Η Διελκυστίνδα για το Πλαφόν στο Φυσικό Αέριο Αυξάνει τους Κινδύνους Τροφοδοσίας της Ε.Ε. τον Χειμώνα

Η Διελκυστίνδα για το Πλαφόν στο Φυσικό Αέριο Αυξάνει τους Κινδύνους Τροφοδοσίας της Ε.Ε. τον Χειμώνα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 18 Νοεμβρίου 2022 - 08:00

Ο χειμώνας έχει καθυστερήσει είναι η αλήθεια, αλλά η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων είναι πάντα παρούσα. Οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν κατά βάση, διχασμένοι στο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, που οι ίδιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να επιλυθεί μια ώρα αρχύτερα και σε κάθε περίπτωση, πριν έρθει η βαρυχειμωνιά και βρεθούν ενώπιος –ενωπίω με την λαϊκή οργή εξαιτίας των επιπτώσεων από μια πιθανή σοβαρή έλλειψη του καυσίμου για θέρμανση. Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Kάντρι Σίμσον, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα προτείνει, τελικά, την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου, αλλά μόνο μετά 

τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ένωσης, στις 24 Νοεμβρίου.

«Έχουμε προετοιμαστεί γι αυτό και νομίζω ότι ένα είδος πλαφόν μπορεί να μας επιτρέψει να ηρεμήσουμε την αγορά, ενώ απομακρύνει, επίσης, τον κίνδυνο να μην λάβουμε καθόλου φορτία φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά.

Έως τώρα, η Επιτροπή αρκείται όμως στο να διανέμει άτυπη ενημέρωση προς τους μόνιμους εκπροσώπους των «27», με απώτερο στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις ενός εκάστου εξ αυτών, ώστε να γίνει δυνατή η συνέχιση του διαλόγου, και αποφεύγει σαν το «διάβολο το λιβάνι» να παρουσιάσει οιαδήποτε επίσημη πρόταση για το θέμα. Σημειώνουμε πως σε περίπτωση που η Επιτροπή καταθέσει στο τραπέζι επίσημη πρόταση θα απαιτηθεί ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον 15 χωρών-μελών για να εγκριθεί.

Την ώρα που στις Βρυξέλλες παίζονται πολιτικά παιγχνίδια με έντονη οσμή εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων η τιμή των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Δεκεμβρίου, στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς TTF έκλειναν χθες στα 112,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι τιμές εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στις χώρες-κλειδιά της Ε.Ε. διαμορφώνονταν στην Γαλλία, στα 159,19 ευρώ ανά μγαβατώρα, στην Γερμανία, στα 99, 90 ευρώ και στην Ιταλία, στα 256,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όσον αφορά στην χώρα μας, η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται για σήμερα Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου,  στα 222,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με σημαντική ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 10% από το χθεσινό κλείσιμο της Πέμπτης, με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, με ποσοστό 39,7%, το φυσικό αέριο να ακολουθεί με 27,1%. Επίσης, το μερίδιο των εισαγωγών έφθασε στο 15,3%, του λιγνίτη στο 12,3%, και των υδροηλεκτρικών στο 1,8%.

Φθάνει όμως η πρόσκαιρη ανάπαυλα από τις ακραίες τιμές στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέγεια για να καθησυχαστούν οι πολίτες στις χώρες της Ε.Ε.; Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s  σε έκθεσή του, θεωρεί ότι οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Ευρώπης βρίσκονται σε πιο ευνοϊκή θέση για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στον ευρωπαϊκό βορρά και αυτό χάρη κυρίως στις αυξημένες εισαγωγές LNG, αλλά και στην αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ανανέωιμες πηγές.

Συμφωνα με τον διεθνή οίκο, Ισπανία και Πορτογαλία θα απολαύσουν σαφώς χαμηλότερες τιμές από τους υπόλοιπους εταίρους τους, επειδή ακριβώς οι αγορές τους είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας τους με ρωσικό αέριο.

Παράλληλα, οι δύο χώρες της Ιβηρικής εφαρμόζουν εδώ και μήνες ένα κοινό ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει καταφέρει να ανακόψει τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος. Είναι ενδεικτικό ότι χθες η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο χώρες, διαμορφώθηκε στα 78,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σχετικά χαμηλές θα παραμείνουν οι τιμές και στην Ιταλία, αλλά τα πράγματα σοβαρεύουν όταν αρχίσουμε να ανεβαίνουμε βορειότερα.

Για παράδειγμα η Γερμανία βρίσκεται στην πιο δεινή θέση από όλους τους υπόλοιπους εταίρους της στην Ε.Ε. καθώς επλήγη καίρια από τον δραστικό περιορισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Ρωσία που μειώθηκαν στο 10% του μέσου όρου τους το 2021 και είχε άμεσο αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι τα εγχώρια αποθέματα φυσικού αερίου κρίνονται επαρκή, εν τούτοις, η συνέχιση της μείωσης των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας εντείνει τις ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα του καυσίμου κατά το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος, αναφέρει η έκθεση της Moody’s.