Μεγάλη Επιβάρυνση του Περιβάλλοντος από την Καύση του Αδιάθετου Αερίου της Gazprom στα Σύνορα με τη Φιλανδία

Μεγάλη Επιβάρυνση του Περιβάλλοντος από την Καύση του Αδιάθετου Αερίου της Gazprom στα Σύνορα με τη Φιλανδία
Του Νίκου Παλαμήδη
Παρ, 26 Αυγούστου 2022 - 10:51

Εχει η εισβολή στην Ουκρανία σχέση με την επιβάρυνση του Περιβάλλοντος; Κουτό ερώτημα, εφόσον αυτός o πόλεμος δεν διεξάγεται με τόξα, πέτρες και ακόντια. Βόμβες πέφτουν, τεράστια θερμικά φορτία απελευθερώνονται από τις εκρήξεις  και τις πυρκαγιές που ακολουθούν, αλλά μήπως υπάρχει και κάτι πιο …παγκόσμιο;

Σε ένα πόλεμο σημασία έχει η νίκη, no matter what και η Μόσχα είναι αποφασισμένη  να κερδίσει ακόμα και αν χρειαστεί να «φάει» όλο το φυσικό αέριο που δεν στέλνει στην ...κακή Δύση που τις επέβαλε κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.  Όμως το κακό για τον πλανήτη είναι ότι δεν το «τρώει» αλλά το καίει.

Ετσι η Μόσχα και στραγγαλίζει ενεργειακά την Ευρώπη και ξεφορτώνεται το αέριο που δεν στέλνει (κυρίως στην Γερμανία). Και ο πλανήτης, το περιβάλλον; (Αλήθεια τώρα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ που είναι;)

Tο εργοστάσιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία καίει φυσικό αέριο αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα, σύμφωνα με ανάλυση στο BBC News.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τους μεγάλους όγκους διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που δημιουργεί, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής.

Η ανάλυση της Rstad Energy δείχνει ότι περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται καθημερινά  εκεί.

Προέρχεται από μια νέα μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης.

Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά παρατήρησαν πρώτοι κάποιοι Φινλανδοί  πολίτες κοντα στα σύνορα όπου εντόπισαν μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

 Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ που αναπαρήγαγε η Welt στην εγκατάσταση που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, τραβήχτηκαν βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν τεράστιες φλόγες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να βγαίνουν από το σημείο που βρίσκεται το εργοστάσιο. Οπως επισημαίνουν τα ρεπορτάζ, κάτι τέτοιο δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν με τις φλόγες θα γίνονται ορατές ακόμα και από πολλά χιλιόμετρα μακριά. 

Η Portovaya βρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης στην αρχή του αγωγού Nordstream 1 που μεταφέρει αέριο κάτω από τη θάλασσα στη Γερμανία.

Οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με τους Ρώσους να επικαλούνται τεχνικά ζητήματα για τον περιορισμό. Η Γερμανία λέει ότι ήταν μια καθαρά πολιτική κίνηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως, από τον Ιούνιο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση της θερμότητας που εκπέμπεται από την εγκατάσταση - που πιστεύεται ότι οφείλεται στην καύση φυσικού αερίου.

Ενώ όμως η καύση αερίου είναι συνηθισμένη στις μονάδες επεξεργασίας - που συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας - η κλίμακα αυτής της καύσης έχει μπερδέψει τους ειδικούς.

«Δεν έχω δει ποτέ ένα εργοστάσιο LNG να ''φουντώνει'' τόσο πολύ», δήλωσε η Δρ Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδικός σε δορυφορικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο.

"Ξεκινώντας γύρω στον Ιούνιο, είδαμε αυτή την τεράστια κορυφή, και απλά δεν έφυγε ποτέ. Παρέμεινε ασυνήθιστα πολύ ψηλά."

Ο Mark Davis είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Capterio, μιας εταιρείας που ασχολείται με την εξεύρεση λύσεων για την καύση αερίου, λέει ότι η έκρηξη δεν είναι τυχαία και είναι πιο πιθανό μια σκόπιμη απόφαση που ελήφθη για επιχειρησιακούς λόγους.

«Οι φορείς εκμετάλλευσης συχνά διστάζουν να κλείσουν πραγματικά τις εγκαταστάσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολο ή δαπανηρό να ξεκινήσουν ξανά, και μάλλον συμβαίνει εδώ», είπε στο BBC News.

Άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τεχνικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονταν στον αγωγό Nordstream.

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom μπορεί να σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτό το αέριο για την παραγωγή LNG στο νέο εργοστάσιο, αλλά μπορεί να είχε προβλήματα με τον χειρισμό του και η ασφαλέστερη επιλογή είναι να το εκτονώσει.

Θα μπορούσε επίσης να είναι το αποτέλεσμα του εμπορικού εμπάργκο της Ευρώπης με τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό το είδος μακροχρόνιας ανάφλεξης μπορεί να σημαίνει ότι τους λείπει κάποιος εξοπλισμός», δήλωσε ο Esa Vakkilainen, καθηγητής ενεργειακής μηχανικής από το Πανεπιστήμιο LUT της Φινλανδίας.

"Έτσι, λόγω του εμπορικού εμπάργκο με τη Ρωσία, δεν είναι σε θέση να κατασκευάσουν τις υψηλής ποιότητας βαλβίδες που απαιτούνται στην επεξεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επομένως, ίσως κάποιες βαλβίδες έχουν σπάσει και δεν μπορούν να τις αντικαταστήσουν".

Η Gazprom - ο ελεγχόμενος από το κράτος ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας που κατέχει το εργοστάσιο - δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την καύση.

Το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος αυξάνεται κάθε μέρα που αυτή η τεράστια φωτιά συνεχίζει να καίει, λένε οι επιστήμονες.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καύσης ανησυχούν τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έκρηξη είναι πολύ καλύτερη από την απλή εξαέρωση του μεθανίου που είναι το βασικό συστατικό του αερίου και είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για την θέρμανση του κλίματος.

Η Ρωσία έχει ιστορικό καύσης φυσικού αερίου - σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι το η πρώτη χώρα όσον αφορά τον όγκο των εκτόξευσης.

Αλλά εκτός από την απελευθέρωση περίπου 9.000 τόνων ισοδύναμου CO2 κάθε μέρα από αυτή την έκρηξη, η καύση προκαλεί άλλα σημαντικά προβλήματα.

Μαύρος άνθρακας είναι το όνομα που δίνεται στα σωματίδια αιθάλης που παράγονται μέσω της ατελούς καύσης καυσίμων όπως το φυσικό αέριο.

«Ιδιαίτερη ανησυχία με την έκρηξη στα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής είναι η μεταφορά του εκπεμπόμενου μαύρου άνθρακα προς τα βόρεια, όπου εναποτίθεται στο χιόνι και τον πάγο και επιταχύνει σημαντικά την τήξη», δήλωσε ο καθηγητής Μάθιου Τζόνσον, από το Πανεπιστήμιο Carleton στον Καναδά.

«Ορισμένες εκτιμήσεις που αναφέρονται σε μεγάλο βαθμό θέτουν ήδη την εκτόξευση ως την κυρίαρχη πηγή εναπόθεσης μαύρου άνθρακα στην Αρκτική και οποιεσδήποτε αυξήσεις στην έκρηξη σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες».