Η παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα ξεπέρασε, για πρώτη φορά για ένα ολόκληρο δεκάμηνο, εκείνη των ορυκτών καυσίμων (αέριο και λιγνίτη), καλύπτοντας το 47,1%  της ζήτησης. Η ανάλυση των στοιχείων του ΑΔΜΗΕ για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, που έκανε η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψη «The GreenTank», ανέδειξε  τις ΑΠΕ ως πρώτη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα.

«Αν και μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο τα ορυκτά καύσιμα προηγούνταν αθροιστικά, τον Οκτώβριο η υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον ίδιο μήνα, τις υψηλές τιμές προμήθειας αερίου και άλλες παραμέτρους οικονομικής φύσης, αντέστρεψαν την τάση, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την ενέργεια που παράγεται από ορυκτό αέριο και λιγνίτη, στο -58% και -23% αντίστοιχα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021», σημειώνουν οι αναλυτές του GreenTank. Πιο συγκεκριμένα, αθροιστικά τους πρώτους 10 μήνες του 2022:

- Οι ΑΠΕ, χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά,  είναι η πρώτη πηγή παραγωγής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, συνεισφέροντας  16.688 GWh (γιγαβατώρες) στο δεκάμηνο, μια αύξηση 18,4% σε σχέση με το 2021.

-Οι ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (3.498 GWh) ξεπερνούν για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα  στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας φτάνοντας τις 20.186 GWh έναντι 19.859 GWh.

- Το ορυκτό αέριο έπεσε στη δεύτερη θέση με 15.139 GWh, καταγράφοντας πτώση 11.5% σε σύγκριση με το 2021.

- Η λιγνιτική παραγωγή  (4.666 GWh) αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021 ενώ οι καθαρές εισαγωγές περιορίστηκαν στις 2.834 GWh.

Με αυτόν τον τρόπο, κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 47,1% της ζήτησης αυξάνοντας το μερίδιο τους μέσα στη διάρκεια του τελευταίου έτους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Το ορυκτό αέριο κάλυψε το 35,4 % της ζήτησης ενώ ο λιγνίτης παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα των δύο προηγούμενων ετών. Τέλος, οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 6,6% της ζήτησης της χώρας – το μικρότερο μερίδιο από το 2013.

Όσο για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας  μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Μάλιστα, η μηνιαία ζήτηση του Οκτωβρίου ήταν η τέταρτη χαμηλότερη των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, μετά από τον Απρίλιο και Μάιο του 2020 (περίοδος πρώτου lockdown) και τον Απρίλιο του 2012. «Το μερίδιο των ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στην κάλυψη της ζήτησης του Οκτωβρίου 2022 έφτασε το 57.3%,  αποδεικνύοντας ότι η απεξάρτηση από τα ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο γρήγορα όταν συνδυάζεται η ενεργειακή εξοικονόμηση με τη επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ», σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε τον Οκτώβριο για τέταρτο κατά σειρά μήνα, με τους καταναλωτές να προσαρμόζονται στις υψηλές τιμές. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα η συνολική ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε κατά 9,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2021. Τον Σεπτέμβριο η κατανάλωση ρεύματος είχε περιοριστεί κατά 3,27%, τον Αύγουστο κατά 13,17% και τον Ιούλιο κατά 11,78% σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη μείωση προέρχεται από τη μέση τάση (νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) που κινήθηκε στο 8,7%. Στις   ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης η πτώση έφθασε το 5,4%, η οποία προέρχεται κυρίως από την παύση των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ.