Οι Γερμανοί το Σκέφτονται (Σοβαρά) να Παρατείνουν τη Χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας- Νέα Τεστ για τους Αντιδραστήρες

Οι Γερμανοί το Σκέφτονται (Σοβαρά) να Παρατείνουν τη Χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας- Νέα Τεστ για τους Αντιδραστήρες
Του Νίκου Παλαμήδη
Τρι, 19 Ιουλίου 2022 - 10:21

Hδη από τον προηγούμενο μήνα, βλέποντας την ενεργειακή ασφυξία στην οποία οδηγεί την Ευρώπη (και τη Γερμανία κυρίως) η Ρωσία, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Λίντερ, το μικρότερο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, μαζί με το Κόμμα των Πρασίνων και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ζήτησαν να αναβληθεί η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία.

Μετά από αρκετές διακοπές λειτουργίας το 2021, η Γερμανία έχει ακόμη τρεις πυρηνικούς σταθμούς (Isar 2, Emsland και  Neckarwestheim 2) που λειτουργούν ακόμα και παρέχουν το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Όλοι, σύμφωναμε τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα πρόκειται να απενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Θα συμβεί όμως αυτό;

Ηδη το Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), ανέθεσε ένα νέο τεστ αντοχής στο γερμανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ζητήθηκε από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς να ελέγξουν, υπό ακόμη πιο αυστηρές υποθέσεις, εάν η παροχή ρεύματος ήταν πράγματι εγγυημένη για τον ερχόμενο χειμώνα.

Μέχρι στιγμής, το κύριο επιχείρημα κατά της συνέχισης της λειτουργίας των σταθμών μετά το τέλος του 2022 από το SPD και τους Πράσινους ήταν ότι η Γερμανία «δεν έχει πρόβλημα ηλεκτρισμού» παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ο σκοπός της δοκιμασίας ακραίων καταστάσεων είναι να ελέγξει εάν αυτή η υπόθεση μπορεί πράγματι να ευσταθεί.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό, το FDP έχει ήδη μιλήσει ανοιχτά υπέρ της διατήρησης των πυρηνικών σταθμών συνδεδεμένων στο δίκτυο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ασκώντας έτσι πίεση στους εταίρους του συνασπισμού.

Στόχος να διατηρηθούν οι  πυρηνικοί σταθμοί συνδεδεμένοι στο δίκτυο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εδώ και χρόνια η χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης» εναλλακτικής λύσης στα ορυκτά καύσιμα είναι αμφιλεγόμενη στη Γερμανία. Το Κόμμα των Πρασίνων έχει υποστηρίξει για δεκαετίες ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από την απόρριψη των πυρηνικών αποβλήτων ήταν πολύ περισσότεροι από τα οφέλη.

Όταν ανήλθαν στην εξουσία σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον καγκελάριο του SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ το 1998, πίεσαν με επιτυχία για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Η επακόλουθη συντηρητική κυβέρνηση υπό την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πρώτα απέσυρε το χρονοδιάγραμμα, αλλά η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα του 2011 στην Ιαπωνία ανέτρεψε ξανά το ρεύμα και η Μέρκελ ώθησε το κόμμα της στη σταδιακή κατάργηση.

 «Είναι τεχνικά και νομικά δυνατό» οι τρεις εναπομείναντες αντιδραστήρες να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, πρόεδρος του CDU (του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Γερμανίας) .

Αυτή η θέση βρισκει αντίθετο τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς του SPD, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προμηθεύονται έγκαιρα τα απαραίτητα πυρηνικά καύσιμα. Ο Σολτς είπε ότι «κανείς δεν μου έχει παράσχει ένα εφικτό σχέδιο» για γρήγορη αύξηση της παραγωγής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας — οι οποίοι από τώρα παρέχουν μόνο το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η Branchenverband Kernenergie, ένας οργανισμός-ομπρέλα για τις επιχειρήσεις πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, δήλωσε στην εφημερίδα Münchner Merkur ότι μια παράταση ήταν πράγματι δυνατή, αλλά ζήτησε γρήγορη λήψη αποφάσεων. "Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής βρίσκονται σε διαδικασία διακοπής λειτουργίας. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ξεκινήσετε ξανά", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Christian von Hirschhausen, ειδικό σε θέματα ενέργειας και υποδομών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), ο Scholz έχει την πιο έγκυρη επιστημονικά αντίληψη της κατάστασης.

Η επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας στο διαδίκτυο ήταν τεχνικά και νομικά «αδύνατη», είπε ο von Hirschhausen στη DW. Δεν υπήρχε τρόπος να επαναφερθεί η διαδικασία παροπλισμού τους επόμενους 18 μήνες, είπε, λόγω του χρόνου που απαιτείται για την παραγγελία, την παράδοση και την εγκατάσταση εξοπλισμού καθώς και τον εμπλουτισμό ουρανίου.

«Θα χρειαστεί επίσης να εφαρμόσουν ένα νέο σύνολο προτύπων ασφαλείας και ελέγχων», πρόσθεσε ο von Hirschhausen, για να αντικαταστήσoυν αυτά που δεν έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια λόγω της σταδιακής κατάργησης αλλά και νέους νόμους που θα διέπουν τη χρήση των σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Καθώς περιόριζε τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας την τελευταία δεκαετία, η εξάρτηση της Γερμανίας από τις ρωσικές πηγές ενέργειας αυξήθηκε. Σχεδόν όλη η βαριά βιομηχανία της χώρας βασίζεται στο φυσικό αέριο, όπως και περίπου τα μισά γερμανικά σπίτια για την πηγή θέρμανσης τους.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, περίπου το 65% του φυσικού αερίου στη Γερμανία προερχόταν από τη Ρωσία. Τώρα, αυτό έχει πέσει κάτω από το 40%. Το 2021, περίπου το 53% του γαιάνθρακα της Γερμανίας που χρειαζόταν για ηλεκτρική ενέργεια και βιομηχανική παραγωγή εισήχθη από τη Ρωσία, το οποίο πρόκειται να μειωθεί στο μηδέν μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης σε ολόκληρη την ΕΕ τον Αύγουστο.

Προκειμένου να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση, το Βερολίνο επιδιώκει να γεμίσει τα αποθέματά του φυσικού αερίου από το σημερινό 60% σε τουλάχιστον 80% μέχρι τον Οκτώβριο, και στη συνολική χωρητικότητα πριν από τον χειμώνα.

Αυτό το σχέδιο έχει αφήσει τους πολιτικούς να προσπαθούν να εξασφαλίσουν νέους εταίρους εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επιταχύνουν την επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Επίσης, έχουν παρατείνει διστακτικά τη διάρκεια ζωής των εργοστασίων άνθρακα της χώρας, παρά τις υποσχέσεις να καταργήσουν πλήρως τον άνθρακα έως το 2030.