Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να αποτελούν επιβάτες του roller coaster του τρόμου που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές από την ημέρα που ξεκίνησαν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μπορεί η τάση τις τελευταίες εβδομάδες να ευνόησε ένα μικρό καθοδικό ράλι, χάρη στην ευεργετική επίδραση που είχαν στην αγορά, οι ανησυχίες για μια βαθιά παγκόσμια οικονομική ύφεση

ωστόσο, οι τιμές δεν υποχωρούν στο βαθμό που θα επιθυμούσαν οι stakeholders της αγοράς, αλλά και οι κυβερνήσεις και όλα συντείνουν, πλέον, στην πρόβλεψη για διατήρηση των υψηλών τιμών έως τουλάχιστον το τέλος του έτους - εκτός και εάν προκύψει κάποια καταστροφική πτώση της ζήτησης.

Σε αυτή την διαπίστωση καταλήγουν οι αναλυτές μετά και τη επιμονή του OPEC ο οποίος δεν φαίνεται διατεθημένος να χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα παραγωγική του ικανότητα –που είναι ούτως ή άλλως, περιορισμένη-  για να τονώσει την παγκόσμια προσφορά και να ρίξει τις τιμές. Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δημοσίευσε την τελευταία μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου, το διεθνές καρτέλ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να αυξηθεί σε επίπεδα που θα δοκιμάσουν την παραγωγική του ικανότητα.

Πιο συγκεκριμένα ο όγκος πετρελαίου που πρέπει να παράξει ο OPEC για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση θα πρέπει να αυξηθεί σε 32 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023, από τα 28,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως που παρήγαγε τον περασμένο Ιούνιο. Αυτό σημαίνει πως ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή του κατά περισσότερα από 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε διάστημα 18 μηνών προκειμένου να καλύψει τη υπερβάλλουσα ζήτηση, που προέρχεται, κυρίως, από την Κίνα και την Ινδία.

Υπό το φως όλων αυτών των παραμέτρων δεν είναι τυχαίο που οι τιμές του Brent, του διεθνούς benchmark και της αμερικανικής ποικιλίας WTI ξαναπήραν την ανιούσα μετά το αρχικό πτωτικό ξεκίνημά τους. Αυτή την ώρα (13:55 ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent κυμαίνεται στην περιοχή των 104,70 δολαρίων ανά βαρέλι και του WTI στο εύρος διακύμανσης των 95,60- 95, 70 δολαρίων ανά βαρέλι.  

Στην ελληνική αγορά, οι τιμές διϋλιστηρίου για βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης εξακολουθούν να ακολουθούν πτωτική τροχιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΕΚ, οι τιμές χονδρικής βενζινών και ντίζελ κίνησης για την περιοχή της Αθήνας πρόκειται να καταγράψουν νέα έντονη πτώση για αύριο Τρίτη, 26 Ιουλίου,  ενώ αναμένεται μια κάποια σταθεροποίηση στις τιμές του υγραερίου κίνησης.

Τέλος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στην περιοχή της Αθήνας υποχωρεί σήμερα, στα 2,114 ευρώ ανά λίτρο, και στην Θεσσαλονίκη στα 2,133 ευρώ ανά λίτρο. Οι τιμές της αμόλυβδης στις Κυκλάδες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την τσέπη των καταναλωτών, αφού βρίσκονται και σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμη και εάν υποχώρησαν οριακά από τα ψυχολογικό φράγμα των 2,40 ευρώ ανά λίτρο και διαμορφώνονται στα 2,399.