O ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει μια σημαντική μείωση της παραγωγής του για να στηρίξει την πτώση τιμών, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, καθώς η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ετοιμάζεται να συναντηθεί για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020. Ο όμιλος, του οποίου ηγούνται η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, αναμένεται να συζητήσει μείωση της παραγωγής που θα μπορούσε συνολικά να ξεπεράσει το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη συνεδρίαση της Τετάρτη.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μείωση από την αρχή της πανδημίας και ισοδύναμη με περισσότερο από το 1% των παγκόσμιων προμηθειών.
Η κίνηση αυτή απειλεί να φέρει αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου σε μια περίοδο που ένα μεγάλο μέρος του κόσμου παλεύει να μειώσει το ενεργειακό κόστος και θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πιθανή ρήξη με τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να μειώσει τις τιμές των καυσίμων για τους αυτοκινητιστές πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές τον επόμενο μήνα.

Πηγές αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές αλλά και για να μπορεί να διατηρήσει κάποιες ποσότητες σε εφεδρεία. Το βασίλειο φοβάται ότι η ρωσική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί απότομα αργότερα φέτος, όταν οι δυτικές κυρώσεις κατά των εξαγωγών πετρελαίου της θα αρχίσουν να ενισχύονται.

Η Ρωσία λέγεται επίσης ότι τάσσεται υπέρ μιας περικοπής, καθώς έχει δει τα έσοδα της από το πετρέλαιο να μειώνονται τους τελευταίους μήνες, με τους αγοραστές να επιβάλλουν μεγάλες εκπτώσεις στις πωλήσεις πετρελαίου της μετά την πλήρη εισβολή της, στην Ουκρανία. Η πρόσφατη ισχύς στο ρούβλι μειώνει επίσης το ποσό που λαμβάνει στο εγχώριο νόμισμά της για πωλήσεις πετρελαίου κυρίως σε δολάρια.

Το Brent αυξήθηκε κατά 3%, μετά την είδηση ​​ότι ο ΟΠΕΚ+ εξέταζε το ενδεχόμενο μείωσης της προσφοράς, στα 87,67 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο παραμένει πολύ κάτω από το υψηλό πάνω από τα $130/b που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος μετά την εισβολή.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι θα μετακινήσει τη μηνιαία συνεδρίαση που είχε πραγματοποιήσει από τις αρχές της πανδημίας από το Διαδίκτυο σε μια πλήρη συγκέντρωση του γκρουπ στη έδρα του στη Βιέννη, δίνοντας έτσι και την αίσθηση ότι πρόκειται να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για αλλαγή πολιτικής.

Πηγές ανέφεραν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν συνολικά από 500.000 βαρέλια/ημέρα έως 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα για τον όμιλο ως σύνολο, αλλά η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να προβεί σε περαιτέρω μονομερή περικοπή της παραγωγής

Ο πρόεδρος Μπάιντεν που πραγματοποίησε μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο ιδιος πάντως είχε προηγουμένως επικρίνει τον πρίγκιπα για τις φερόμενες σχέσεις του με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Μετά όμως την αύξηση της παραγωγής αυτό το καλοκαίρι έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ, τον τελευταίο μήνα η Σαουδική Αραβία άλλαξε πορεία, οδηγώντας τον όμιλο ΟΠΕΚ+ σε μια μικρή περικοπή περίπου 100.000 b/d στους στόχους παραγωγής πετρελαίου καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν.
Η πιθανότητα βαθύτερων περικοπών έχει ήδη προκαλέσει κριτική από ανώτερους Δημοκρατικούς  στις ΗΠΑ. Η Ro Khanna, πρόεδρος της υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για το περιβάλλον, έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να καταστήσουν σαφές στους Σαουδάραβες ότι θα τους κόψουμε την παροχή αεροπορικών ανταλλακτικών... αν μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για να ενισχύσουν τον Πούτιν».

Η πετρελαϊκή συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία, η οποία έφερε τη Μόσχα στον διευρυμένο ΟΠΕΚ το 2016, κατά καιρούς βρισκόταν σε αντίθεση με τους μακροπρόθεσμους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά το Ριάντ ήταν πρόθυμο να χαράξει έναν πιο ανεξάρτητο ρόλο.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο μετά των ΗΠΑ, αλλά εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τα ενεργειακά έσοδα από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι ΗΠΑ στοχεύουν στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο ώστε να περιορίσουν τη χρηματοδότηση της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά παράλληλα ανησυχούν επίσης για το πώς οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν εάν «χαθεί» πάρα πολλή προσφορά από την αγορά.

Αλλωστες η Ουάσιγκτον ώθησε την G7 να εφαρμόσει το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο.

Σε κάθε περίπτωση τον Δεκέμβριο, οι κυρώσεις της ΕΕ πρόκειται να ενισχυθούν, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών απαγορεύσεων για οποιαδήποτε πλοίο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο αναμένεται επίσης να θεσπίσουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εάν υπάρχει  ανώτατο όριο τιμής που θα μπορεί να συμφωνηθεί.