Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας χαμηλό 18 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 17 Οκτωβρίου και 23 Οκτωβρίου 2022 ανήλθε στα €229,91/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 14,50% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη

και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €567,32/MWh και στα €76,18/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη (19/10) φτάνοντας τα €274,85/MWh.         

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η ενισχυμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, που κάλυψε σχεδόν τη μισή εβδομαδιαία ζήτηση, καθώς και οι πολλές εισαγωγές προς το ελληνικό σύστημα, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.  

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού παρέμεινε κάτω από τις 0,9 TWh (843 GWh). Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε πτώση κατά 93 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 905 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (62 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 56 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 49%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 390 GWh, σημειώνοντας άνοδο 15% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 3% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 27 GWh (-13% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 156 GWh καλύπτοντας το 20% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 77 GWh κάλυψε το 10% της ζήτησης ηλεκτρισμού.