Ασκήσεις Επί Χάρτου για το Ενδεχόμενο Πλήρους Διακοπής της Τροφοδοσίας της Ε.Ε με Ρωσικό Αέριο  

Ασκήσεις Επί Χάρτου για το Ενδεχόμενο Πλήρους Διακοπής της Τροφοδοσίας της Ε.Ε με Ρωσικό Αέριο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 6 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:09

Στα 505,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται για σήμερα Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, η τιμή χονδρικής ρεύματος στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας, υπενθυμίζοντας σε όλους την κρισιμότητα των στιγμών για την οικονομία και τους καταναλωτές. Το ακριβό φυσικό αέριο ενίσχυσε στο 48% το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, με το αέριο να βρίσκεται στο 32,4%, τον λιγνίτη στο 6,6%, τις εισαγωγές στο 4,6% και τα υδροηλεκτρικά στο 4,2%. Παράλληλα, στην γειτονική Βουλγαρία η χονδρική ρεύματος είναι διαμορφωμένη στα 506 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Γαλλία στα 523 ευρώ, στην Ιταλία στα 551 ευρώ, στην Αυστρία στα 516,45 ευρώ, αλλά στην Γερμανία στα 417 ευρώ, στην Πολωνία στα 174,3 ευρώ και στην Ισπανία, στα 169,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια στιγμή, σε μια εξέλιξη που μπορεί να αποδειχτεί κομβική στο εγγύς μέλλον, χωρίς όμως τούτο να μπορεί να προεξοφληθεί, η τιμή των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκπομπών υποχώρησε στα 73 ευρώ ανά τόνο, επίπεδο που συνιστά νέο χαμηλό εξαμήνου.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει συνθήκες σοβαρής απειλής, που δημιουργεί ο συνδυασμός των υψηλών τιμών στην ενέργεια και η ισχνή οικονομική ανάπτυξη. Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τον Βλάντιμιρ Πούτιν να  χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο, η Ευρωπαϊκή Ευρώπη προετοιμάζεται για μια πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας της με ρωσικό φυσικό αέριο, θέτοντας ως προτεραιότητα την εξοικονόμηση, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

Με την Gazprom να περιορίζει ακόμη περισσότερο τις προμήθειες της Ευρώπης με αέριο, η Κομισιόν προανήγγειλε μέτρα επιβολής ανώτατων τιμών στη χονδρική πώληση του καυσίμου, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και περιήλθε σε γνώση του EURACTIV.

Όπως έγινε γνωστό, το έγγραφο θα συζητηθεί σε συνάντηση εκπροσώπων της Ε.Ε. αύριο, Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου και θα εξεταστεί σε βάθος στην έκτακτη  σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των χωρών-μελών, την Παρασκευή.

Το έγγραφο περιγράφει δύο πιθανά μέσα για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική πώληση φυσικού αερίου,  σε περίπτωση περαιτέρω διαταραχών της τροφοδοσίας της Ε.Ε. ή ακόμη και στην περίπτωση πλήρους διακοπής τους από την Ρωσία.

Όπως αναφέρεται, το πρώτο μέσο θα περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμών για το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενώ το δεύτερο, τη δημιουργία διοικητικών ζωνών τιμολόγησης για τις πιο σοβαρά πληγείσες χώρες της ΕΕ, που θα αποκαλούνται «κόκκινες ζώνες».

Αν και τονίζεται πως και τα δύο αυτά μέσα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και δεν αποκλείουν το ένα το άλλο, εν τούτοις, αναγνωρίζεται ότι η δημιουργία περιφερειακών ζωνών τιμολόγησης είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί και «θα απαιτούσε σημαντικές κανονιστικές και τεχνικές πολύπλοκες προετοιμασίες».

Αναλυτές και εμπειρογνώμονες θεωρούν ωστόσο, ότι η ιδέα δεν έχει απολύτως καμία χρησιμότητα εάν διακοπούν οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ εμπεριέχει και το σπόρο για την πρόκληση σημαντικής διαταραχής της αγοράς, με ελάχιστα θετικά αποτελέσματα.

Στις Βρυξέλλες τείνουν προς την πρώτη επιλογή, δηλαδή, την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρώσικου αερίου, ακόμ και εάν αναγνωρίζει πως εμπεριέχει και τον κίνδυνο να κλιμακώσει την ήδη υψηλή ένταση με τη Μόσχα.

Η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να  εκληφθεί και ως μια έμμεση νέα κύρωση σε βάρος του Κρεμλίνου, προστίθεται στο έγγραφο, που καλεί τις χώρες-μέλη να παραμείνουν αποφασισμένες και ενωμένες και να αποφύγουν τον πειρασμό να υπαναχωρήσουν σε περίπτωση που η Ρωσία απειλήσει να διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ε.Ε. ως μέτρο αντιποίνων.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι πλέον καιρός για ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο από τον αγωγό προς την Ευρώπη», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για ορισμένους αναλυτές, το σχέδιο παρουσιάζει κενά και αντιτείνουν, αντί να επιδοτηθεί η κατανάλωση, μέσω ενός ανώτατου ορίου τιμών, οι κυβερνήσεις να επιδοτήσουν, για παράδειγμα, την εξοικονόμηση φυσικού αερίου, αποζημιώνοντας τα νοικοκυριά επειδή θα καταναλώσουν λιγότερο καύσιμο αυτό το χειμώνα από ό,τι πέρυσι.

Η κα φον ντερ Λάιεν το αναγνωρίζει, γι΄αυτό και είπε πως οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος των έκτακτων κερδών που έχουν αποκομίσει οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο έτος και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να στηρίξουν τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, καθώς και τις επιχειρήσεις.