Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από διεθνή μέσα ( FT, Bloomberg) τα μέτρα που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο για τον έλεγχο των τιμών φυσικού αερίου, που πρόκειται να συζητηθούν στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στις 24/11, δεν περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για την επιβολή πλαφόν. Σε ένα κείμενο 70 σελίδων, μεστό νομικών και τεχνικών πληροφοριών, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το εν λόγω μέτρο, δηλαδή η θέσπιση ανώτερης τιμής φ.αερίου στην ημερήσια διαπραγμάτευση, δεν αποτελεί κατάλληλο εργαλείο για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης. Στην ανωτέρω εισήγηση η Κομισιόν τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να στραφεί

προς άλλες κατευθύνσεις προκειμένου να τιθασεύσει τις τιμές στην αγορά. Όπως λχ. είναι οι κοινές αγορές ποσοτήτων αερίου, η δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών, η εισαγωγή ξεχωριστού δείκτη για την αγορά LNG κλπ.

Η εισήγηση που υπέβαλε η Επιτροπή καλύπτει τρεις κύριους τομείς: συσχέτιση της ζήτησης φυσικού αερίου με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και την έγκαιρη παραγγελία αερίου μέσω κοινοπραξίας κρατών, θέσπιση κανόνων για την κοινή διαχείριση αερίου σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας σε ένα κράτος μέλος και δημιουργία ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς.

Με την τελευταία αυτή εισήγηση της Κομισιόν να έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των χωρών που τάσσονται υπέρ της άμεσης επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ιταλία. Σε αντίθεση, κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που απέρριπταν από την αρχή το μέτρο επιβολής πλαφόν, επικροτούν τις προτάσεις που περιέχονται στην ανωτέρω εισηγητική έκθεση της Επιτροπής.

Τα κράτη μέλη που είναι δύσπιστα ως προς την αναγκαιότητα θέσπισης ανώτατου ορίου στις τιμές του φ. αερίου, πιστεύουν ότι η δημιουργία του θα πρέπει να εξαρτάται από οκτώ αυστηρά κριτήρια μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μη διακύβευση της ασφαλείας εφοδιασμού, η αύξηση της κατανάλωσης και ο αντίκτυπος στις ροές φ.αερίου εντός της ΕΕ. Η άνευ όρων αποδοχή των 8 αυτών κριτηρίων τίθεται ως προϋπόθεση από τα κράτη-σκεπτικιστές προκειμένου να συμφωνήσουν στη υιοθέτηση ενός έστω, προσωρινού μηχανισμού ελέγχου των τιμών αερίου.

Όπως τονίζουν ενεργειακοί κύκλοι των Βρυξελλών η στάση της Κομισιόν τορπιλίζει και ενδεχομένως διαγράφει τις προσδοκίες και ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου. Πάντως στην επερχόμενη συνάντηση τους στις 24 Νοεμβρίου, οι Υπουργοί Ενέργειας θα επιχειρήσουν να βρουν μια κοινή συνισταμένη αναφορικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.

Όπως παρατηρούν οι ανωτέρω κύκλοι, η προσπάθεια θα εστιαστεί στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων ρυθμιστικού χαρακτήρα, η εφαρμογή των οποίων δεν θα διαταράξει τον τρόπο που είναι οργανωμένη σήμερα η αγορά. Ένα από αυτά τα μέτρα μπορεί να προβλέπει την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των ευρωπαϊκών gas hubs (συμπεριλαμβανομένου και του TTF) με γνώμονα την εμπειρία από την χρηματιστηριακή αγορά. Έτσι θα μπορούσαν ενδεχομένως να τεθούν ανώτατα όρια στην διακύμανση των τιμών, σε σχέση με αυτές του προηγούμενου μήνα, ώστε να διακόπτεται η διαπραγμάτευση όταν διαπιστώνονται σοβαρές και ανεξήγητες αποκλίσεις.