Η πολύκροτη επίσκεψη του πρίγκηπα- διαδόχου του θρόνου των Σαούντ στην Ελλάδα, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Δυτική Ευρώπη μετά το σκάνδαλο Κασόγκι στο οποίο φέρεται αναμεμειγμένος, ήταν επόμενο να σηκώσει αντιδράσεις και να πυροδοτήσει συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στα 37 του, είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της χώρας του από το 2017. Ο 86χρονος πατέρας του

βασιλιάς Σαλμάν, εμφανίζεται πλέον σπανίως από το 2019, ενώ ακόμη και ο MBS, όπως τον ξέρει ο πλανήτης, ελάχιστες φορές έχει βγει στο προσκήνιο αφότου ξεκίνησε η πανδημία. Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου ήταν πανταχού παρών, αμέσως μετά τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, ο MBS περιόρισε τις δημόσιες εμφανίσεις και τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Η CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ο πρίγκηπας που είχε διατάξει τη δολοφονία του Κασόγκι, ενώ ακόμη και η εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας διαπίστωσε ότι η ειδεχθής πράξη εκτελέστηκε από μέλη της στενής συνοδείας του.

Ο MBS είχε ήδη δημιουργήσει τη φήμη του αδίστακτου ανθρώπου. Να σας θυμίσουμε ότι το 2017 συγκέντρωσε εκατοντάδες μέλη της οικογένειάς του και άλλους πλούσιους Σαουδάραβες και τους φυλάκισε στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ, με την κατηγορία της διαφθοράς! Αλλά ήταν η δολοφονία Κασόγκι που εδραίωσε την άποψη ότι πρόκειται για άτομο βάναυσο, στα όρια του ψυχοπαθούς. Ακόμη και Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον συνάντησε πρόσφατα στο Ριάντ, αρνείτο να συνομιλήσει μαζί του εδώ και χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του OPEC που έχει τη δυνατότητα να άγει και φέρει τη διεθνή κοινότητα, κατά τις ορέξεις και τα συμφέροντά της. Όμως είναι και μια χώρα με πολυποίκιλα και πολυσχιδή προβλήματα, ένα εκ των οποίων και ο στην Υεμένη που τελεί σε αδιέξοδο και προκαλεί εκατόμβες θυμάτων εκατέρωθεν. Η Ελλάδα συμμετέχει, ως γνωστόν στον πόλεμο, χάρη στη στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με το Ριαντ, και έχει αποστείλει πυροβολαρχία Patriot, μαζί με τους χειριστές του συστήματος. Παράλληλα, όμως η διαμάχη του σαουδαραβικού βασιλείου με την Τουρκία βαθαίνει όπως και ο ψυχρός πόλεμος του με το Ιράν.

Πώς επιχείρησε λοιπόν, να κατασιγάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό; Προώθησε το λεγόμενο σχέδιο «Vision 2030» που προβλέπει τη δημιουργία ενός δυναμικού ιδιωτικού τομέα που μπορεί να συμβάλει ώστε το βασίλειο να απεξαρτήσει την άντληση εσόδων αποκλειστικά από τις δραστηριότητες στο πετρέλαιο. Όμως το φιλόδοξο σχέδιο δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν, καθώς οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης, του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος ανάγκασαν τους πολίτες να κάνουν σκληρές οικονομίες.

Ο ιδιωτικός τομέας, που εξαρτάται επί μακρόν από το φτηνό ξένο εργατικό δυναμικό - 9 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι αλλοδαποί – πλήγηκε από την αποχώρηση περίπου 1,1 εκατομμυρίου ομογενών εργατών τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή  εξέλιξη αποστράγγισε περαιτέρω τις καταναλωτικές δαπάνες και έπληξε την οικονομία. Έτσι, όχι μόνο ο ιδιωτικός τομέας δεν κατάφερε να κάνει το ποιοτικό άλμα που πίστευε ο MBS, αλλά σήμερα εκπλιπαρεί για την κρατική συνδρομή.

Αλλά και εδώ, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε απάντηση. Προσέφυσε σε μια δοκιμασμένη από παλιά λύση.  Αύξησε τις κρατικές δαπάνες. Παρά την υπόσχεση να απεξαρτηθούν οι πολίτες από τα κρατικά επιδόματα, ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας για το 2019 υπήρξε ο υψηλότερος στα χρονικά.  Και σήμερα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου δεν μοιάζουν να μπορούν να πέσουν σε ανεκτά επίπεδα, το Ριαντ μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες, χωρίς να κινδυνεύει να φανεί ασυνεπές στην υπόσχεση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό έως το 2023.

Aλλά ποιος είναι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο «χαρισματικός» νεαρός πρίγκιπας που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια να βγάλει στο φως του 212ου αιώνα, τη βαθιά συντηρητική και κλειστή κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας;

Οι αναλυτές ότι ο MBS διακρίνεται από τρεις ιδιότητες: Πρώτον, μια αίσθηση αυτοπεποίθησης που αγγίζει τα όρια της αλαζονεία. Δεύτερον, μια αδυσώπητη ενέργεια, πρωτοφανή στη σύγχρονη ιστορία αυτής της εν υπνώσει σαουδαραβικής κοινωνίας και τρίτον, ένα ισχυρό πολιτικό ένστικτο που μερικές φορές τον οδηγεί σε λάθος δρόμο, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να τον καθοδηγεί.

Οι σαουδάραβες έχουν ανάγει σε εθνική ενασχόληση το να προσπαθούν να κατανοήσουν τί κρύβεται πίσω από τον χαμογελαστό νεαρό πρίγκηπα, του οποίου το πρόσωπο κυριαρχεί   πάνω σε διαφημιστικές πινακίδες, κτήρια και στις αίθουσες υποδοχής κάθε ιδρύματος, δημόσιου και ιδιωτικού. Η απάντηση έχει τεράστιες συνέπειες όχι μόνο για την Σαουδική Αραβία αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως για τις ΗΠΑ, που αποτελεί τον μακροχρόνιο σύμμαχο του βασιλείου.

Ο MBS είναι ο έκτος γιος του σημερινού βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, με την υποστήριξη και στο όνομα του οποίου, ελέγχει την εξουσία στη χώρα.