Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέα πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 12 Σεπτεμβρίου και 18 Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε στα €417,51/MWh, δηλαδή

μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,5% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €680,93/MWh και στα €28,45/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (12/9) φτάνοντας τα €467,02/MWh.         

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, παρά την περιορισμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, η αναιμική ζήτηση σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες εισαγωγές, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. 

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού παρέμεινε κάτω από τη 1 TWh (945 GWh). Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε πτώση κατά 27 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.013 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (68 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 42 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 33%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 292 GWh, σημειώνοντας πτώση 20% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 42 GWh (-8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 314 GWh καλύπτοντας το 36% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 82 GWh κάλυψε το 9% της ζήτησης ηλεκτρισμού, καταγράφοντας χαμηλό 14 εβδομάδων.