«Πόλεμος» στις ΗΠΑ για τα Κριτήρια ESG: Οι Αρχές του Τέξας Κατηγορούν την BlackRock Ότι Μποϋκοτάρει τη Βιομηχανία Ορυκτών Καυσίμων

«Πόλεμος» στις ΗΠΑ για τα Κριτήρια ESG: Οι Αρχές του Τέξας Κατηγορούν την BlackRock Ότι Μποϋκοτάρει τη Βιομηχανία Ορυκτών Καυσίμων
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 26 Αυγούστου 2022 - 14:01

Σημείο αντιλεγόμενο, με οικονομικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις, τείνει να γίνει στις ΗΠΑ το θέμα των κριτηρίων ESG, το κατά πόσον δηλαδή κάποια επένδυση πληροί συγκεκριμένα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικά κριτήρια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί

Προχθές, Τετάρτη, η Πολιτεία του Τέξας κατήγγειλε την BlackRock και εννέα εισηγμένους ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς ομίλους ότι «μποϊκοτάρουν» τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, κίνηση η οποία που θα μπορούσε να οδηγήσει τα πολιτειακά συνταξιοδοτικά ταμεία να πωλήσουν τις μετοχές που κατέχουν σε αυτούς τους ομίλους και οι οποίες αποτιμώνται σε πολλά δις δολ.

Η ανακοίνωση του Γκλενν Χέγκαρ, πολιτειακού ελεγκτή δημόσιων λογαριασμών του Τέξας, κλιμακώνει την εκστρατεία που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο ενάντια στις «πράσινες» και «κοινωνικά και εταιρικά υπεύθυνες» επενδύσεις σε Πολιτείες των ΗΠΑ υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.

Ήδη η Φλόριντα ενέκρινε την περασμένη Τρίτη ψήφισμα που απαγορεύει στους διαχειριστές των συνταξιοδοτικών ταμείων της να λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις βάσει κριτηρίων ESG στις επενδυτικές τους στρατηγικές.

Εξάλλου, το Τέξας, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, έχει ψηφίσει από το 2021 νόμο που επικρίνει τις επενδύσεις βάσει των ESG επειδή δυνητικά βλάπτουν τη βιομηχανία. Οι διατάξεις του απαιτούν από τα κρατικά συνταξιοδοτικά και σχολικά ταμεία να αποεπενδύουν μετοχές που κατέχουν σε χρηματοοικονομικούς ομίλους οι οποίοι, κατά την άποψη της πολιτειακής κυβέρνησης, «μποϊκοτάρουν τις ενεργειακές εταιρείες». Ο νόμος ορίζει το μποϊκοτάζ ως «άρνηση συναλλαγών, τερματισμό επιχειρηματικής δραστηριότητας ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ανάληψη οποιασδήποτε ενέργειας που έχει σκοπό να τιμωρήσει, να προκαλέσει οικονομική βλάβη ή να περιορίσει τις εμπορικές σχέσεις με μια εταιρεία» στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων που δεν έχει προβεί σε ορισμένες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, εκτός από την BlackRock, οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι με έδρα την Ευρώπη που υπόκεινται σε πιθανή αποεπένδυση είναι οι BNP Paribas, Credit Suisse, Danske Bank, Jupiter Fund Management, Nordea Bank, Schroders, Svenska Handelsbanken, Swedbank και UBS. Καταρτίστηκε, επίσης, ένας κατάλογος 348 αμοιβαίων κεφαλαίων των οποίων οι μετοχές μπορεί επίσης δυνητικά να ρευστοποιηθούν. Το Συνταξιοδοτικό Σύστημα Εκπαιδευτικών (Teacher Retirement System) του Τέξας ισχυρίζεται ότι είναι το 20ο μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο, με 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, και, μάλιστα, κατέχει περίπου 28 εκατομμύρια δολάρια μετοχών της BlackRock, ή 0,3 % του μετοχικού της κεφαλαίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Το κίνημα του ESG έχει δημιουργήσει ένα αδιαφανές και διεστραμμένο σύστημα στο οποίο ορισμένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες δεν λαμβάνουν πλέον αποφάσεις προς το συμφέρον των μετόχων ή των πελατών τους», δήλωσε ο Χέγκαρ προχθές, Τετάρτη. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Πολιτείας του Τέξας πρέπει να κρατούν ενήμερο τον ελεγκτή δημόσιων λογαριασμών για τις άμεσες και έμμεσες συμμετοχές τους, αλλά ο νόμος του Τέξας παρέχει κάποιο περιθώριο ελευθερίας σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια που έχουν τεθεί προς εκποίηση.

