Από το πρωί της Πέμπτης, 20 Οκτωβρίου, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρίσκονται εκ νέου σε ανοδική τροχιά, στον απόηχο της είδησης ότι η Κίνα ανακοίνωσε τη μερική χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία στην προσπάθειά των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19. Η απόφαση της κυβέρνησης της αχανούς ασιατικής χώρας να ελέγξει με κάθε τρόπο την πανδημία

είχε επιφέρει δεινό πλήγμα στη ζήτηση αργού τους τελευταίους μήνες. Η πολιτική της αυστηρής καραντίνας όχι μόνο απομονώνει την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά επιβαρύνει το κλίμα στην αγορά σε όλο το φάσμα των εμπορευμάτων, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πρώτων υλών στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark, είχε σκαρφαλώσει στα 93,72 δολάρια ανά βαρέλι, με ποσοστιαία άνοδο 1,41%, ενώ η αντίστοιχη τιμή για την αμερικανική ποικιλία, WTI, ανήλθε στα 86,98 δολάρια ανά βαρέλι με ποσοστιαία άνοδο 1,67%. Οι ανοδικές τάσεις συνεχίζονται και αυτή την ώρα (17:25 ώρα Ελλάδος) τα futures του Brent κινούνται στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 93-50- 94,50 δολάρια ανά βαρέλι και του WTI κινούνται πάνω από τα 87 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημειώνουμε ότι η άνοδος των τιμών καταγράφεται παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει περαιτέρω διοχέτευση στην αγορά, στρατηγικών αποθεμάτων αργού εν μέσω  ανησυχιών ότι αυτές οι ποσότητες επαρκούν για κατανάλωση μόλις 22 ημερών, εφόσον προκύψει πραγματική έκτακτη ανάγκη.

Βέβαια, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά και χάρη στα στοιχεία της τελευταίας εβδομαδιαίας έκθεσης της αμερικανικής υπηρεσίας ενεργειακών πληροφοριών (ΕΙΑ) που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη, και στα οποία φαίνεται πως τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά μόνο 1,7 εκατ. βαρέλια. Ελαφρά μείωση υπήρξε και στα αποθέματα βενζίνης, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν.

Σχολιάζοντας τα εβδομαδιαία στοιχεία, οι αναλυτές της Saxo Bank σημείωσαν την Πέμπτη ότι "η εποχική ζήτηση τεσσάρων εβδομάδων για τα αποσταγμένα καύσιμα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, ενώ τα αποθέματα παρέμειναν στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί για αυτή την εποχή του έτους".

Παρά τη μικρή αύξηση κατά 124.000 βαρέλια στα αποθέματα αποσταγμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται και το ντίζελ, εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες ενόψει του χειμώνα, καθώς βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών για αυτή την περίοδο του έτους, όπως εκτίμησαν  αναλυτές της αγοράς.