Σε Ανεκτά Επίπεδα οι Τιμές των Υγρών Καυσίμων στην Αντλία- Eπίκειται Νέο Κύμα Αυξήσεων Λόγω Κίνας

Σε Ανεκτά Επίπεδα οι Τιμές των Υγρών Καυσίμων στην Αντλία- Eπίκειται Νέο Κύμα Αυξήσεων Λόγω Κίνας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 2 Δεκεμβρίου 2022 - 15:11

Συνεχίζεται η πτώση των τιμών των υγρών καυσίμων στα πρατήρια της χώρας, υπό το φως της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης για το Brent, το διεθνές benchmark, κυμαίνεται στην περιοχή των 87 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας, WTI βρίσκεται οριακά υψηλότερα από τα 81 δολάρια ανά βαρέλι

Το πτωτικό σπιράλ στις τιμές του αργού επηρεάζει ανάλογα και το κόστος πώλησης της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης στην ελληνική αντλία. Για σήμερα, Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης στα όρια της Νομαρχίας Αττικής βρίσκεται διαμορφωμένη στο 1,906 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η αντίστοιχη στο Νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο 1,913 ευρώ ανά λίτρο. 

Ωστόσο, από αύριο, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, αναμένεται σημαντική αύξηση των τιμών χονδρικής διυλιστηρίου σε όλο το φάσμα των βενζινών και στο πετρέλαιο κίνησης, το υγραέριο κίνησης καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως εκτιμά η ΠΟΠΕΚ.  

Η νέα εξέλιξη που ανατρέπει τις μειώσεις των τιμών που καταγράφηκαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το κόστος του αργού πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί στον απόηχο της είδησης ότι η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, λόγω της πανδημίας του Covid-19. 

Ήδη τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως σε ορισμένες κινεζικές πόλεις όπου τα κρούσματα του νέου κορονοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται, οι τοπικές αρχές χαλαρώνουν την αυστηρή καραντίνα που είχαν επιβάλει, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών. Μάλιστα, σε αρκετές των περιπτώσεων, οι πολίτες συγκρούστηκαν ανοιχτά με τις δυνάμεις της αστυνομίας. 

Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι, αυτές οι εξελίξεις είναι πλέον πιθανό να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου στη μεγαλύτερη άνοδό τους των τελευταίων δύο μηνών, χάρη και στις αναφορές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να διακόψει τις πωλήσεις μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας. 

Οι πληθωριστικές επιπτώσεις των αυξομειώσεων των τιμών των υγρών καυσίμων και του αργού πετρελαίου στην οικονομία της Ευρωζώνης θεωρούνται πλέον αναπόφευκτες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους και για το πρώτο τρίμηνο του επομένου. Ωστόσο, οι ηπιότερες του συνήθους καιρικές συνθήκες, η πλήρωση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων σε φυσικό αέριο σε ποσοστό που πλησιάζει το μέγιστο δυνατό και επομένως η ενδεχόμενη αποτροπή του κινδύνου για μη διαχειρίσιμες ελλείψεις στην ενέργεια, καθιστά πιο πιθανό, η επικείμενη ύφεση των οικονομιών της Ευρώπης να μην είναι έντονη.