Παγιώνεται η  Εποχή της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα- Ξεκινά ο Β’ Κύκλος του “Κινούμαι Ηλεκτρικά”

Παγιώνεται η  Εποχή της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα- Ξεκινά ο Β’ Κύκλος του “Κινούμαι Ηλεκτρικά”
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 27 Ιουλίου 2022 - 11:32

Ανοίγει αύριο 28 Ιουλίου 2022, η πλατφόρμα για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Σε ειδική παρουσίαση που έγινε το πρωί στο ΥΠΕΝ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες της νέας φάσης, με την κα Σδούκου να τονίζει πως ο πρώτος

κύκλος κατέγραψε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς υποβλήθηκαν, συνολικά, 18.905 αιτήσεις σε χρονικό διάστημα μόλις 16 μηνών. Στόχος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι η ανανέωση του στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας, καθώς επίσης, η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών επαναφόρτισης Η/Ο, με απώτερο σκοπό να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα καθώς και η εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για την οικονομία και τους καταναλωτές. Ο δεύτερος κύκλος, όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας σχεδιάστηκε με γνώμονα τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρχικές ελλείψεις αλλά και για να βελτιωθεί σημαντικά η δέσμη των κινήτρων στους καταναλωτές.

Ο δεύτερος κύκλος του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά », ξεκινά με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ από πόρους των αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, ενώ θα προστεθεί το 2023 και το ποσό που προέρχεται από τους ρύπους του 2022. 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν ΑΦΜ, όπως επίσης και όλες οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα (πλην ΝΠΔΔ), κάθε μορφής και κάθε μεγέθους που διαθέτουν έδρα ή/και υποκατάστημα εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

To Πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για την αγορά ή και ενοικίαση αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων , την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων, τρικύκλων και μικροαυτοκινήτων καθώς και την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων. Επιπλέον επιδοτείται και η εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών , η απόσυρση παλαιού οχήματος και η αγορά δεύτερης μπαταρίας στα δίκυκλα/τρίκυκλα και μικροαυτοκίνητα.

Οι δαπάνες του προγράμματος είναι επιλέξιμες εφόσον έχουν γίνει από την 1η Δεκεμβρίου 2021 , δηλαδή οποιοσδήποτε έχει αγοράσει ή παραγγείλει ηλεκτρικό όχημα από αυτή την ημερομηνία και έπειτα, μπορεί να υπαχθεί στο Πρόγραμμα.

Καλύπτονται με αυτό τον τρόπο οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το κλείσιμο του πρώτου κύκλου και το άνοιγμα του δεύτερου, για όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν την αίτηση τους.

Όσον αφορά στα παρεχόμενα κίνητρα αφορούν σε φυσικά πρόσωπα. Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται μία αίτηση για ένα μόνο όχημα.   

Επιδοτείται:

  • Αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με ποσοστό 30% και έως 8.000€ επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (δηλαδή επί της καθαρής αξίας).   
  • Αγορά ελαφρών δικύκλων και τρικύκλων , τα γνωστά μηχανάκια δυο ή τριών τροχών, με ποσοστό 30% και έως τα 1300€ επί της καθαρής αξίας 
  • Αγορά τρικύκλων μεταφοράς εμπορευμάτων ή και προσώπων και τετράτροχων οχημάτων (μικροαυτοκινήτων) με ποσοστό 40% και έως 3000€. 
  • Αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου με ποσοστό 40% και έως 800 € .
  • Αγορά έξυπνου οικιακού σημείου φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η οποία επιδοτείται με 500€ .

Για τον φορτιστή, δεν μπορεί να υποβληθεί ως μεμονωμένη αίτηση και η δυνατότητα παρέχεται σε όσους επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

  • Αγορά δεύτερης μπαταρίας ηλεκτρικών δικύκλων, τρικύκλων, μικροαυτοκινήτων , η οποία επιδοτείται με 300 € . Απαραίτητη προϋπόθεση είναι  η μπαταρία να παρέχεται ως μέρος του βασικού εξοπλισμού του οχήματος που επιλέγεται.

Επίσης, ενισχύονται τα ως άνω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές ανάγκες, όπως άτομα με αναπηρία στα οποία παρέχεται  επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου, τρικύκλου, ποδηλάτου.

Παράλληλα, παρέχεται επιπλέον επιδότηση ύψους 1000 ευρώ σε νέους έως 29 ετών για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή μικροαυτοκινήτου, ενώ σε γονείς τριών τουλάχιστον εξαρτώμενων τέκνων παρέχεται επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων, τρικύκλων, μικροαυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Ακόμη, για την αγορά αυτοκινήτου, παρέχεται επιδότηση 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, από το τρίτο και άνω, με ανώτατο ποσό τα 4.000 ευρώ. Δηλαδή, διευκρινίζεται,  για τα πρώτα 3 παιδιά μια οικογένεια θα λάβει 1000 ευρώ, για το τέταρτο άλλα 1000 ευρώ, για το πέμπτο ακόμη 1000, όπως και για το έκτο, με ανώτατο όριο τα 4000 ευρώ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η απόσυρση παλαιού οχήματος είναι προαιρετική και επιδοτείται με επιπλέον 1.000 ευρώ όταν αποσύρεται αυτοκίνητο, ή με 400 ευρώ όταν αποσύρεται δίκυκλο ή τρίκυκλο, ενώ δεν επιδοτείται η απόσυρση ποδηλάτου.

Παράλληλα, έχει υπάρξει πρόνοια ώστε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος να υπάρχει κατάλογος με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα και μικροαυτοκίνητα , τον οποίο μπορεί να συμβουλεύεται ο ενδιαφερόμενος,  καθώς επίσης υπάρχει και κατάλογος επιλέξιμων μοντέλων φορτιστών .  

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις και για νομικά πρόσωπα η αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες οχημάτων, χωρίς περιορισμό στον αριθμό, μέχρι να συμπληρώσει το όριο του ευρωπαϊκού κανονισμού σώρευσης, γνωστού ως de minimis, το οποίο υποχρεούνται να τηρούν όλα τα νομικά πρόσωπα.

Επίσης, μπορεί μία επιχείρηση να υποβάλει και δεύτερη αίτηση, με την προϋπόθεση ότι η πρώτη αίτηση έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, έχει δηλαδή καταβληθεί και το συνολικό τίμημα της επιδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, επιδοτείται, η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, επιβατικού ή και επαγγελματικού  ελαφρού αυτοκινήτου μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους (βαν), (α) με ποσοστό 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων (δηλαδή επί της καθαρής αξίας)  και μέγιστο ποσό επιδότησης τις 8.000 ευρώ για έως είκοσι (20) αυτοκίνητα (β) με ποσοστό 20% επί της λιανικής τιμής προ φόρων  και μέγιστο ποσό επιδότησης τις 6.000 ευρώ από το εικοστό πρώτο αυτοκίνητο και άνω .

Επίσης, η αγορά ελαφρών δικύκλων και τρικύκλων επιδοτείται με ποσοστό 30% επί της καθαρής αξίας του οχήματος που επιλέγεται. Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, η αγορά τρικύκλων μεταφοράς εμπορευμάτων ή και προσώπων και τετράτροχων οχημάτων (μικροαυτοκινήτων), επιδοτείται με 40% επί της καθαρής αξίας του οχήματος που επιλέγεται. Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ η αγορά έξυπνου σημείου φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, επιδοτείται με 400 ευρώ.

Πρέπει να επισημανθεί πως μιά εταιρεία μπορεί να επιδοτηθεί για αριθμό φορτιστών, ίσο με τον αριθμό οχημάτων που περιλαμβάνονται στην αίτησή της, ενώ η χρήση φορτιστή αφορά μόνον στην εξυπηρέτηση του προσωπικού της εταιρείας και δεν επιτρέπεται η χρήση του για άλλο σκοπό (δηλαδή, δωρεάν φόρτιση σε πελάτες ή επί πληρωμή προς όφελος της εταιρείας).

Όπως διευκρινίστηκε σχετικά, και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν την επιπλέον επιδότηση των 1000 ευρώ για κάθε απόσυρση.

Όπως τονίστηκε από την Γενική Γραμματέα Ενέργειας, τα νησιά βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο πλαίσιο του προγράμματος καθώς το σχέδιο είναι να μειωθούν οι ρύποι και η ηχορύπανση από την κυκλοφορία οχημάτων με συμβατικούς κινητήρες. Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο μετακινήσεων στα νησιά και κατ’επέκταση να αναβαθμιστεί τουριστικά η εικόνα τους, παρέχονται ξεχωριστά, επιπλέον κίνητρα για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα νησιά. 

Έτσι, μια επιχείρηση, εκτός από τα μέχρι και 8000 ευρώ που θα λάβει για ένα αυτοκίνητο, θα επιδοτηθεί επιπλέον με 4.000 ευρώ για κάθε όχημα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Παρουσιάζουμε σήμερα μια ακόμα πρωτοβουλία που εντάσσεται στην απόφασή της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την Πράσινη Μετάβαση της Πατρίδας μας, για την πραγματική και ουσιαστική προστασία του Περιβάλλοντος, και για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και πιο θαρραλέα διείσδυση ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. Μιλώ για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που κύριο σκοπό έχει να αυξήσει, θα έλεγα καθοριστικά, τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούν οι πολίτες, μέσα από μια σειρά κινήτρων που θεσμοθετούμε. Νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει επίσης ότι, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα της Πατρίδας μας, το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με κύριες αιτίες την παλαιότητα των περισσότερων οχημάτων και τον μικρό αριθμό κινητήρων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία «Κινούμαι Ηλεκτρικά» αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η κυβέρνησή μας χορηγεί το «οικολογικό κίνητρο», δηλαδή μια επιδότηση για την αγορά ή την μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, 100%, με ταυτόχρονη προαιρετική αλλά και επιδοτούμενη απόσυρση παλαιών οχημάτων. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ανοίγει αύριο, Πέμπτη, 28 Ιουλίου.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή, πετυχαίνουμε ταυτόχρονα τέσσερις στόχους:

1. Την ανανέωση του στόλου οχημάτων ιδιωτικής κι επαγγελματικής χρήσης,

2. Την ανάπτυξη «έξυπνων» υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων,

3. Τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών ρύπων, και

4. Τη μεγάλη εξοικονόμηση στις τσέπες των πολιτών που θα επιλέξουν την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων αυτοκινήτων, δικύκλων, και τρικύκλων στο νέο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη, κυμαίνονται ανά κατηγορία από 30% έως 40%. Με αυτή την πρωτοβουλία μας, κάνουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων μας, που θυμίζω ότι είναι η μείωση εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030, κατά 80% το 2040 και η κλιματική ουδετερότητα το 2050 σε σχέση με το 1990. Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι ακόμα μια απόδειξη της οικολογικής ευαισθησίας της κυβέρνησής μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες, όπως έγινε και με προηγούμενες πρωτοβουλίες μας, σαν το «Εξοικονομώ 2021», το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» κλπ. Η Πράσινη Μετάβαση μάς αφορά όλους, αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια μας και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε».

Από την πλευρά της, η κα Σδούκου είπε μεταξύ άλλων:

"Σχεδιάσαμε το δεύτερο κύκλο του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με τρόπο που να είναι εύκολα προσβάσιμος στον κάθε Έλληνα πολίτη. Τον ενισχύσαμε με υψηλές επιδοτήσεις έτσι ώστε να αποβεί διπλά ωφέλιμος για τη χώρα, τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης, όπως εξήγησε νωρίτερα και ο κ. Υπουργός. Δίνουμε πολύ περισσότερα κίνητρα και δυνατότητες για να μπορεί κανείς να αγοράσει πολύ πιο εύκολα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλά και να γνωρίζει ότι θα μπορεί να το φορτίσει εύκολα και οικονομικά. Με αυτές τις εμπροσθοβαρείς δράσεις μας θέλουμε να αφήσουμε το δικό μας ανεξίτηλο αποτύπωμα προόδου και υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών που θα συντείνουν στην επίτευξη των στόχων μας για μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή σε αυτή την πορεία. Ήδη, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας, εκτός από την Ευρώπη, όπου είναι πολύ περισσότερη διαδεδομένη. Θέλουμε η ηλεκτροκίνηση να μας οδηγήσει στην κλιματική ουδετερότητα, και στο μετασχηματισμό των πόλεων μας σε πράσινες και βιώσιμες που θα είναι απαλλαγμένες από το θόρυβο και τις εκπομπές ρύπων και θα κάνουν ανθρώπινη τη ζωή των κατοίκων τους."

Η πλατφόρμα (kinoumeilektrika2.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, θα ανοίξει αύριο, Πέμπτη  28 Ιουλίου  2022, για όλους.

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην ΚΥΑ του Προγράμματος, και τα οποία έχουν επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα kinoumeilektrika2.gov.gr. Το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση, θα εισέρχεται στην ιστοσελίδα και θα συνδέεται με τους κωδικούς taxisnet που διαθέτει. Θα συμπληρώνει τα στοιχεία της αίτησης, θα επιλέγει τον τύπο και την κατηγορία οχήματος σύμφωνα με την προσφορά που θα επισυνάπτει στην αίτηση, θα αναρτά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ανά περίπτωση και θα υποβάλλει την αίτηση. 

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν υπάρχουν κριτήρια για την κατάταξη των αιτήσεων και ότι μοναδικό κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων βάσει του οποίου θα αξιολογούνται. Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και της αίτησης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει μήνυμα για την πορεία της αίτησης του. Επίσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων έχουν αναρτηθεί και οι σχετικές αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος, όπως επίσης και μια σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων που θα διευκολύνουν τους πολίτες. Επιπλέον έχει αναρτηθεί τεχνικό εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες για την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

Τέλος, για τη διευκόλυνση των πολιτών, θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τηλεφωνικό κέντρο με συνολικά, τέσσερις γραμμές επικοινωνίας ενώ παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτημάτων  μέσω του email: [email protected]

Το Helpdesk θα είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους  για να λύσει κάθε απορία τους και να παρέχει διευκρινίσεις καθ’ όλη την περίοδο υποβολής αιτήσεων.