Έτοιμη να υποδεχτεί τα πρώτα φορτία LNG έως το τέλος του μήνα που διανύουμε είναι η νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSU) στην Ρεβυθούσα, γεγονός που θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο στην απευκταία περίπτωση να υπάρξουν διακοπές στη ροή 

τροφοδοσίας μας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος επιθεώρησε το πρωί τη νέα εγκατάσταση LNG στην Ρεβυθούσα, με τη συνοδεία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, και της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου. Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο ΔΕΣΦΑ έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστς να μπορεί η χώρα να διπλασιάσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου τόσο για χρήση από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για αμιγώς καταναλωτικούς σκοπούς. 

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του κ. Σκρέκα:

«Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για να θωρακίσει τη χώρα μας απέναντι στο δυσμενές σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σήμερα επισκεφθήκαμε τη νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα που δίνει τη δυνατότητα να διπλασιάσουμε σχεδόν την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο. Σε στενή συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ προχωρήσαμε έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η νέα δεξαμενή να είναι έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία έως τα τέλη Αυγούστου. Προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αναβαθμίζοντας τις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές. Παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση έργων που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, καθιερώνουμε τη χώρα ως βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική της ικανότητα σε LNG».

Aπό την πλευρά της, η Maria Rita Galli, Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΕΣΦΑ, δήλωσε: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο ΔΕΣΦΑ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, πραγματοποιώντας μια σειρά επενδύσεων για την ενίσχυση των υποδομών του και την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ελλάδας για τη σημαντική μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία.

Με την προσθήκη του FSU, αυξάνουμε τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας σε 360.000 m2 και συμβάλλουμε αποφασιστικά στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού μέσω εκφορτώσεων LNG και, γενικότερα, στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, μέσω της τεχνικής μας εμπειρίας και των υποδομών μας.

Είναι χαρά μας να έχουμε μαζί μας σήμερα τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Αμυρά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας & Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, στη νέα Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης (FSU) που είναι αγκυροβολημένη κοντά στον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας και, η οποία είναι σε ετοιμότητα για να τεθεί σε λειτουργία μόλις αυτό απαιτηθεί. Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την εκτίμησή μου στη διοίκηση και το πλήρωμα της Gaslog, που μας φιλοξένησαν και μας ξενάγησαν σήμερα στο σκάφος, καθώς και για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω για την αμέριστη συνεργασία και την υποστήριξή τους, τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα και τα αντίστοιχα Υπουργεία τους, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ώστε να φέρουμε σε χρόνο ρεκόρ το FSU σε ελληνικά ύδατα, ανταποκρινόμενοι στην ενεργειακή κρίση και ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας με LNG».

Σημειώνουμε ότι η νέα πλωτή μονάδα αυξάνει τη χωρητικότητα των τριών δεξαμενών της Ρεβυθούσας σε πάνω από 375.000 κυβικά μέτρα LNG από 225.000 κυβικά μέτρα που είναι σήμερα. Επίσης, η νέα μονάδα αυξάνει κατά 70% τη χωρητικότητά της και προσφέρει τη δυνατότητα για παραγωγή 220.000 MWh φυσικού αερίου ημερησίως.