Επικίνδυνο για Ελλάδα και Κύπρο το «Διπλό» Παιχνίδι του Ερντογάν-Στο Στόχαστρο και ο EastMed

Επικίνδυνο για Ελλάδα και Κύπρο το «Διπλό» Παιχνίδι του Ερντογάν-Στο Στόχαστρο και ο EastMed
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 24 Αυγούστου 2022 - 09:31

Πανταχού παρών φαίνεται ότι είναι το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν, παίζοντας το γνωστό διπλό παιχνίδι, προβάλλοντας από την μια το προφίλ του ειρηνοποιού και γεφυροποιού και ταυτόχρονα κάνοντας μπίζνες με την Ρωσία, διπλασιάζοντας τις εισαγωγές πετρελαίου. Μετά από περισσότερο από 10 χρόνια Τουρκία και Ισραήλ αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις σε συνέχεια του ανοίγματος που έχει κάνει ο Ερντογάν σε Τελ Αβίβ, Κάιρο και Αραβικές χώρες. Ταυτόχρονα ο Ερντογάν έχει αναχθεί σε μέγα διαμεσολαβητή για το Ουκρανικό, με διαδοχικές επαφές με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Γκουτέρες όσο και τον Πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε Λβίβ, Οδησσό και Κωνσταντινούπολη.

Και ενώ εκ πρώτης το βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν η εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου καθώς και η ομαλή συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών, στην πραγματικότητα αυτός ο στενός εναγκαλισμός του Τούρκου Προέδρου με τον Γ.Γ του ΟΗΕ μπορεί να ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για τον ελληνισμό.

Ο Ερντογάν έχει εκφράσει ανοικτά την επιθυμία του για διχοτόμηση της Κύπρου. Το έχει επισημάνει πολλάκις, διαμηνύοντας μάλιστα στον ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών αν δεν τεθεί ως βάση διαπραγματεύσεως η λύση των δύο κρατών. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, με την απόλυτη στήριξη της Άγκυρας διαμηνύει τόσο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και προς τον ΟΗΕ πως η μόνη οδός για να λυθεί το Κυπριακό είναι μέσω των προτάσεων που ο ίδιος κατέθεσε! Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα πιέσει τον Γκούτερρες προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά μετά την ανακάλυψη την σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου, μέχρι και 70 δισ. κυβικών μέτρων, στο οικόπεδο 6 (Cronos-1), ανοιχτά της Κύπρου.

Σημειωτέον ότι η εν λόγω ανακάλυψη φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον ΕastMed, το αγωγό που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Κάτι που θα προσπαθήσει να εμποδίσει με κάθε τρόπο ο Τούρκος Πρόεδρος.Τα ανοίγματα του Ερντογάν προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουν ακριβώς ως στόχο να "σπάσουν" τις συνεργασίες με την Ελλάδα και την Κύπρο και να διαμορφωθούν άλλα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη, με την Άγκυρα να πιέζει να έχει ρόλο στις συμφωνίες αλλά χωρίς να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι σαφές, πάντως, ότι με την Αίγυπτο η πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων είναι μακρά και δυσκολότερη. Το Κάιρο δεν ξεχνάει ούτε πρόκειται να αγνοήσει τη στήριξη που παρέχει και παρείχε η Άγκυρα στους εχθρούς της κυβέρνησης, "Αδελφούς Μουσουλμάνους".

Σε κάθε περίπτωση παρά τους διπλωματικούς ελιγμούς του Ερντογάν, που απώτερο σκοπό έχουν να του προσδώσουν περισσότερο ισχύ και κύρος εντός και εκτός συνόρων, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ελληνισμός παραμένει στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου. Και είναι επίσης σχεδόν σίγουρο ότι με την πρώτη ευκαιρία θα αμφισβητήσει εκ νέου τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, εξαπολύοντας τις γνωστές υβριδικές επιθέσεις.

Ήδη πήραμε μια γεύση από την προσπάθεια να παγιδεύσει και να δυσφημίσει την χώρα μας στο περιστατικό με τους ...αβοήθητους μετανάστες στην περίφημη νησίδα στον Έβρο, ενώ ουδείς γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν», που αρχικώς περιόρισε τις έρευνες του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να αποκλείεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Το μόνο ερώτημα πλέον είναι το πότε.

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου, Κώστας Υφαντής επεσήμανε στην ΕΡΤ ότι το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας επικοινωνιακά εξυπηρετείται από συγκεκριμένα γεγονότα, όπως οι έρευνες του Αμπντουλχαμίντ Χαν. «Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να φανταστεί κανείς πού θα κινηθεί η Τουρκία με το γεωτρύπανό της μετά το πρώτο τρίμηνο: στην κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμα πιο κρίσιμη θα είναι μια απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρήσεις σε μη οριοθετημένες περιοχές, νότια – νοτιοανατολικά του Καστελόριζου» σημείωσε.