Αλ. Σδούκου στο Gastech 2022: Η Στρατηγική μας για την Ενεργειακή Μετάβαση Περνά από τους Δρόμους του Φυσικού Αερίου.

Αλ. Σδούκου στο Gastech 2022: Η Στρατηγική μας για την Ενεργειακή Μετάβαση Περνά από τους Δρόμους του Φυσικού Αερίου.
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 7 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:21

Για τις κοσμογονικές μεταβολές στο ενεργειακό και γεωπολιτικό γίγνεσθαι της Ευρώπης από τον περασμένο Φεβρουάριο μίλησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε υπουργική συνδιάσκεψη, στο πλαίσιο της έκθεσης Gastech 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο

με θέμα "Απελευθερώνοντας και αποδεσμεύοντας το πλήρες δυναμικό φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου". Το συμπέρασμα που εξάγεται από την μεγάλη αυτή περιπέτεια των ευρωπαϊκών λαών, στον απόηχο της διπλής κρίσης του Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, είναι το ότι η ενωμένη Ευρώπη πρέπει να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις.

Να εκπονήσει και να εφαρμόσει μακρόπνοα σχέδια πολιτικής για την ανάπτυξη κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και να κινητοποιήσει τεράστια κρατική και ιδιωτική μόχλευση για να τις χρηματοδοτήσει. Και όλα θα πρέπει να υλοποιηθούν παράλληλα με την προστασία των καταναλωτών, ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κα Σδούκου, η ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές θα καλύψει περισσότερο από τα 2/3 της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος έως το τέλος της δεκαετίας. Τόνισε, δε, πως η αύξηση των επενδύσεων σε καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες και υποδομές είναι η μόνη μόνιμη λύση στη σημερινή παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η έκθεση των καταναλωτών στο υψηλό κόστος των καυσίμων.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία διατάραξε τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές και πυροδότησε ένα άλμα αστάθειας και ακρίβειας τιμών, καθώς και ένα κύμα περικοπών στην προσφορά αερίου από την Ρωσί, γεγονός που όπως, είπε, υποχρέωσε την Ε.Ε. να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας της με το ορυκτό καύσιμο.

«Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο. Η εξαγωγική ισχύς της περιοχής έχει αυξηθεί σημαντικά με τη νέα ανακάλυψη της Κύπρου και στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ την υπουργό Ενέργειας τη Κύπρου, κ. Πηλείδου για την επιμονή της και τη σκληρή δουλειά. Αυτή επίσης η εξέλιξη επιτάχυνε το πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια προέβη σε μια συνοπτική αναφορά των πρωτοβουλιών της χώρας μας προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης συνθηκών ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας. Μίλησε για τις κρίσιμες υποδομές αερίου και ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υπάρχουν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην ελληνική επικράτεια, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το φυσικό αέριο λειτούργησε ως ένας από τους κύριους μοχλούς για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσει να είναι σημαντικό και στο άμεσο μέλλον», είπε.

Η κα Σδούκου, εξήγησε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των στρατηγικών της κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση και θύμισε στους συνομιλητές της ότι η Ελλάδα διαθέτει μια από τις πιο φιλόδοξες στρατηγικές μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδο Ε.Ε.

«Καταργούμε γρήγορα τη χρήση άνθρακα στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας μας και αναμένουμε ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα καλύψει περισσότερο από τα 2/3 της εγκατεστημένης μας ισχύος μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ταυτόχρονα η Ελλάδα συνέχισε να επενδύει στο φυσικό αέριο για να εδραιώσει την ενεργειακή μας μετάβαση. Υπάρχουν σχέδια για νέες Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με αέριο και επεκτείνουμε επίσης το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας, υλοποιώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω του 1 δισ. ευρώ μεταξύ 2021-2025. Γι' αυτό η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2030. Επιπλέον, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το αέριο είναι μια φυσική πηγή ενέργειας που διατίθεται στην περιοχή μας, ικανή να ενισχύσει σημαντικά την ευημερία του λαού μας. Ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, πρέπει να εκπληρώσουμε ταυτόχρονα πολλαπλές δεσμεύσεις προς τους πολίτες μας, όπως ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, προσιτές τιμές, ένα ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα και μια ανταγωνιστική, στο παγκόσμιο πλαίσιο, οικονομία. Και τούτο επειδή γνωρίζουμε καλά πως με βάση τις τρέχουσες τάσεις, θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία προτού η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορέσει να εξισορροπήσει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας», κατέληξε.

Η κα Σδούκου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις στην ενέργειας και να ανταλλάξει απόψεις με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla, την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, την Laura Lochman, βοηθό Υφυπουργό Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ, τον Osama Mobarez, Γενικό Γραμματέα του East Mediterranean Gas Forum και τον Guido Brusco, Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή της Eni.