Μαγνήτης επενδυτών που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ αποδεικνύεται η Θεσσαλία. Ήδη η γαλλικών συμφερόντων AKUO Energy έχει εξασφαλίσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους απαιτούμενους  περιβαλλοντικούς όρους, για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 234,99 MW ένα από τα μεγαλύτερα που αναμένεται να κατασκευαστούν στη χώρα μας, αντίστοιχο με εκείνο των ΕΛΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης. Η AKUO αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παίκτες στον τομέα των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες έργα ανά τον πλανήτη Στη χώρα μας, σχεδιάζει την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Ήδη έχει εξασφαλίσει άδεια 

 

παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, ισχύος 279,5 MW στον Δήμο Φαρσάλων, μία άδεια για αποθήκευση ενέργειας 107,25 MW στον Αργυρόμυλο Λάρισας και μια άδεια για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 49.9MW, στον Δήμο Παλαμά Καρδίτσας. 

Παράλληλα, η Θεσσαλία έχει προσελκύσει και την Ισραηλινή Ashtrom Renewable Energy, η οποία όπως αναφέρει και το PVTech ενδιαφέρεται να αναπτύξει χαρτοφυλάκιο 476MW φωτοβολταϊκών στη χώρα μας.   Η εταιρεία, θυγατρική του  κατασκευαστικού ομίλου Ashtrom Group, συμμετείχε στον κύκλο αιτήσεων Οκτωβρίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και ενδιαφέρεται να αναπτύξει πέντε μονάδες  στη Θεσσαλία των 50 MW και των 64 MW στη Νίκαια, των 61 MW στην περιοχή Κραννωνος, των 154 MW στον Αλμυρό και των 147 MW στην Αγιά. Μάλιστα, η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία βρίσκεται σε συνεννόηση με  ελληνική εταιρεία προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού τα έργα, για τα οποία η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει 380 εκατ. ευρώ. 

Η Ashtrom Renewable Energy συστάθηκε τον περασμένο Αύγουστο και στοχεύει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακά συστήματα και διαθέτει υπό ανάπτυξη pipeline έργων ΑΠΕ 1.5 GW σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Πολωνία. Ανήκει δε, σε μια από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες του Ισραήλ την  Ashtrom Group.

Αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής της Θεσσαλίας στρέφεται προς την πράσινη ενέργεια. Ειδικότερα, οι Δήμοι Αλμυρού και Φαρσάλων αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία  ενός  φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 10MW σε έκταση 140 στρεμμάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους τους. Όπως προβλέπει το επενδυτικό τους σχέδιο, θα δημιουργήσουν μια ενεργειακή κοινότητα στην οποία εκτός από τους δύο δήμους θα συμμετέχουν και οι δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης  Φαρσάλων και  Αλμυρού καθώς και οι τέσσερις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σχολικές επιτροπές των δύο ΟΤΑ. Φαρσάλων και Αλμυρού.