(Τελ. ενημέρωση 13:11). SOS, η Ευρώπη πνίγεται στο αέριο που δεν ...έχει. Νέο άλμα κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου σκαρφαλώνοντας στα 197.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, μετά το χθεσινό κλείσιμο των futures στα 176, 616 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στα 452,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα, για σήμερα, Tρίτη 26 Ιουλίου, με υποχώρηση

σχεδόν 3% από το χθεσινό αποκορύφωμα της Δευτέρας. Η συνολική ζήτηση βρίσκεται στις 411,91 γιγαβατώρες (GWh), ενώ τα μερίδια καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα διαμορφώνονται για το μεν φυσικό αέριο στο 43,5%, για τα ανανεώσιμα στο 20,8%, για τον λιγνίτη στο -εντυπωσιακό- 17,8%, με τις εισαγωγές να βρίσκονται στο 6,6% και τα υδροηλεκτρικά στο 6,2%. Αυτή είναι η δύναμη των αριθμών και απ΄εκεί και πέρα κυβέρνηση, φορείς και εταιρείες ενέργειας καλούνται να βρουν τη λύση σε αυτή την αδυσώπητη εξίσωση.

Για την ώρα, το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής μοιάζει απολύτως θωρακισμένο από τις κορυφώσεις της ζήτησης λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών. Οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ λειτουργούν με μικρό μέρος του διαθέσιμου capacity, καθώς η στρατηγική επιλογή είναι να διαφυλαχθούν τα αποθέματα λιγνίτη για τους πιο κρύους μήνες του έτους όταν πιθανώς θα χρειαστούν για να αναπληρώσουν την ηλεκτροπαραγωγή από το φθίνον φυσικό αέριο.

Φυσικά, τα προβλήματα και τα όσα προοιωνίζονται για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή ένδεια της περιόδου –ασχέτως αιτιολογίας -  δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα. Το έλλειμμα ενέργειας που εκτιμάται πως θα γιγαντωθεί ιδίως κατά τον προσεχή χειμώνα όταν η ζήτηση αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οργάνωση End Fuel Poverty Coalition προβλέπει ότι 8,5 εκατ. Βρετανοί θα ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας έως το τέλος του έτους, έναντι 6,32 εκατ. τον Απρίλιο.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

(Διακύμανση τιμών futures TTF. Πηγή: barchart.com)

Ο παράγων που καθορίζει τις εξελίξεις στην οικονομία της ενεργειακή Ε.Ε., η Ρωσία υποχρεώνει την ηγεσία της Ένωσης να προσκομίσει βιώσιμες προτάσεις και λύσεις για την άρση του αδιεξόδου που η προκάλεσε η ίδια με την αβελτηρία και την κοντόφθαλμη πολιτική της στην ενέργεια επί τόσες δεκαετίες. Διότι οι εκπορευόμενες από το Βερολίνο προτάσεις περί οριζόντιας μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου από ανεξαιρέτως, όλα τα κράτη- μέλη αποδεικνύει την απόγνωση αλλά και τον κυνισμό των συγκεκριμένων κέντρων.

Είναι χαρακτηριστικό της εμμονικής προσκόλλησης στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος το γεγονός πως πολλές ισχυρές χώρες της Ένωσης στρέφονται στην Αφρική για αέριο και πετρέλαιο, την ώρα που αγνοούν τις αμιγώς ευρωπαϊκές λύσεις που μπορεί να προσφέρει σήμερα, η Κύπρος.

Η υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου έριξε άμεσα στο τραπέζι την πρόταση η Ε.Ε. να απεξαρτηθεί άμεσα από την Ρωσία και να στραφεί στο φυσικό αέριο που διαθέτει το Νησί. 

Με πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο η εικόνα της αγοράς ηλεκτρισμού στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. μοιάζει ζοφερή. Ενδεικτικά, σε Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Σλοβακία, οι τιμές χονδρικής ρεύματος έχουν κάνει άλμα πάνω από τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα (532,25 - 521,04 - 512,03 και 501,4 αντίστοιχα).