Θ. Δαγούμας: Απαισιόδοξος για Σύντομη Έξοδο από την Κρίση – Δεν Ευθύνεται το ΕΧΕ για τις Υψηλές Τιμές στην Ενέργεια

Θ. Δαγούμας: Απαισιόδοξος για Σύντομη Έξοδο από την Κρίση – Δεν Ευθύνεται το ΕΧΕ για τις Υψηλές Τιμές στην Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 3 Νοεμβρίου 2022 - 10:10

Ζοφερή πρόβλεψη για παράταση της κρίσης στην ενέργεια έως, πιθανώς, και το 2025 διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Θανάσης Δαγούμας, σε ομιλία του σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Ο κ. Δαγούμας απέδωσε το φαινόμενο των υψηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρθρωση, καθαυτή, του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής που κυριαρχείται από το φυσικό αέριο και τις εισαγωγές και απέρριψε την άποψη περί ευθύνης του χρηματιστηρίου ενέργειας. Υπ’ αυτή την έννοια, τόνισε, η πρόσφατη πτώση των τιμών δεν εδράζεται σε θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς 

και δεν αποτελεί πρόκριμα για τερματισμό της κρίσης. Επιπλέον, όπως είπε, η ΡΑΕ αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το νέο εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς χονδρικής εντός του μήνα που διανύουμε, ενώ επεξεργάζεται ένα ξεχωριστό εργαλείο για την αγορά λιανικής, με το οποίο θα μπορεί να επαληθεύει τις μετρήσεις κάθε λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας στην επικράτεια, ενισχύοντας μ αυτό τον τρόπο τον εποπτικό και ενημερωτικό ρόλο της.

Όσον αφορά στο μηχανισμό παρακράτησης των υπερκερδών που αποκόμισαν οι εταιρείες ενέργειας κατά την περίοδο που διαρκεί η κρίση, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι αποδίδει καρπούς καθώς έχει καταφέρει να αμβλύνει το ύψος των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια. Τόνισε μάλιστα πως στην πραγματικότητα το ελληνικό μοντέλο είναι τόσο επιτυχημένο ώστε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την υιοθέτησή του και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ανέφερε δε πως, σήμερα, Πέμπτη 3 Νομρβρίου 2022, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής θα εγκριθεί το τελικό ποσό που αναλογεί ανά εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο θα φορολογηθεί σε ποσοστό 90%. Όπως είπε, το συνολικό ποσό θα ανέλθει σε περίπου 460 εκατ. ευρώ από τα οποία 200 εκατ. είναι η αναλογία της ΔΕΗ.

Πρόσθεσε δε ότι έως τώρα δεν έχει διαπιστωθεί σκοπιμότητα στα όποια σφάλματα πρόβλεψης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα από πλευράς προμηθευτών, επομένως, δεν εγείρεται  θέμα επιβολής προστίμων ή άλλων κυρώσεων σε βάρος τους. Ο κ. Δαγούμας παρέθεσε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου σύμφωνα με τα οποία η τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας περιορίζεται σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30%, τον περασμένο Ιούλιο (μήνας πρώτης εφαρμογής του μηχανισμού), 32% τον Οκτώβριο και 38% τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και είπε πως παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλματώδη αύξησή τους, εν τούτοις, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των διακανονισμών γεγονός που κατά τον ίδιο πρόκειται να ενταθεί καθώς δεν διαφαίνεται σύντομη έξοδος από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια. Υπογράμμισε όμως έχουν μειωθεί σημντικά οι οφειλές των εταιρειών ενέργειας προς τους Διαχειριστές καθώς περιορίστηκαν στα 100 εκατ. ευρώ, από 500 εκατ. ευρώ που ήταν προτού ξεσπάσει η κρίση.

Ακόμη, αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, ο κ. Δαγούμας επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μεν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του δικτύου αγωγών φ. αερίου, των υποδομών επαναεριοποίησης LNG και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, προειδοποίησε όμως  για τον μεγάλο κίνδυνο που ελοχεύει σε περίπτωση πλήρους διακοπής των εισαγωγών από την Ρωσία.