Αίσιο τέλος αναμένεται να έχει έως το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, η συμφωνία εξαγοράς από την Italgas της ΔΕΠΑ Υποδομών, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του energia.gr. Η πληροφόρηση έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα είχε δηλώσει στο μέσο Ιουνίου, ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας Πάολο Γκάλο, περί ολοκλήρωσης του deal κάποια στιγμή τον Ιούλιο. Μάλιστα, σύμφωνα με το πλάνο, την Παρασκευή, 22 Ιουλίου η ιταλική εταιρεία έχει κληθεί να εκταμιεύσει τα χρήματα για να κλείσει η συναλλαγή. Την πληροφορία υποδέχτηκαν, όμως, με επιφύλαξη υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς με τα οποία επικοινωνήσαμε, καθώς δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να παραπέμπουν στην οριστικοποίηση του deal και ότι η Italgas θα προχωρήσει στην καταβολή

του ποσού. Βασίζουν δε την επιφύλαξή τους στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρχει έως τώρα καμία ενημέρωση για τις τυπικές διαδικαστικές εκκρεμότητες της μεταβίβασης που προϋποθέτουν, μεταξύ άλλων, την παραίτηση των διοικητικών συμβουλίων των Διαχειριστών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ). «Δεν προκύπτει ότι βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Αντιθέτως η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα ζητηθεί, από ιταλικής πλευράς, κάποια νέα χρονική παράταση για τον προσεχή Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά στο portal στέλεχος της αγοράς.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΡΑΕ, έχει ζητήσει πιστοποιήσεις και εχέγγυα για τη μη διενέργεια αλλαγών, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρόνο, που αφορούν τόσο τη μετοχική σύνθεση όσο και τον αριθμό των εργαζομένων των τριών εταιρειών διανομής αερίου, που συνοδεύουν την πώληση της ΔΕΠΑ, γεγονός που προβλημάτισε αρχικά την ιταλική εταιρεία

Θυμίζουμε ότι η Italgas, που διαχειρίζεται περί τα 74.000 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου, έχει δεσμευτεί ότι θα επενδύσει ποσό ύψους 8,6 δισ. ευρώ έως το 2028 προκειμένου να αναβαθμίσει το σύνολο του ιταλικού δικτύου του και να εκσυγχρονίσει το αντίστοιχο δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Στο δε νέο business plan για το 2028, η Italgas έχει προβλέψει κεφαλαιουχικές δαπάνες 4,5 δισ. ευρώ για την Ιταλία και 1,8 δισ. για την Ελλάδα.

Η Italgas, κατέληξε, πέρυσι, σε συμφωνία για εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι τιμήματος ύψους 733 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων να προορίζεται για επέκταση, ψηφιακό μετασχηματισμό και αναπροσαρμογή του δικτύου διανομής, ώστε να μπορεί να κάνει ευρεία χρήση νέων αερίων, όπως το βιομεθάνιο, το πράσινο υδρογόνο και το συνθετικό μεθάνιο. Επίσης, μέσω παράλληλης διαδικασίας, στην Italgas περιέρχεται και το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, με βάση τη σχετική συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της προηγούμενης κατόχου του μειοψηφικού μεριδίου, Eni Gas e Luce. Η ΔΕΠΑ Υποδομών ελέγχει το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.