Προτάσεις Σκρέκα για Νέα Ισορροπία στις Αγορές Ηλεκτρισμού με το Αέριο στα 223 Ευρώ/ MWh και την ΤΕΑ στα 473 Ευρώ/ MWh

Προτάσεις Σκρέκα για Νέα Ισορροπία στις Αγορές Ηλεκτρισμού με το Αέριο στα 223 Ευρώ/ MWh και την ΤΕΑ στα 473 Ευρώ/ MWh
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 27 Ιουλίου 2022 - 10:25

Τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου για τις αγορές ηλεκτρισμού που προβλέπει τη λειτουργία δύο ξεχωριστών οντοτήτων διενέργειας συναλλαγών πρότεινε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά το χθεσινό Συμβούλιο των ομολόγων του της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, η μία αγορά θα περιλαμβάνει τις ΑΠΕ και τις μονάδες πυρηνικής ενέργειας και η δεύτερη τις μονάδες που χρησιμοποιπυν τις συμβατικές τεχνολογίες καυσίμων, ήτοι, άνθρακα, λιγνίτη και φυσικό αέριο. Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας το target model έχει εξαντλήσει, ήδη τα όρια του, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τόσο βαθιάς κρίσης στην ενέργεια, όπως αυτή που βιώνει τον τελευταίο χρόνο, η Ευρώπη.

Απώτερος στόχος του προτεινόμενου νέου μοντέλου είναι η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς χάρη στη λειτουργία των δύο αγορών θα γίνει δυνατή η αποσύνδεση της τιμής της από την Οριακή Τιμή Συστήματος που διαμορφώνεται πάντα από την ακριβότερη μονάδα φυσικού αερίου που εισέρχεται στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, ο  Έλληνας υπουργός, ανέφερε πως  την πρότασή του υποστήριξαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος

Ακόμη, ο κ. Σκρέκας υπολόγισε στα 900 εκατ. ευρώ τα έσοδα από το νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, για τον μήνα Αύγουστο, όταν για τη χρονική περίοδο από 7 -26 Ιουλίου ανήλθαν σε 332 εκατ. ευρώ. Όλα τούτα συμβαίνουν την ώρα που στις αγορές αερίου οι τιμές περιδινίζονται σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα και επαπειλούν με γενική κατάρρευση τις οικονομίες τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Σήμερα η τιμή των futures στην ολλανδική πλατφόρμα TTF έχει φθάσει στα 223 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ποσοστιαίο άλμα 11% από το χθεσινό κλείσιμό του που διαμορφώθηκε στα 214,005 ευρώ. Αυτή ήταν η απάντηση της αγοράς στη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για την οριζόντια μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου, αλλά και για τη ζοφερή είδηση ότι από σήμερα, Τετάρτη, 27 Ιουλίου, περικόπτεται κατά 20% από 40% που ήταν την Τρίτη,η ροή μεταφοράς ρωσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1.

(Διακύμανση τιμών futures TTF. Πηγή: barchart.com)

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

Οι «θηριώδεις» αυξήσεις των τιμών του αερίου συμπαρασύρουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη βοήθεια των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών που γιγαντώνουν τη ζήτηση. Έτσι, για σήμερα Τετάρτη, 27 Ιουλίου, η τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 473,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή, αυξημένη κατά 4,7% από το χθεσινό κλείσιμο.

Όσον αφορά στα μερίδια των καυσίμων στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, κυριαρχεί το φυσικό αέριο με 41,8% για να ακολουθήσουν οι ΑΠΕ με 22% οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης με το εντυπωσιακό 19% οι εισαγωγές με 7,3% και τα υδροηλεκτρικά με 6%.

Την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη η κατάσταση δείχνει να «ξεφεύγει». Σε Γαλλία, Ιταλία, Σλοβακία, Ρουμανία και Μάλτα οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται στα στρατοσφαιρικά επίπεδα των άνω των 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, (529,62- 526,21- 516,33-506,57 αντίστοιχα), ενώ η Βουλγαρία πλησιάζει στα δικά μας επίπεδα, ήτοι στα 466,36 ευρώ.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι εντυπωσιακές εξαιρέσεις, όπως είναι η Σουηδία, όπου η ΤΕΑ βρίσκεται στα μόλις 64,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Φινλανδία με 83,62 ευρώ και η Ισπανία με 148, 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.