Η Πέμπτη Φάλαγξ των καθηγητάδων ξανακτύπησε. Γνωστός καθηγητής (για τα φιλοτουρκικά του ιστορήματα), υποστήριξε με άρθρο του στο κυριακάτικο φύλλο ημερησίας εφημερίδος ότι οι Ελληνικοί πληθυσμού της Μικράς Ασίας που εξεδιώχθησαν  από τους Τούρκους το 1922 , δεν ήσαν γηγενείς αλλά εποικιστές εκ της παλαιάς Ελλάδος. Γράφει: Το Αϊβαλί εποικίστηκε τo 1773 από κατοίκους της Πελοποννήσου και των νήσων του Αιγαίου, κατόπιν των προνομίων

 που τους χορήγησαν οι Οθωμανοί.Η Πέργαμος και  Μπαλία κατοικήθη από Έλληνες του Λαυρίου και της Μυτιλήνης που ήσαν μάλιστα μεταλλωρύχοι. Η χερσόνησος της Ερυθραίας αποικίσθηκε από Χιώτες και στο Αϊδίνι εγκαταστάθηκαν Έλληνες από τα Ζαγόρια .Στην Απολλωνία πήγαν  έποικοι από τη Μάνη και στην Κούλα από τη Σάμο. Οι Έλληνες που είχαν εξισλαμισθεί  τον 11ον-15ον αιώνα επανεμφανίσθησαν στην Μικρά Ασία , κατά τον Σπύρο Βρυώνη.

Άλλοι πάλι , πιο ευφάνταστοι «ερευνητές» ανεκάλυψαν ότι «η καταστροφή του ποντιακού ελληνισμού (Sic) ήταν μάλλον αναπόφευκτη ,εξ αιτίας της «βίαιης   παρέμβασης εξωγενών παραγόντων» ως η κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Ρώσους το 1916» .

«Οι Τούρκοι χτύπησαν όλους εκείνους που έδειξαν ενθουσιασμό με τον ερχομό των Ρώσων». Έλληνες και Αρμένιοι εστάλησαν στα «τάγματα εργασίας, εξορία, φυλακή. Με ομαδικές εκτελέσεις» ,ο πληθυσμός του Πόντου αφανίστηκε», απ’ τον Τούρκο «μακελάρη Τοπάλ Οσμάν,ο οποίος εκτελέστηκε, με εντολή του ιδίου Κεμάλ «Ατατούρκ».

- Οποία εξιλέωσις του.

Τα δημοσιεύματα αυτά δεν είναι τυχαία .Όπως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγήπ Ερντογάν ενεθυμήθη την «σφαγή της Τριπολιτσάς» , για να δυσφημίσει το Αθάνατο 1821  ή μάλλον για να …συμψηφίσει  τις εκατόμβες σφαγιασθέντων Ελληνικών πληθυσμών υπό της Τουρκικής ορδής, έτσι κι η εγχώριος Πέμπτη Φάλαγξ ανακαλύπτει τ’ αμαρτήματα των Ελληνικών κυβερνήσεων, τα λάθη του Ελευθερίου Βενιζέλου και τις αστοχίες του μητροπολίτου Χρυσάνθου, δια να δικαιολογήσει την Τουρκική επιχειρηματολογία ότι η γενοκτονία 1,5 εκατομ. Αρμενίων  και η εθνοκάθαρση άλλων τόσων Ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Μικράς Ασίας ήταν …ανταποικιακός αγώνας των Τούρκων που δήθεν υπέφεραν από την οικονομική εκμετάλλευση των «Γκιαούρηδων»» (την άπιστη Σμύρνη.)

Κακά όλ’ αυτά αλλά πώς οι Έλληνες… αποικιοκράτες μετέφεραν  εξ Ελλάδος τα αρχαία μνημεία, αγάλματα, στάδια κι ωδεία που βρίθουν στα Μικρασιατικά παράλια; Πώς κουβάλησαν μαζί τους αρχαία ονόματα πόλεων όπως  Έφεσος, Ικόνιον , Πέργαμος, Σμύρνη; Πώς ξέχασαν την Ελληνική γλώσσα κι υιοθέτησαν την …Τουρκοφωνία  αλλ’ όχι την Ελληνική γραφή – τα καραμανλίδικα;

Οι «ερευνητές» των Μικρασιατικών αρχείων δεν πληροφορήθησαν τις επιστολές του αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους , γραμμένες στα Ελληνικά τον 2ο αιώνα μ. Χ. κι’ όχι στα Τούρκικα; Δεν εγνώριζαν τους προσωκρατικούς φιλοσόφους της Ιωνίας που ήλθαν στην Αθήνα τον Χρυσούν αιώνα του Περικλέους; Ο Ηράκλητος της Εφέσου , ο Απολλώνιος  Τυανέας και ο Θαλής τον Μιλήσιο από την Αλικαρνασσό δεν ήσαν Έλληνες ή μήπως έφιπποι στρατιώτες του Ταμερλάνου που σκόρπισαν την καταστροφή στους πληθυσμούς της Ασίας;   

Αυθαίρετα συμπεράσματα συναγάγουν κάθε τόσο οι λογοκλόποι και μετά βγαίνει ο Ερντογάν και κατακεραυνώνει την Ελλάδα, διαστρέφοντας την ιστορική αλήθεια με την «Γαλάζια Θάλασσα» (το Αιγαίον) και την «απελευθέρωση των νησιών» που δήθεν κατέλαβαν οι από 4000 ετών Έλληνες.  Εύκολα υιοθετούν αναπόδεικτα θεωρήματα ξένα και εγχώρια ΜΜΕ που δηλητηριάζουν σιγά-σιγά την διεθνή κοινή γνώμη και προετοιμάζουν νέες εθνικές μειοδοσίες στην Ελλάδα αφού με το λέγε-λέγε «έπιασε» η μετονομασία των Σλαβοφώνων Σκοπίων σε «Μακεδονία του βορά».