις τιμές εξαγωγής ρωσικού  πετρελαίου που επέβαλαν από κοινού, οι G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που τα παραπάνω δεν απέφεραν, έως τώρα, κάποιο δραματικό αντίκτυπο, πχ. στο ζήτημα της προσφοράς, δεν υπήρχε λόγος για περαιτέρω άνοδο των τιμών. Παράλληλα, Ε.Ε. και ΗΠΑ συμφώνησαν σε μια μεταβατική περίοδο 45 ημερών, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν να προμηθεύονται νόμιμα αργό πετρέλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει μεταφερθεί στον τελικό προορισμό του, έως τις 19 Ιανουαρίου 2023.

Ακόμη, οι φυσικοί έμποροι που είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν για εβδομάδες την τελική τιμή αγοράς, θεωρούν ότι με το πλαφόν στο ρωσικό αργό αναλαμβάνουν περιττό ρίσκο χωρίς μάλιστα να υπάρχει σοβαρή ή και καθόλου επίπτωση στο κόστος του Brent ή του WTI.

Άλλωστε, τα περισσότερα φορτία πετρελαίου ανά τον πλανήτη τιμολογούνται σε προθεσμιακή και κυμαινόμενη βάση, γεγονός που σημαίνει ότι αν οι αγοραστές στις χώρες της G7 πρέπει να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με το ισχύον ανώτατο όριο τιμών, θα πρέπει να αγοράσουν σε σταθερή τιμή, κάτι το οποίο δεν είναι συνήθης πρακτική στις αγορές.

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου έχουν ευεργετικό αντίκτυπο και στις τιμές των υγρών καυσίμων στην ελληνική αντλία. Έτσι, η μέση τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στα όρια της Νομαρχίας Αττικής είναι σήμερα 1,896 ευρώ ανά λίτρο, από 1,900 χθες, Τρίτη, και στον Νομό Θεσσαλονίκης 1,901 ευρώ ανά λίτρο, από 1,907 χθες. Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) διαβλέπει για αύριο Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022, πολύ σημαντική μείωση των τιμών χονδρικής διυλιστηρίου για όλες τις βενζίνες, το ντίζελ κίνησης, το υγραέριο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης.    

Την ίδια ώρα, οι τιμές στο φυσικό αέριο εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, με τα futures του TTF στην Ολλανδία, να κυμαίνονται αυτή την ώρα (09:05 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή των 138,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μεικτή είναι η εικόνα στις χονδρικές αγορές  ηλεκτρισμού. Στην Ελλάδα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Tετάρτη, 7 Δεκεμβρίου σημειώνει ισχυρή πτωτική διόρθωση και έχει διαμορφωθεί στα 345,06 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 400,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, Τρίτη, με ποσοσταία υποχώρηση 14%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής παραμένει στα πρωτοφανή επίπεδα του 51,1%, κάπως μειωμένο από το ιλλιγγιώδες 54,9%, της ακριβώς προηγούμενης ημέρας, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ βρίσκεται διαμορφωμένο στο 15,9%, του λιγνίτη στο 16,1%, ων υδροηλεκτρικών στο 2,1% και των εισαγωγών στο 10,4%.

Αντιθέτως η εικόνα της χονδρικής αγοράς ρεύματος στην Γαλλία έχει επιδεινωθεί με την ΤΕΑ να διαμορφώνεται σήμερα στα 429, 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 418,44 ευρώ χθες Τρίτη. Στην Ιταλία όμως υποχώρησε στα 380,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 401,27 ευρώ την Τρίτη, όπως και στην Γερμανία που διαμορφώνεται στα 324,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 386,44 ευρώ χθες.

Όσον αφορά στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στις χώρες της Ιβηρικής, παραμένει μακράν η χαμηλότερη και σήμερα (142,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 153,44 ευρώ χθες).