Πτωτική Διόρθωση των Τιμών των Υγρών Καυσίμων- Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα οι Αυξήσεις των Προηγούμενων Ημερών

Πτωτική Διόρθωση των Τιμών των Υγρών Καυσίμων- Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα οι Αυξήσεις των Προηγούμενων Ημερών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 15 Νοεμβρίου 2022 - 12:06

Ύστερα από μια περίοδο έντονα αυξητικών τάσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων στις ευρωπαϊκές αγορές - συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής - που οφείλονται καθαρά σε κερδοσκοπικές τάσεις, παρατηρείται εκ νέου μια επιστροφή σε σχετική «κανονικότητα». Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς οι μειώσεις των τιμών στα διυλιστήρια αναμένεται να επηρεάσουν και τις τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης. Ήδη, για αύριο Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, η πρόβλεψη της ΠΟΠΕΚ για τις νέες παραγγελίες από τα πρατήρια είναι ότι θα γίνουν με χαμηλότερες τιμές τόσο στις βενζίνες, όσο και στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης.

Για σήμερα, οι σχετικές τιμές χονδρικής υγρών καυσίμων στην Αττική, έχουν διαμορφωθεί, για τη μεν 95αρα βενζίνη στο 1,552,445 ευρώ ανά κυβικό μέτρο,  για δε το πετρέλαιο κίνησης, στο 1,454,948 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Η πτωτική τάση είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν οι χονδρεμπορικές τιμές της αμόλυβδης υποχώρησαν κατά σχεδόν 0,03 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 0,05 ευρώ το λίτρο.

Η πτωτική αυτή τάση αν και καθυστερεί να αποτυπωθεί στην αντλία, λόγω του τρόπου με τον οποίο τιμολογούνται τα προϊόντα διύλισης στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων, που συνίσταται στον υπολογισμό της τιμής βάσει του μέσου όρου των τελευταίων 4 ημερών, έχει σαν αποτέλεσμα, οι μέσες τιμές στην περιοχή αρμοδιότητας της Νομαρχίας Αθηνών να διαμορφώνονται σήμερα, Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, στα 2,061 ευρώ το λίτρο, για δε τον Νομό Θεσσαλονίκης στα 2,063 ευρώ το λίτρο. Σημειώνουμε ότι ο Νομός Κυκλάδων εξακολουθεί να παραμένει πρωταθλητής της ακρίβειας στην αντλία, καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 2,315 ευρώ το λίτρο.

Η άνοδος των τιμών που καταγράφηκε όλο το προηγούμενο διάστημα πυροδοτήθηκε όπως προαναφέραμε, κυρίως, σε κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά, καθώς δεν συμβάδιζε με τη σταθερή μείωση της ζήτησης υγρών καυσίμων από την αρχή του καλοκαιριού που μας πέρασε.

Είναι ενδεικτικό της εικόνας της αγοράς ότι το πρώτο 10ήμερο του μήνα που διανύουμε, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,078 ευρώ το λίτρο!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης σε σύγκριση με εκείνες στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση στην ελληνική αντλία ήταν 0,057 ευρώ το λίτρο, όταν η μέση αύξηση στις αγορές των «27» ήταν μόλις 0,013 ευρώ ανά λίτρο.

Την ίδια ώρα, ελαφρά πτώση καταγράφει η τιμή των futures του Βρεντ, του διεθνούς benchmark που κινείται αυτή την ώρα (11:54 ώρα Ελλάδος) στο εύρος διακύμανσης 91,6-92,3 δολάρια το βαρέλι, με ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 1,55%, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας WTI κυμαίνεται πέριξ των 84,20 δολαρίων το βαρέλι, με ποσοστιαία μείωση σχεδόν 2%.