Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Αυγούστου και 7 Αυγούστου 2022 ανήλθε στα €375,67/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,57% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €539,34/MWh και στα €155,38/MWh αντιστοίχως

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (1/8) φτάνοντας τα €422,02/MWh.        

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας περιόρισε τη ζήτηση ηλεκτρισμού, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη συνεισφορά των μονάδων ΑΠΕ, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού προσέγγισε τις 1,2 TWh (1.177 GWh). Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε πτώση κατά 433 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.360 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλές εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (183 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 60 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 35%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ προσέγγισε τις 420 GWh, σημειώνοντας άνοδο 20% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 79 GWh (-16% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 485 GWh καλύπτοντας το 41% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 207 GWh κάλυψε το 17% της ζήτησης ηλεκτρισμού.     

Να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι η τιμή του μηνιαίου συμβολαίου αερίου στο Ολλανδικό TTF διαπραγματευόταν στα € 206.7 / MWh καταγράφοντας ημερήσια κέρδη άνω του 5.0% αντανακλώντας την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, μετά την διακοπή και της ροής Ρωσικού πετρελαίου προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ η τιμή ηλεκτρισμού στην χόνδρο εμπορική αγορά όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για τις 10/8 είναι στα € 348,01/MWh σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με την μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) της περασμένης εβδομάδας.