HELLENiQ ENERGY: Με Νέο Διαβατήριο τα ΕΛΠΕ Χαράσσουν το Δρόμο του Μέλλοντος- Πώς Διαρθρώνεται ο Νέος Όμιλος και Ποιοι οι Στόχοι του

HELLENiQ ENERGY: Με Νέο Διαβατήριο τα ΕΛΠΕ Χαράσσουν το Δρόμο του Μέλλοντος- Πώς Διαρθρώνεται ο Νέος Όμιλος και Ποιοι οι Στόχοι του
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 21 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:00

Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση τα “Ελληνικά Πετρέλαια” άφησαν πίσω τους ένα ιστορικό παρελθόν και διάβηκαν την πόρτα του μέλλοντος, με νέο όνομα και ριζική ανανέωση της δημόσιας εικόνας τους, με τη Διοίκηση του Ομίλου να προβαίνει στα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής ταυτότητας, που εντάσσεται στο πλαίσιο του συνολικού rebranding της εταιρείας. Η “HELLENiQ ENERGY”, παραπέμπει ευθέως στη κληρονομιά του Ομίλου, αλλά και στη βούλησή του να αποτελέσει βασικό μοχλό της «έξυπνης» ενέργειας, των εναλλακτικών πηγών και την οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, το βράδυ της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου, παρουσία

εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Ύστερα από 64 ολόκληρα χρόνια επιτυχημένης πορείας, με ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η νέα εταιρική ταυτότητα του Ομίλου επισφραγίζει και τυπικά την ταχεία υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού “Vision 2025” που ξεκίνησε το 2021.

Στόχος είναι να οδηγηθεί σε μια νέα εποχή δυναμικής βιώσιμης ανάπτυξης, με την υλοποίηση σημαντικών έργων μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων, την ταχύτατη ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές και στην «πράσινη» ενέργεια, αλλά και την είσοδο σε νέες αγορές και προϊόντα. Όπως είχε εξαγγελθεί, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του στρατηγικού αυτού σχεδίου περιλάμβανε και την αλλαγή επωνυμίας, λογοτύπου και εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.

Στο επίκεντρο του καινούργιου λογοτύπου του Ομίλου παραμένει ο μικρός φωτεινός αστέρας, ως σπίθα δημιουργίας και στοιχείο καθοδήγησης στη νέα εποχή. Οι οριζόντιες μπλε και άσπρες γραμμές που είχαν εμπνευστεί από την ελληνική σημαία, έχουν μετατραπεί σε κυματισμό που προσομοιάζει σε ένα ενεργειακό κύμα. Μεγάλο τμήμα του ονόματος παραπέμπει στην ελληνικότητα και στην κληρονομιά της προηγούμενης ονομασίας, ενώ η κατάληξη της πρώτης λέξης αναφέρεται στο μέλλον της ενεργειακής μετάβασης και της παροχής «έξυπνων» ενεργειακών λύσεων. H τελευταία λέξη, “ENERGY» υποδηλώνει τη μετεξέλιξη, από μια εταιρεία πετρελαίου σε έναν οργανισμό που θα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, ενσωματώνοντας κριτήρια ESG στη λειτουργία του, αλλά και στις μελλοντικές προτεραιότητες της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Δίνοντας τον τόνο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Ομίλου, HELLENiQ ENERGY, Γιάννης Παπαθανασίου, επεσήμανε πως: «Πίσω μας έχουμε 64 χρόνια υποδειγματικής πορείας, με τον Όμιλό μας να πρωταγωνιστεί στην επιχειρηματική ζωή του τόπου. Σήμερα προσδιορίζουμε εκ νέου την εταιρική μας ταυτότητα, με μια νέα ονομασία η οποία αντιπροσωπεύει έναν Οργανισμό που συνεχίζει να γράφει την ιστορία του, με ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον. Θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί στην αιχμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων στο χώρο της ενέργειας. Από πλευράς μας, έχουμε δεσμευθεί να αναλάβουμε το ρόλο που μας αναλογεί ως κορυφαία επιχείρηση της χώρας, με ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα και ισχυρή εθνική και κοινωνική συνείδηση. Τα ορατά και μετρήσιμα πλέον οφέλη από τη νέα επιχειρηματική μας στρατηγική, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε και να προσβλέπουμε σε ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη. Βαδίζουμε έχοντας ως εφόδια τον σωστό σχεδιασμό, τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, τη θέληση, το  πάθος, την αποφασιστικότητα και, κυρίως, τη δύναμη των εργαζομένων του Ομίλου που μοιράζονται το όραμά μας, το υπηρετούν καθημερινά στην πράξη και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή τους.»

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τις εξαιρετικές επιδόσεις του Ομίλου σε όλα τα επίπεδα και τη διαχρονική του στήριξη για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας, σημειώνοντας: «Η αλλαγή ονόματος και εταιρικής εικόνας των ΕΛΠΕ αποτελεί ένδειξη αποφασιστικότητας και οξυδέρκειας για να διαχειριστεί το νέο περιβάλλον και να πρωταγωνιστήσει σε αυτό και σηματοδοτεί τη μετεξέλιξή του σε έναν ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των μορφών ενέργειας, με έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του. Δίνει έμφαση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως είναι οι ΑΠΕ, εξετάζει και αναπτύσσει νέες σημαντικές πρωτοποριακές δραστηριότητες όπως είναι το υδρογόνο, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τις ήδη υπάρχουσες, σημαντικές για την οικονομία δραστηριότητες σε πετρελαιοειδή, με στόχο να εντάσσει καύσιμα νέας γενιάς με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα. H στρατηγική μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το αύριο και συνιστά ένα ευρύτερο μήνυμα αισοιοδοξίας για την εθνική οικονομία, για την αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να έχει η ελληνική επιχειρηματικότητα που σχδδιάστηκε μ ΄ποραμ και με όρους καινοτομίας και εξωστρέφειας.»

Το λόγο πήρε μετά ο Διευθύνων Σύμβουλος της «HELLENiQ ENERGY», Ανδρέας Σιάμισης: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα μέλλον πιο καθαρό και βιώσιμο για όλους. Γι’ αυτό, καθώς η αγορά ενέργειας αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς για να προωθήσουμε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Η «HELLENiQ ENERGY» επιδιώκει να συνεχίσει την πολύ καλή της πορεία και να αποτελεί εταιρεία πρότυπο στην Ελλάδα οδηγώντας τις εξελίξεις και συμβάλλοντας στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, είναι εξίσου σημαντικό να προσαρμόσει και τις παραδοσιακές της δραστηριότητες σε ένα νέο περιβάλλον και να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ασφάλειας εφοδιασμού, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Οι στόχοι μας για την ουσιαστική μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είναι φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι, ώστε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ευχαριστώ όλους εκείνους που πίστεψαν και συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι και ειδικά τους μετόχους, τα στελέχη και το σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου, αλλά και τους πελάτες και συνεργάτες μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητάς μας. Η πορεία δεν θα είναι πάντα εύκολη, αλλά ο στόχος πρέπει να παραμείνει σταθερός. Με υπευθυνότητα και όρεξη για δημιουργία, αλλά και με τη νέα ανανεωμένη εταιρική εικόνα που μας προσφέρει μια καινούργια οπτική, τροφοδοτούμε με ενέργεια το αύριο που όλοι αξίζουμε», είπε.

Ο κ. Σιάμισιης αφού προέβη σε μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο όμιλος τα τελευταία χρόνια, από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την ελληνική κρίση χρέους, μέχρι την πανδημία και την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση των ημερών μας.

Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Vision 2025, όπως τιτλοφορείται ο οδικός χάρτης του μετασχηματισμού του Ομίλου, που επισφραγίστηκε με την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας.

Κατ’ αρχάς, τόνισε, είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030, που από ένα απλό νούμερο στο κοστολόγιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύεται σε κεντρικό πυλώνα στρατηγικής. Αυτή  η μείωση, εξήγησε, θα προέλθει κατά 30% από τη μείωση των εκπομπών CO2 και κατά 20% από την αντιστάθμιση CO2 μέσω AΠΕ.

Η νέα μορφή του ομίλου θα εδράζεται σε 5 πυλώνες, συνέχισε ο κ. Σιάμισιης, δηλαδή, τους στόχους ESG και CO2, τη  στρατηγική και επενδύσεις, τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, την κατάλληλη εταιρική δομή και τέλος, την νέα εταιρική ταυτότητα, ενώ το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει τρείς συνιστώσες: Πρώτον, διύλιση & πετρελαιοειδή, μείωση ανθρακικού αποτυπώματος, ψηφιακό μετασχηματισμό και τεχνολογία υδρογόνου.

Δεύτερον, νέα ενέργεια – ΑΠΕ από 340 MW σε λειτουργία στα άνω των 2 GW υπό ανάπτυξη, καθώς και επέκταση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα

Και τρίτον, στις λοιπές δραστηριότητες, όπου εντάσσονται οι έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα, η έμφαση στο φυσικό αέριο και η επικέντρωση σε βασικές δραστηριότητες.

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο αυτό, η λέξη «Πετρέλαια» απαλείφεται από την εταιρική ταυτότητα, σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού που παραπέμπει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια. Βέβαια, όπως τόνισε, σήμερα το 60% των δραστηριοτήτων του Ομίλου επικεντρώνεται στα ορυκτά καύσιμα και το υπόλοιπο 40% στις πράσινες μορφές ενέργειας.

Ο κ. Σιάμισιης προέβλεψε ότι η φετινή οικονομική χρήση θα είναι αντικειμενικά καλή και δήλωσε ότι ο Όμιλος είναι διατεθειμένος να συμβάλει σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να παραλείψει όμως να αφήσει αιχμές για την υψηλή φορολόγηση των κερδών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ανέφερε πως έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 300-400 εκατ. ευρώ στον επόμενο ενάμιση χρόνο προκειμένου για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ που θα αυξήσουν την εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύ του, στο 1 GW, με απώτερο στόχο τα 2 GW έως το 2025, ενώ αποκάλυψε πως στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν δύο  μικρά deal που αφορούν σε ισάριθμές εξαγορές έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα, προέβη σε αναλυτική αναφορά στη συνεισφορά του ομίλου στην οικονομία, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ, το 12% των εξαγωγών και το 5% των φορολογικών εσόδων, ενώ τόνισε πως ένας στους 135 εργαζόμενους στη χώρα έχει άμεσα ή έμμεσα σχέση με τα ΕΛΠΕ.

Ο ισχυρός άνδρας της HelleniQ Energy -πλέον- aναφέρθηκε ακόμη στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και εξέφραζε την ελπίδα ότι στους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξει ένας δεύτερος κύκλος ερευνών στα θαλάσσια τεμάχια που έχει ο Όμιλος ώστε "να δούμε αν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην Ελλάδα, ή όχι".

Υπογράμμισε δε πως θα βρεθεί εκτός αγοράς όποιος αγνοήσει τις αλλαγές που συντελούνται και και οφείλονται στις προκλήσεις που γεννά η πράσινη μετάβαση.

Η νέα εταιρική ταυτότητα είχε εγκριθεί ομόφωνα, μερικές ώρες νωρίτερα, το μεσημέρι, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, ενώ ακολούθως παρουσιάστηκε στο σύνολο της Διοίκησης και του προσωπικού, σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Το νέο όνομα σηματοδοτεί την αλλαγή της στρατηγικής και αγκαλιάζει όλες μας τις δραστηριότητες. Η κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε απέχει 20-30 χρόνια από σήμερα. Κατά τη μεταβατική περίοδο θα πρέπει να έχουμε ασφαλή πρόσβαση στα πετρελαιοειδή με όσο το δυνατόν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η αλλαγή δεν είναι απλή, θα χρειαστεί να λάβουμε γενναίες αποφάσεις», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, απευθυνόμενος στους μετόχους.

Στη Γενική Συνέλευση εκπροσωπήθηκε το 84,92% των μετόχων της HELLENiQ ENERGY.