Στα 60 δολάρια το βαρέλι φαίνεται πως κλειδώνει η συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο πρακτικά στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των διά θαλάσσης εξαγωγών αργού της Μόσχας

 

Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείτο το Reuters, προβλέπει πλαφόν 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και τη θέσπιση ενός μηχανισμού προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο πώλησης σε επίπεδο 5% χαμηλότερο της τιμής πώλησης στην υπόλοιπη διεθνή αγορά.

Tο πλαφόν στο ρωσικό αργό πρέπει να συμφωνηθεί τόσο από τις χώρες της ομάδας G7 όσο και από την ΕΕ. Πάντως ανώτερος αξιωματούχος  της G7 δήλωνε χθες το βράδυ «πολύ, πολύ κοντά» σε συμφωνία.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αυτή την τιμή τα 60 την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων των χωρών της ΕΕ.

Η κατ’ αρχάς συμφωνία εντός ΕΕ επήλθε αργά χθες το απόγευμα, όμως κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει αυτό το σχέδιο εξαρτάται από την αντίδραση της Πολωνίας, δεδομένου ότι και οι 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να υπογράψουν την πρόταση για να προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί τη Δευτέρα.
 
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, καμία άλλη χώρα, εκτός από την Πολωνία, δεν προέβαλε αντίρρηση για το σχέδιο την Πέμπτη. Η Βαρσοβία ζήτησε επιπλέον χρόνο για να εξετάσει την πρόταση, σύμφωνα με Πολωνούς και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από την Παρασκευή.

Η Πολωνία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες τις τελευταίες 10 ημέρες, σχετικά με το αν θα συμφωνήσει στο πλαφόν. Ενώ οι Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζουν το σχέδιο και δεν θέλουν να προκαλέσουν καθυστέρηση στην εισαγωγή του μηχανισμού, άσκησαν πίεση για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου τιμής πολύ κάτω από την τιμή στην οποία πωλείται το ρωσικό πετρέλαιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Πολωνία συνεχίζει να πιέζει για πιο σκληρό το πακέτο κυρώσεων πριν υπογράψει το ανώτατο όριο τιμών. Η Βαρσοβία  θέλει οι νέες κυρώσεις να συνδέονται με το πλαφόν, εξηγεί το πρακτορείο.

Οι συνομιλίες με την ΕΕ συνεχίζονται από την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ζητούν μέτρα που ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας. Ακόμη και μετά τις προσπάθειές τους, το ανώτατο όριο που φαίνεται ότι θα συμφωνηθεί είναι πάνω από τις τιμές με τις οποίες διαπραγματεύεται το ρωσικό αργό.

Για να «ρίξει» τη Βαρσοβία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα πρόταση την Πέμπτη, η οποία περιλαμβάνει ένα μηχανισμό που θα επανεξετάζει το ανώτατο όριο τιμών κάθε δύο μήνες από τον Ιανουάριο και θα επιδιώκει να διατηρεί το ανώτατο όριο τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή στην οποία εξάγει η Ρωσία αργό. Η Κομισιόν επιδιώκει επίσης να επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, τον οποίο ζητούσε η Βαρσοβία. Αλλά αυτό δεν φάνηκε αρκετό για να αποτρέψει τις πολύωρες κυβερνητικές συζητήσεις στη Βαρσοβία σχετικά με το σχέδιο την Πέμπτη, οι οποίες απέτυχαν να δώσουν ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι, αναφέρει η WSJ.

Πάντως το Politico ανεβάζει σε τρεις τις χώρες με ενστάσεις. Όπως αναφέρει, η τριάδα των χωρών της ΕΕ που επιμένουν να ζητούν χαμηλότερη τιμή, η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία, εξακολουθούσαν να εξετάζουν εάν θα υποστηρίξουν τη νέα τιμή, δίνοντας έτσι στην G7 και την ΕΕ το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν με το ανώτατο όριο τιμών.

Η στάση των τριών χωρών έχει καταφέρει να ρίξει μέχρι στιγμής το πλαφόν που προτείνεται, το οποίο ξεκίνησε σε μια τιμή ανάμεσα στο εύρος των 65-70 δολαρίων, για να πέσει έπειτα από αρκετές μέρες συνομιλίων στα 62 δολάρια και να «κλειδώσει» χθες στα 60 δολάρια.

Εάν η ΕΕ συμφωνήσει σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών, η ομάδα της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) θα πρέπει στη συνέχεια να το υπογράψει.

(από naftemporiki.gr)