Με νέα υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη Πέμπτη επιβάλλεται  πλαφόν   ανά τεχνολογία και  στην Ενδοημερήστα Αγορά, εκτός  από την Προημερήστα Αγορά που ισχύει σήμερα. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας επεκτείνεται και στις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες.  Η  Υπουργική Απόφαση  εκδόθηκε σε εφαρμογή σχετικής νομοθετικής  ρύθμισης που είχε ψηφιστεί το περασμένο καλοκαίρι με στόχο να ανακτηθεί μέρος των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και σε αυτήν την αγορά, προκειμένου να εμπλουτίζεται το «πορτοφόλι» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης με επιπλέον κονδύλια ώστε να συνεχίσουν οι επιδοτήσεις των τιμολογίων

ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού.   

Όπως σχολιάζουν παράγοντες του ΥΠΕΝ,  συμμετέχοντες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦΟΣΕ), υποδήλωναν φορτία στην Προημερήσια Αγορά προκειμένου να  παρακάμψουν το πλαφόν και διακινούσαν την πλειονότητα της παραγωγής τους στην Ενδοημερήσια αγορά στην οποία αμείβονται με την Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς.

Λεπτομέρειες εφαρμογής

1.Ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας   εφαρμόζεται από την περασμένη Παρασκευή στις συναλλαγές πώλησης που πραγματοποιούνται στις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες (εφαρμοζόμενων αναλογικά των παρ. 2, 3, 4 και 6, του άρθρου 12Α του ν. 4425/2016) για το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και χαρτοφυλακίων Α.Π.Ε. πλην των θερμικών μονάδων που είναι εγκατεστημένες στο Μικρό Συνδεδεμένο Σύστημα (Μ.Σ.Σ.) της Κρήτης.

2.Κατ' εφαρμογή του Προσωρινού Μηχανισμού παρακρατείται, από το Χρηματιστήριο μέρος των εσόδων που δικαιούνται οι συμμετέχοντες στις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες από τη συμμετοχή τους σε αυτές. Το παρακρατούμενο ποσό  ονομάζεται Επιστρεπτέο Έσοδο Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών (Ε.Ε.Ε.Δ.). Το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση του Ε.Ε.Ε.Δ. αποτελεί το Έσοδο Παραγωγού Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών (Ε.Π.Ε.Δ.).

3. Κατά τις διαδικασίες εκκαθάρισης των Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών, ο Φορέας Εκκαθάρισης υπολογίζει, για κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) το Ε.Π.Ε.Δ. και το Ε.Ε.Ε.Δ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για κάθε συναλλαγή πώλησης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή χαρτοφυλακίου Α.Π.Ε., η οποία δεν έχει προκύψει από Εντολή Πώλησης Πακέτου, τα ποσά Ε.Π.Ε.Δ. και Ε.Ε.Ε.Δ. υπολογίζονται ως εξής:

α. Αν η τιμή εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας, ανά Αγοραία Χρονική Μονάδα της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας κατά την οποία εκτελέστηκε η συναλλαγή, είναι μικρότερη ή ίση από τη διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή της παρ. 8 του άρθρου 12Α του ν. 4425/2016, το Ε.Π.Ε.Δ. υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής της μονάδας παραγωγής και της τιμής εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας, ενώ το Ε.Ε.Ε.Δ. λογίζεται ως μηδενικό.

β. Αν η τιμή εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας, ανά Αγοραία Χρονική Μονάδα της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας κατά την οποία εκτελέστηκε η συναλλαγή, είναι μεγαλύτερη από τη διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή της παρ. 8 του άρθρου 12Α του ν. 4425/2016: βα) το Ε.Π.Ε.Δ. για κάθε συναλλαγή υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής και της διοικητικά καθορισμένης μοναδιαίας τιμής της παρ. 8 του άρθρου 12Α του ν. 4425/2016 και ββ) το Ε.Ε.Ε.Δ. για κάθε συναλλαγή υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής επί της διαφοράς της τιμής εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας και της διοικητικά καθορισμένης μοναδιαίας τιμής της παρ. 8 του άρθρου 12Α του ν. 4425/2016.

Ο Φορέας Εκκαθάρισης, κατά την εκτέλεση των διαδικασιών εκκαθάρισης:

α) υπολογίζει ως συνολικό Ε.Ε.Ε.Δ. το άθροισμα των ποσών που προκύπτουν για όλες τις συναλλαγές που εκτελέστηκαν κατά τις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες κάθε ημέρας φυσικής παράδοσης και για κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή χαρτοφυλάκιο Α.Π.Ε.   και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που αναλογεί στο ποσό αυτό,  

β) το ενσωματώνει στο Επιστρεπτέο Έσοδο Αγοράς Επομένης Ημέρας (Ε.Ε.Α.Ε.Η.) και

γ) καταβάλλει το συνολικό Ε.Ε.Α.Ε.Η., πλέον Φ.Π.Α. στον Ειδικό Λογαριασμό «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβