Κ. Μητσοτάκης: Οι Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Κρήτη Αφορούν στην Ενεργειακή Ασφάλεια Ελλάδας και Ευρώπης

Κ. Μητσοτάκης: Οι Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Κρήτη Αφορούν στην Ενεργειακή Ασφάλεια Ελλάδας και Ευρώπης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 8 Νοεμβρίου 2022 - 08:00

Ο κύβος ερρίφθη! Ύστερα από παλινωδίες και καθυστερήσεις πλέον των τριών ετών, ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Αυτό ανακοίνωσε ο  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤ1 στη διάρκεια συνέντευξης στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι το εθνικό συμφέρον επιτάσσει και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται 

νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil», για να συνεχίσει, λέγοντας: «Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΕΔΕΥ αποδύθηκε σε μια προσπάθεια να προσελκύσει κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, με στόχο να αναθερμάνει το πρόγραμα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα, ενώ λίγο αργότερα, τον Μάρτιο, ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ (νυν HELLENIQ ENERGY) στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα μήνα αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυττε επίσημα την επανέναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων στο ελληνικό υπέδαφος, σε μια σημαντική στροφή της έως τότε ακολουθούμενης «πράσινης» πολιτικής. Συγκεκριμένα, ήταν Τρίτη 12 Απριλίου όταν ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα γραφεία της ΕΔΕΥ, όπου συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας για το θέμα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τότε την αναβάθμιση των έργων για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας, θέτοντας ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.

(φωτογραφία από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τα στελέχη του ΥΠΕΝ και της ΕΔΕΥ, Απρίλιος 2022)

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου την εκκίνηση των ερευνών στα θαλάσσια τεμάχια Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης, συνοδεύει η έναρξη, από την Energean, τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών ΝΔ της Πελοποννήσου, πλησίον των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ με την ιταλική σε μια από τις πλέον εντυπωσιακές -δίδυμες - εξελίξεις στο θέμα της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.

Ακόμη, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου, αρχικά και φυσικού αερίου στη συνέχεια, από το ώριμο κοίτασμα του Κατακόλου στον Νομό Ηλείας, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς την παραχωρησιούχο εταιρεία, Energean. Σημειώνουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, το κοίτασμα αερίου στην περιοχή είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής σε ενέργεια και θέρμανση για τουλάχιστον 30-40 χρόνια.   

Παραθέτουμε το πλήρες απόσπασμα της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον Νίκο Χατζηνικολάου:

Δημοσιογράφος: Πάντως ακούω συνεχώς την Τουρκία να προαναγγέλλει έρευνες για υδρογονάνθρακες. Εμείς κάνουμε τίποτα, κ. Πρόεδρε;

Πρωθυπουργός: Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες.

Δημοσιογράφος: Άμεσα, τώρα;

Πρωθυπουργός: Τις επόμενες μέρες.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προοπτικές συνεργασίας με την Λιβύη: «Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, είπε ο πρωθυπουργός, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη.Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.