Πόσο Πληρώνουν το Ρεύμα οι Οικιακοί Καταναλωτές στη Ευρώπη- Από τις Χαμηλότερες Χρεώσεις στην Ελλάδα

Πόσο Πληρώνουν το Ρεύμα οι Οικιακοί Καταναλωτές στη Ευρώπη- Από τις Χαμηλότερες Χρεώσεις στην Ελλάδα
Του Νίκου Παλαμήδη
Τετ, 7 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:35

Η μέση τιμή της οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερη από ό,τι σε πολλούς από τους ευρωπαίους γείτονές της, με τη μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να πλήττει σκληρά τους καταναλωτές. Η Ευρώπη βιώνει μια ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την ήπειρο που προκαλείται από τις μειωμένες ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά ο άμεσος αντίκτυπος στα νοικοκυριά

ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα της χώρας, σύμφωνα με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από την Energy Prices, μια ολλανδική εταιρεία συμβούλων. Οπως φαίνεται και στον 1ο πίνακα οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες, ενώ εκεί που η χώρας μας είναι πρώτη (στον 3ο πίνακα) είναι στην κυβερνητική στήριξη που παρέχεται για τους λογαριασμούς ενέργειας.

Οπως αναφέρουν οι FT, τα επίπεδα κυβερνητικής υποστήριξης, οι μηχανισμοί τιμολόγησης και η φορολογία είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες, με χώρες όπως η Γαλλία να περιορίζουν το ποσό που επιτρέπεται να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΕΕ έχει προτείνει ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου και μια εισφορά στις ενεργειακές εταιρείες για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει μεμονωμένα μέτρα, όπως φορολογικές περικοπές.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μετατοπίσει τον ενεργειακό άξονα. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διέξοδος από αυτό, εκτός από την κυβερνητική παρέμβαση», δήλωσε ο Sumit Bose, ιδρυτής της ομάδας υπεράσπισης χαμηλών εκπομπών άνθρακα Future Net Zero.

Ωστόσο, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το χειμώνα, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι προμήθειες από άλλες πηγές είναι μειωμένες λόγω ζητημάτων όπως τα εκτεταμένα προβλήματα συντήρησης στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας και ο ξηρός καιρός συνθήκες που επηρεάζουν την υδροηλεκτρική ενέργεια.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει περίπου το 40% της ηλεκτρικής του ενέργειας από την καύση φυσικού αερίου, αφού κινείται ταχύτερα από πολλούς ομολόγους του για να μειώσει την εξάρτησή του από τον άνθρακα.

Αν και αυτό βοήθησε στη μείωση των εκπομπών της χώρας - ο άνθρακας παράγει περίπου διπλάσιο CO₂ από το αέριο όταν καίγεται - άφησε το Ηνωμένο Βασίλειο πιο εκτεθειμένο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η τιμή οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περίπου 30% υψηλότερη από την επόμενη πιο ακριβή χώρα, την Ιταλία. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε διάφορες εισφορές που προσθέτει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στους λογαριασμούς για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των φτωχότερων νοικοκυριών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένο στις περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου καθώς δεν έχει απευθείας συνδέσεις με αγωγούς με τη χώρα, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει εντελώς από τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής.

Τα στοιχεία που εμφανίζονται για κάθε χώρα είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος που αντικατοπτρίζει τον εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό. Ορισμένα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη υπέγραψαν πρόσφατα νέα ενεργειακά συμβόλαια, ενώ άλλα συνεχίζουν να πληρώνουν τιμές σύμφωνα με προηγούμενες συμφωνίες προμηθευτών. Ως αποτέλεσμα, τα νέα συμβόλαια είναι πιθανό να είναι πιο ακριβά από τις μέσες τιμές που εμφανίζονται εδώ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμών που διέπει τη συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών επρόκειτο να αυξηθεί περίπου κατά 80% τον Οκτώβριο, αλλά η νέα πρωθυπουργός, Liz Truss, πρόκειται να εισαγάγει πάγωμα τιμών που θα περιορίσει το τυπικός οικιακός λογαριασμός περίπου 2.500 £ ετησίως.

Οι υψηλότερες τιμές χονδρικής αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερους λογαριασμούς των νοικοκυριών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αυτόν τον χειμώνα.

Στο φυσικό αέριο, τα νοικοκυριά στην Ολλανδία πληρώνουν το υψηλότερο κόστος και ακολουθεί η Γερμανία. Και οι δύο χώρες εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες. Η Ολλανδία έχει επίσης κλείσει σε μεγάλο βαθμό το κοίτασμα αερίου του Γκρόνινγκεν, το οποίο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο της Ευρώπης, καθώς η εξάντλησή του προκαλούσε σεισμούς στην πόλη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την τρίτη πιο ακριβή τιμή οικιακού φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής διαπραγματεύονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, κυρίως ως αποτέλεσμα του υψηλότερου επιπέδου ικανότητας εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Ηνωμένου Βασιλείου και της εγχώριας παραγωγή από τη Βόρεια Θάλασσα.

Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου στέλνουν εισαγόμενο LNG στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω αγωγού για να βοηθήσουν τις χώρες να γεμίσουν τις αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις.

Η Ουγγαρία έχει το χαμηλότερο κόστος οικιακού αερίου με μεγάλο περιθώριο. Παρά τις επικρίσεις από άλλα μέλη της ΕΕ για τη σχέση της με τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει συμφωνήσει σε μια σειρά συμφωνιών με τη Ρωσία για να εξασφαλίσει παραδόσεις φυσικού αερίου σε χαμηλότερες τιμές.