Σε δήλωση της BlackRock, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι διαφωνεί με την απόφαση του πολιτειακού ελεγκτή δημόσιων λογαριασμών του Τέξας. «Δεν πρόκειται για μια κρίση που βασίζεται σε γεγονότα», τονίζει η BlackRock, προσθέτοντας ότι έχει επενδύσει περισσότερα από 100 δις δολάρια σε εταιρείες ενέργειας του Τέξας. «Οι εκλεγμένοι και διορισμένοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν καθήκον να ενεργούν προς το βέλτιστο συμφέρον των ανθρώπων που υπηρετούν», ενώ προσθέτει ότι «η πολιτικοποίηση των κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων, ο περιορισμός της πρόσβασης σε επενδύσεις και ο αντίκτυπος στις οικονομικές αποδόσεις των συνταξιούχων, δεν συνάδει με το καθήκον τους αυτό».

Μεταξύ των άλλων επενδύσεών της, τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η BlackRock είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ExxonMobil, του γίγαντα του παγκόσμιου τομέα πετρελαιοειδών και η οποία έχει την έδρα της στο Τέξας. Από την πλευρά της, η UBS ανακοίνωσε ότι παρείχε στον ελεγκτή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν μποϊκοτάρει τις ενεργειακές εταιρείες: «Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την απόφαση του ελεγκτή να συμπεριλάβει την UBS σε αυτήν τη λίστα». Αλλά και η Credit Suisse ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «δεν μποϊκοτάρει τον ενεργειακό τομέα καθώς η τράπεζα έχει συνεχείς συνεργασίες και ισχυρές σχέσεις με πελάτες από τον ενεργειακό τομέα». Οι άλλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια σε σχετική ερώτηση των Financial Times.

Τα κεφάλαια της Πολιτείας του Τέξας έχουν αμελητέες συμμετοχές στις  UBS και Credit Suisse. Το Ινστιτούτο Επενδυτικών Εταιρειών (Investment Company Institute), ο όμιλος λόμπι των αμερικανικών κεφαλαίων, σχολίασε επίσης το θέμα, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή του Χέγκαρ το μόνο που θα καταφέρει θα είναι «να βλάψει την ικανότητα της αστυνομίας του Τέξας, των πυροσβεστών, των δασκάλων και άλλων κρατικών υπαλλήλων να αποταμιεύουν για να διασφαλίσουν ένα ασφαλές οικονομικό μέλλον».

Η ανακοίνωση του πολιτειακού ελεγκτή δημόσιων λογαριασμών του Τέξας την Τετάρτης δεν επηρεάζει τις συμβάσεις διαχείρισης επενδύσεων της BlackRock ή των άλλων εννέα ομίλων με κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Στο μέλλον, αυτές οι συμβάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν μια δήλωση ότι ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων «δεν μποϊκοτάρει τις ενεργειακές εταιρείες», όπως διευκρινίζει η Πολιτεία του Τέξας. Εφόσον ο ανάδοχος παρέχει αυτές τις σχετικές πιστοποιήσεις, «το νομοθέτημα δεν απαγορεύει σε μια κρατική υπηρεσία να συνάπτει συμβάσεις» με έναν από τους 10 χρηματοοικονομικούς ομίλους, πρόσθετει η Πολιτεία των ΗΠΑ στην σχετική της ανακοίνωση.