Σε Επίπεδα-Ρεκόρ η Τιμή του Άνθρακα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών – Μερική Αποζημίωση για τις Εταιρείες Από την ΕΕ

Σε Επίπεδα-Ρεκόρ η Τιμή του Άνθρακα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών – Μερική Αποζημίωση για τις Εταιρείες Από την ΕΕ
του Δημήτρη Φάρου
Δευ, 22 Αυγούστου 2022 - 08:53

Η τιμή του άνθρακα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU-ETS) έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να αποφασίσει, την ίδια ημέρα, την διάθεση άνω των 29 δις ευρώ στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις αυξημένες τιμές του συστήματος

Ειδικότερα, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα ξεπέρασε τα 99 ευρώ στις απογευματινές συναλλαγές της 19ης Αυγούστου, πάνω και από το προηγούμενο υψηλό των 98,49 ευρώ που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ας σημειωθεί ότι τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 28% από τις αρχές Αυγούστου. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σύμφωνα με τους traders, ο βασικός λόγος για την άνοδο είναι η αύξηση των συμβολαίων φυσικού αερίου για παράδοση το επόμενο έτος, τα οποία έχουν αυξηθεί δραματικά καθώς η Ρωσία έχει περιορίσει τις προμήθειες στην Γηραιά Ήπειρο.

Εντούτοις, η ΕΕ, εν μέσω των αδιέξοδων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των δογματισμών της «πράσινης» ατζέντας, επιμένει στην τρέχουσα πολιτική περιορισμένης διάθεσης δικαιωμάτων εκπομπών μέσω του EU-ETS, παρ’ ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν την απειλή ραγδαίας ύφεσης τον προσεχή χειμώνα λόγω του καλπάζοντος ενεργειακού κόστους. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι περισσότερα από 29 δις ευρώ θα είναι διαθέσιμα για να «αποζημιωθούν εν μέρει οι επιχειρήσεις έντασης ενέργειας» για τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών την περίοδο 2021-2030. Δεδομένου ότι το αυξανόμενο κόστος των πιστώσεων συνέβαλε στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες επιχειρήσεις έντασης ενέργειας στη Γερμανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μερική χρηματική αποζημίωση του κόστους άνθρακα της περιόδου μεταξύ 2021 και 2030 το οποίο μετακυλίουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. Το σχέδιο θα μετριάσει τον «κίνδυνο αυτές οι εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες εκτός ΕΕ με λιγότερο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ Margrethe Vestager.


Η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα στο EU-ETS την εβδομάδα 15-19 Αυγούστου 2022 (πηγή: tradingeconomics.com)


Αν και το EU-ETS αποσκοπούσε στην αποθάρρυνση της χρήσης άνθρακα και την ενθάρρυνση του, λιγότερο ρυπογόνου, φυσικού αερίου, εντούτοις η εκτίναξη των τιμών του αερίου είναι τόσο μεγάλη — καθώς διαπραγματεύεται, πλέον, σε επίπεδα υπερδεκαπλάσια του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας — που είναι πλέον πιο κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις να καίνε τον λιγότερο ακριβό άνθρακα, ακόμη και αν συνυπολογίσουμε το επιπλέον κόστος των εκπομπών άνθρακα στο EU-ETS.

Όχι μόνο οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αλλά και τα χαμηλά για την εποχή επίπεδα υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ώθησαν τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να στραφούν στον άνθρακα, με συνέπεια να αγοράσουν περισσότερα δικαιώματα εκπομπών. «Όλα αυτά οδηγούν σε μια τέλεια καταιγίδα καθώς πρέπει να καίμε πολύ πιο βρώμικα καύσιμα», δήλωσε στους FT ο Stephen Lewis από τους Redshaw Advisors. Οι υψηλότερες τιμές ήταν επίσης αποτέλεσμα της πιο περιορισμένης προσφοράς δικαιωμάτων, καθώς τον Αύγουστο δημοπρατούνται λιγότερα μέσω του EU-ETS της ΕΕ, πρόσθεσε.

Το αν η τιμή των ευρωπαϊκών πιστώσεων μπορεί να παραμείνει σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των αναλυτών. Μάλιστα, η κατάσταση είναι τόσο δραματική, που το κλιμακούμενο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας ή κλιμάκωση των εργοστασίων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων στις χώρες της ΕΕ, μειώνοντας κατά συνέπεια τη ζήτηση για δικαιώματα εκπομπών άνθρακα.