Η Ευρώπη Ενεργοποιεί Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης Καθώς η Ρωσία Περιορίζει Περαιτέρω την Ροή Φυσικού Αερίου

Η Ευρώπη Ενεργοποιεί Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης Καθώς η Ρωσία Περιορίζει Περαιτέρω την Ροή Φυσικού Αερίου
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Τρι, 6 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:20

Χθες (5/9), οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 35%, το περισσότερο εντός 6 μηνών, και το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 20 ετών, καθώς η Ρωσία έχει διακόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, διαταράσσοντας εκ νέου τις οικονομίες της περιοχής που αγωνίζονται ακόμη να ανακάμψουν από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προστατεύσουν ενεργειακές εταιρείες λόγω του περιορισμού της ρευστότητας, αλλά και τα νοικοκυριά από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό

ότι πολλοί Ευρωπαίοι διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη καταρρεύσει και ορισμένες μεγάλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής ενδέχεται να κινδυνεύσουν υπό αυτό το πρίσμα, έχοντας δεχθεί σοβαρό πλήγμα από ανώτατα όρια (caps) που περιορίζουν τις αυξήσεις των τιμών, τις οποίες μετακυλίουν στους καταναλωτές.

 

Η Ευρώπη κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο ενάντια στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγορεί αυτές τις κυρώσεις για την πρόκληση προβλημάτων στην προμήθεια φυσικού αερίου. Ειδικά για την χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom, η ρωσική εταιρεία  τόνισε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις αρχές της χώρας ότι ο σταθμός συμπίεσης Πορτοβάγια, που στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις ασφαλείας, καθώς την περασμένη Παρασκευή είχε εντοπιστεί διαρροή λαδιού στη μοναδική εν λειτουργία τουρμπίνα στον σταθμό Πορτοβάγια και ότι υποχρεωνόταν να αναστείλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής, πέρα από την τριήμερη διακοπή για εργασίες συντήρησης της περασμένης εβδομάδας. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα και προετοιμασμένα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και να περιορίσουν τους φόβους περί έντονης ύφεσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται και τα επιτόκια να αυξάνονται.

Πρόσφατη ανάλυση του ICIS αναφέρει ότι η επάρκεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο θα οδηγηθεί σε οριακό σημείο προς το τέλος του χειμώνα. Ειδικότερα, το μοντέλο του ICIS δείχνει ότι αν η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα των αρχών του Αυγούστου και η ζήτηση περιοριστεί κατά 15% με βάση τη στόχευση της ΕΕ και ταυτόχρονα η θερμοκρασία βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε στα τέλη Μαρτίου του 2023 η Ευρώπη θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες της. Ταυτόχρονα, η εξοικονόμηση στη ζήτηση φυσικού αερίου θα ήταν αρκετή να απορροφήσει την απώλεια της ρωσικής προμήθειας αν αυτή συμβεί στις αρχές του χειμώνα.

Τέλος, οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν διάφορες επιλογές για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου και των πιστωτικών γραμμών έκτακτης ανάγκης (emergency credit lines) για συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.