Ο "Στρατηγός" Χειμώνας Καθορίζει τη Ενεργειακή Στρατηγική της Ευρώπης- Εξοικονόμηση και Μείωση Κατανάλωσης στην Πρώτη Γραμμή

Ο Στρατηγός Χειμώνας Καθορίζει τη Ενεργειακή Στρατηγική της Ευρώπης- Εξοικονόμηση και Μείωση Κατανάλωσης στην Πρώτη Γραμμή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 5 Σεπτεμβρίου 2022 - 14:08

Η Λιζ Τρας, νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε υποσχεθεί ως υποψήφια, να παγώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος τον χειμώνα που έρχεται, εάν εκλεγόταν. Στην Φινλανδία, η κυβέρνηση συμφώνησε χθες Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, σε ένα καθεστώς δανείων και εγγυήσεων

ύψους 10 δισ. ευρώ για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ενδέχεται να βρεθούν σε κίνδυνο αφερεγγυότητας.

Στην Γερμανία ο καγκελάριος Σολτς επιβάλει πλαφόν στα έκτακτα κέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο στήριξης των οικιακών καταναλωτών. Παντού στην Ευρώπη παρατηρείται έντονη κινητικότητα καθώς μπήκαμε στον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και οι ενδείξεις που καταφθάνουν από τα μέτωπα της κρίσης επιδεινώνονται παρά βελτιώνονται.

Με τα futures του αερίου να παραμένουν σε υψηλές πτήσεις, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για διακοπή της τροφοδοσίας με αέριο του αγωγού Nord Stream 1, και τη χονδρική του ρεύματος στις Αγορές Επόμενης Ημέρας της Ευρώπης να μην υποχωρεί από τα 450+ ευρώ ανά μεγαβατώρα, κατά μέσον όρο, οι πολιτικές τάξεις στην Ε.Ε. βλέπουν τον επερχόμενο χειμώνα να καταφθάνει με κομμένη την ανάσα.

Οι βραχυπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φυσικό αέριο είναι πολύ περιορισμένες, επομένως, κυβερνήσεις και Επιτροπή θα εστιάσουν στο μόνο διαθέσιμο αποτελεσματικό όπλο: την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης.

Ήδη η Κομισιόν ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη των παρεμβάσεων ένα νέο πακέτο, το οποίο θα προνοεί για “across the board” ψαλίδι στην κατανάλωση, σε επίπεδο κρατών-μελών.

Το πακέτο μέτρων που θα εξετάσει το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου περιλαμάνει, μεταξύ άλλων και σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, την επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, στις τιμές του αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και πιθανή προσωρινή απόσυρση των μονάδων αερίου από το ευρωπαϊκό σύστημα διαμόρφωσης των τιμών ηλεκτρισμού.

Στην Ελλάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ζήτησε, σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλείς των μεγάλων ενεργoβόρων Ομίλων, Μytilineos, Βιοχάλκο και Titan, να υπάρξει στοχευμένη μείωση της παραγωγής ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, προσφέροντας ως αντάλλαγμα αποζημιώσεις που θα καλύψουν το κόστος που θα προκύψει.

Η πρόταση Σκρέκα ακολουθεί ανάλογες κινήσεις που έγιναν, ήδη στην Γερμανία, όπου η πλειοψηφία των βιομηχανικών επιχειρήσεων, εκτός των μικρών, εφαρμόζουν πρόγραμμα μείωση της παραγωγής τους, ενώ ορισμένες εξ αυτών συμφώνησαν να προχωρήσουν και σε προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων τους ακριβώς για να περικόψουν το ενεργειακό κόστος τους.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προστατεύουν τους οικιακούς καταναλωτές τους από τις χειρότερες επιπτώσεις της κρίσης, χωρίς να διακινδυνεύσουν κάποιο καταστροφικό ροκάνισμα της εκλογικής τους δύναμης, ακόμη και αν μια τέτοια πολιτική δεν παύει να θεωρείται αποσπασματική και να θέτει σε πραγματικό κίνδυνο την ευόδωση των φιλόδοξων σχεδίων για την στροφή στην καθαρή ενέργεια.

Μια τέτοια στρατηγική για τη μείωση της ζήτησης για ηλεκτρισμό και προφανώς και φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, θα μπορούσε να αποφέρει μείωση στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τουλάχιστον στις ώρες αιχμής, κάτι που θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις στις τιμές του ρεύματος για τα οικιακά τιμολόγια.

Ιδίως μετά και το νέο λουκέτο στην τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό αέριο, μέσω Nord Stream 1, η στροφή στην υιοθέτηση αυτών των μέτρων, θεωρείται η βέλτιστη για τους σχεδιασμούς σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Το δεύτερο μέτρο που έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, είναι η έναρξη μιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με παροχή συμβουλών για το πώς μπορεί κανείς να εξοικονομήσει ενέργεια, εκ παραλλήλου με τα εν ισχύ προγράμματα τύπου «Αλλάζω Συσκευή».

Άλλωστε, και αυτό αφορά κυρίως στην Ελλάδα, είναι σχεδόν αδύνατο, πρακτικά, οι χώρες της Ε.Ε. να συνεχίσουν να συνεχίσουν να επιπλέουν με μόνη την εφαρμογή επιδοματικών τακτικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ήταν σαφής όταν ανέφερε ότι στο εξής, τα κυβερνητικά μέτρα θα αποσκοπούν όχι μόνο αμιγώς στη στήριξη του εισοδήματος των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και στο να παρέχουν κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.