Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέα πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 2022 ανήλθε στα €335,26/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 13,07% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης

εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €621,00/MWh και στα €61,89/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη (29/9) φτάνοντας τα €397,48/MWh.         

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η περαιτέρω πτώση της ζήτησης ηλεκτρισμού, η ενισχυμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ αλλά και η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου στα επίπεδα των €180/MWh, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. 

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού παρέμεινε κάτω από τις 0,9 TWh (851 GWh). Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε πτώση κατά 145 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 917 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (66 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 46 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 40%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 319 GWh, σημειώνοντας άνοδο 24% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 30 GWh (-14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 244 GWh καλύπτοντας το 31% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 57 GWh κάλυψε το 7% της ζήτησης ηλεκτρισμού, καταγράφοντας χαμηλό 17 εβδομάδων.