Υψηλές Τιμές στην Ενέργεια, η Νέα "Κανονικότητα"- Ανεβoκατεβαίνουν Πετρέλαιο-Αέριο-Ρεύμα

Υψηλές Τιμές στην Ενέργεια, η Νέα Κανονικότητα- Ανεβoκατεβαίνουν Πετρέλαιο-Αέριο-Ρεύμα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 19 Ιουλίου 2022 - 08:05

Σε υψηλά επίπεδα διαταραχής της «κανονικότητας» συνεχίζει να λειτουργεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας. Οι τιμές των βασικών ενεργειακών αγαθών ανεβοκατεβαίνουν εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων που επηρεάζουν την «ψυχολογία» των stakeholders της αγοράς αλλά και εξαιτίας του ότι διέπονται πλέον από χρηματιστηριακούς κανόνες. Αυτό καθιστά τις ήδη πολύ δύσκολες προσπάθειες που καταβάλουν οι κυβερνήσεις για τη συγκράτησή τους, ακόμη πιο δύσκολες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η τιμή αναφοράς του συμβολαίου φυσικού αερίου για παραδόσεις Αυγούστου, στην ολλανδική πλατφόρμα TTF υποχώρησε στα 157,258 ευρώ ανά μεγαβατώρα με ποσοστιαία κάμψη 1,45%, ενώ η τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Αθήνας 

διαμορφώθηκε για σήμερα, 19 Ιουλίου 2022, ακόμη χαμηλότερα, στα 297,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πραγματοποιώντας «βουτιά» ύψους 16,2%.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η αγορά της Βουλγαρίας (297,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Αντιθέτως, η εικόνα των Day Ahead Market στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι εντελώς αποθαρρυντική, με τις τιμές εκκαθάρισης στην γαλλική αγορά να διαμορφώνεται στα αδιανόητα επίπεδα των 521,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στην Ιταλία, στα 495,63 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Αντίστοιχη άνοδος καταγράφεται και στην Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ρουμανίας, με την τιμή εκκαθάρισης να φθάνει στα 471,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  

Το τρενάκι του τρόμου συμπληρώνει η νέα άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου, που ενισχύονται σε ποσοστό πάνω από 4,0% από, χθες, Δευτέρα, καθώς η αγορά προσπάθησε να αφομοιώσει τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, μετά τη συνάντηση των ηγετών των ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας στο Ριαντ, αλλά και τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου.

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή, 17 Ιουλίου, σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως οι παραγωγοί του ΟPEC στην Μέση Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα λάβουν σύντομα μέτρα για την τόνωση της προσφοράς στην αγορά πετρελαίου.

Αυτή η δήλωσή του όμως δεν συνάδει με την εικόνα που κυριαρχεί στην πρωτεύουσα του σαουδαραβικού βασιλείου, καθώς είναι σαφές πως οι Σαουδάραβες δεν φέρονται διατεθημένοι να παρέμβουν για να «διορθώσουν» τις τιμές του πετρελαίου σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μάλιστα ο πρίγκηπας- διάδοχος του θρόνου των Σαούντ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν , δήλωσε εμφατικά το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή της πάνω από τα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) που έχει δεσμευτεί να διατηρεί έως το 2027!

Έτσι, οι αθρόες πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας, που βασίστηκαν στη βεβαιότητα ότι το ταξίδι του Μπάιντεν στο Ριαντ θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση της παραγωγή του διεθνούς καρτέλ ανέστρεψαν με αποτέλεσμα την ύψωση των τιμών.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Ιρακινού Υπουργού Πετρελαίου ότι οι τιμές είναι πιθανό να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι έως και το τέλος του έτους.

Φυσικά όλα θα κριθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΟPEC+ που είναι προγραμματισμένη για τις 3 Αυγούστου.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν σε νέα άνοδο τις τιμές του Brent, του διεθνούς benchmark, που κινούνται σήμερα, στο εύρος διακύμανσης των 105,50-106,30 δολαρίων ανά βαρέλι και της αμερικανικής ποικιλίας WTI που διαπραγματεύεται στο εύρος ζώνης άνω των 102 δολαρίων ανά βαρέλι.

Επιπτώσεις στην ελληνική αγορά

Όπως είχε διευκρινήσει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, (ΣΕΕΠΕ) με ενημερωτικό σημείωμά του που είχε διανείμει στα Μ.Μ.Ε στις 23 Ιουνίου, οι χονδρικές τιµές πώλησης υγρών καυσίμων στη χώρα καθορίζονται από τις διεθνείς τιµές των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών και όχι από τις τιµές του αργού και διαµορφώνονται από το Μέσο Όρο των τελευταίων τεσσάρων ηµερών (των τελικών τιµών του κάθε προϊόντος).

Υπ΄αυτή την έννοια και παρά τη νέα άνοδο των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές, οι τιμές χονδρικής διυλιστηρίου για βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης συνεχίζουν να υποχωρούν και να βρίσκοντα σήμερα στα επίπεδα των 1,665,141 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και 1,443,659 ευρώ ανά κυβικό μέτρο αντιστοίχως, με τις ενώσεις πρατηριούχων να εικάζουν ότι αύριο Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022, οι τιμές των βενζινών θα κατταγράψουν νέα σημαντική μείωση, σε αντίθεση με τις τιμές του ντίζελ κίνησης και του υγραερίου κίνησης των οποίων η μείωση θα είναι χαμηλότερη.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στην περιοχή της Αθήνας είναι για σήμερα, τα 2,209 ευρώ ανά λίτρο, και στην Θεσσαλονίκη στα 2,230 ευρώ ανά λίτρο. Αντίθετα, οι τιμές της αμόλυβδης στις Κυκλάδες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την τσέπη των καταναλωτών, αφού βρίσκονται και σήμερα πάνω από τα επίπεδα των 2,458 ευρώ ανά λίτρο.      

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το μέσο κόστος της αμόλυβδης στην ελληνική αγορά κινείται πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο από τον περασμένο Μάρτιο, ελάχιστες ημέρες αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την κορύφωσή τους να καταγράφεται τον περασμένο μήνα, Ιούνιο.

Aκολουθούν γραφήματα τιμών βασικών ενεργειακών αγαθών:  

(Διακύμανση τιμών αναφοράς, TTF, τριών μηνών. Πηγή:barchart.com)

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταόων 30 ημερών. Πηγή: FT.com)