Μπορεί ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ειδικώς της Γερουσίας να μην έχει ακόμη κριθεί στις ΗΠΑ, ωστόσο κάποια πρώτα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν όσον αφορά το πρώτο κρίσιμο τεστ της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να ξανακατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2024 με το βλέμμα και στην αινιγματική ανακοίνωση του πρώην Προέδρου

 

 Ντόναλντ Τραμπ στις 15 Νοεμβρίου και την θεαματική επικράτηση του ανερχόμενου αστεριού των Ρεπουμπλικανών Ρον Ντε Σάντις στην Φλόριντα.

Καταρχάς ως φαίνεται το «κόκκινο τσουνάμι», δηλαδή μια ευρεία επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές, αποφεύχθηκε. Πράγματι οι Δημοκρατικοί, κόντρα στις προβλέψεις, αντιστάθηκαν, καταγράφοντας νίκες σε κρίσιμες πολιτείες. Ωστόσο εάν τελικώς οι Ρεπουμπλικάνοι επικρατήσουν και στα δύο σώματα, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία -γεγονός που δεν μπορεί να αποκλεισθεί επί της παρούσης-, τότε το πολιτικό πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου θα μπει στην κατάψυξη. Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει ο Τζο Μπάιντεν ακόμη και αν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο μόνο της Βουλής των Αντιπροσώπων έστω και με μικρή πλειοψηφία, όπως διαφαίνεται μέχρι στιγμής. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι σε κάθε περίπτωση η εποχή που ο Αμερικανός Πρόεδρος ασκούσε ανεμπόδιστα την εξουσία έχει παρέλθει και από τούδε στο εξής θα πρέπει να αναζητεί συμβιβασμούς με τους Ρεπουμπλικάνους τόσο για τα εσωτερικά ζητήματα, όσο και για τα εξωτερικά θέματα, όπως τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, που έχει αποτελέσει ήδη αντικείμενο αντιπαραθέσεως μεταξύ των δύο πλευρών, την στάση των ΗΠΑ απέναντι στους συμμάχους κ.α

Για την Ελλάδα τα καλύτερα νέα έρχονται από την Πενσυλβάνια όπου ηττήθηκε έστω και οριακά ο Τουρκο-Αμερικανός γιατρός Δρ. Μεχμέτ Οζ (Dr. Mehmet Oz), στενός φίλος του Ερντογάν και χρηματοδοτούμενος αδρά από την τουρκική ελίτ. Ο Δρ Οζ έχει επικριθεί για την παρουσίαση αμφίβολων θεραπειών εν μέσω της πανδημίας και στηρίχθηκε από το πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το γεγονός ότι έχασε την έδρα στην Γερουσία από τον Δημοκρατικό του αντίπαλο Τζον Φέτερμαν προκάλεσε κύματα ανακούφισης στην ελληνική και αρμενική ομογένεια.

O Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας, ο αρχιτέκτονας της τροπολογίας για το μπλόκο στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, κέρδισε την επανεκλογή του στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς επικράτησε της  Ρεπουμπλικανής αντιπάλου του Καρολάιν Λεβίτ στο Νιου Χάμσαϊρ. Την θητεία τους στο Κογκρέσο φαίνεται επίσης ότι ανανεώνουν οι  ομογενείς Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης και Τζον Σαρμπάνης. Ειδικότερα, στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή Βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη ανακηρύχθηκε νικήτρια πολύ πριν προχωρήσει εκτενώς η καταμέτρηση. Στην 12η Περιφέρεια της Φλόριντα, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ και ανανέωσε πανηγυρικά μια ακόμη θητεία. Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου, επικρατώντας της Γιουρίπζι Μόργκαν. Αλλά και ο  Δημοκρατικός Αλέξης Γιαννούλιας εξελέγη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών του Ιλινόις. Ο κ. Γιαννούλιας έχει διατελέσει σύμβουλος του Οικονομικού Επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κογκρέσο στο πρόσωπο του Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, γιο του φιλέλληνα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό Μάρκος Αρόγιο την 8η περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ. Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Μπομπ Μενέντεζ, πατέρας του νεοεκλεγέντος, εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη του γιου του και έκανε μικρή αναδρομή στις προσπάθειές του και τους αγώνες του από μικρό παιδί να πετύχει. Πάντως το μέλλον του ίδιου είναι ακόμη αβέβαιο, καθώς ουδείς γνωρίζει αν οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και ο ίδιος θα παραμείνει στην θέση του. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι επικρατήσουν τόσο στην Αριζόνα όσο και στη Νεβάδα, τότε θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.  Σε περίπτωση που κερδίσουν μόνο την μία, όλα θα κριθούν στην Τζόρτζια, που  οδεύει προς επαναληπτικό γύρο τον Δεκέμβριο, καθώς ούτε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ ούτε ο Ρεπουμπλικάνος Χέρσελ Γουόκερ (πρώην άσος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, τον στήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ) εξασφαλίζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Τέλος σημαντική κρίνεται και η επανεκλογή του Μαρκ Ρούμπιο,  ο οποίος κέρδισε τον Δημοκρατικό αντίπαλό του στην Φλόριντα, Βαλ Ντέμινγκς.