Επενδύσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στη δημιουργία μιας «έξυπνης» πόλης καθώς και «πράσινων»  κτιρίων στο Ελληνικό  προγραμματίζει η  LAMDA Development έως τα μέσα του 2026. Τα μισά κονδύλια θα προέλθουν από τα   κεφάλαια που έχουν αντληθεί από το πράσινο ομόλογο, το οποίο εξέδωσε η εταιρεία τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα η χθεσινή εξαγορά του 20% της R Energy 1 Holding αποτελεί την πρώτη επένδυση σε πράσινη ενέργεια που χρηματοδοτείται από τα έσοδα του Πράσινου Ομολογιακού Δανείου ύψους  230 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν

έως  το τέλος του έτους 2025, αποκλειστικά σε Πράσινες Επενδύσεις, όπως αυτές ορίζονται στο Πλαίσιο Πράσινου Ομολόγους και πιο συγκεκριμένα στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων επενδύσεων του Πλαισίου Πράσινου Ομολόγου:

- Βιώσιμα κτίρια και βιώσιμοι αστικοί εξωτερικοί χώροι: 85 εκατ. ευρώ έως €110 εκατ. ευρώ

- Πράσινη ενέργεια: 65 εκατ. ευρώ  έως € 85 εκατ. ευρώ

- Έξυπνη πόλη: 45 εκατ. ευρώ έως € 60 εκατ. ευρώ 

Στόχος του ομίλου είναι να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του  στο έργο του Ελληνικού και στα υπόλοιπα ακίνητα του ομίλου (στα εμπορικά κέντρα, στις μαρίνες κ.ά.), στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα,   και να μειώσει το κόστος της καταναλισκόμενης ενέργειας, ενώ παράλληλα να εισέλθει στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της πράσινης ενέργειας και των καθαρών τεχνολογιών.

Στη στρατηγική του περιλαμβάνεται η  απόκτηση εν λειτουργία σταθμών  παραγωγής ενέργειας από αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και η εξαγορά αδειοδοτικά  ώριμων έργων ΑΠΕ. Παράλληλα, ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό του και με μονάδες  αποθήκευσης ενέργειας.       
Η συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 20% της R Energy 1 Holding η οποία υπεγράφη χθες ακολουθεί άλλες δύο στρατηγικές κινήσεις της LAMDA. Tον  περασμένο  Φεβρουάριο είχε ιδρύσει την κατά 100% θυγατρική της, την  EVROWIND Συμμετοχών,     της οποίας σκοπός είναι δραστηριοποίηση σε θέματα ενέργειας και ειδικότερα η εμπορία και παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος και οι ΑΠΕ. Επίσης, τον περασμένο Ιούνιο  ο όμιλος απέκτησε την GREEN VOLT I.K.E. (θυγατρική κατά 67.71%) με τίμημα  1,65 εκατ. ευρώ. Η θυγατρική θα δραστηριοποιηθεί αποκλειστικά στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  

Σχετικά με τη  συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 20% της R Energy 1 Holding η οποία ανακοινώθηκε χθες το τίμημα ήταν  στα 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η R Energy 1 Holding προχώρησε στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου   10 εκατ. ευρώ, 3ετούς διάρκειας, το οποίο θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από την LAMDA Energy Investments, η οποία κατά την μετατροπή του θα έχει το δικαίωμα απόκτησης ποσοστού 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της R Energy 1 Holding. Όπως επεσήμανε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου η συνεργασία   με την R Energy 1 Holding θα  συμβάλει στην υλοποίηση του σχεδιασμού  του ομίλου να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια την έξυπνη, σύγχρονη πόλη του Ελληνικού.  

Η R Energy 1 Holding έχοντας μακρά ιστορία στον χώρο των ΑΠΕ και αποτελεί συνέχεια ως την δεύτερη γενιά της οικογένειας της εταιρείας Ρόκας που ως πρωτοπόρα ασχολήθηκε με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, ακολουθεί μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία. Αυτή την στιγμή διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 80 Φ/Β πάρκα ισχύος 44MW, ενώ παράλληλα αναπτύσσει μέσω εταιρειών συνδεδεμένων με αυτή, ένα Αιολικό πάρκο ισχύος 16.4 MW, το οποίο βρίσκεται στην φάση εργασιών υποδομής και παραγγελιών εξοπλισμού. Συνεπώς, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αναμένεται να φτάσει εντός του 2023, τα 60,4MW, από τα 19,4 MW που ήταν πριν ένα έτος.   Στα επόμενα 3 έτη, η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας R Energy 1 Holding υπολογίζεται να ξεπεράσει μέσω εταιρειών της, τα 140 MW, ενώ στα επιχειρηματικά της σχέδια είναι η ανάπτυξη πρόσθετων νέων έργων, και η αποθήκευση ενέργειας. Παράλληλα, στο άμεσο σύντομο διάστημα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της στην ena-plus του ΧΑ Αθηνών, ενώ ήδη γίνονται κάποιες σκέψεις για εισαγωγή σε διεθνή ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.