Το Τίμημα του Brexit

Τόσο δραματική και εξευτελιστική έξωση πρωθυπουργού δεν έχει υπάρξει ποτέ στη Βρετανία. Τουλάχιστον, δεν έχει υπάρξει στην εποχή των mass media – γιατί στον Μεσαίωνα δεν νομίζω ότι εμπόδιζε κανείς στον βασιλιά να εκπαραθυρώσει, κυριολεκτικώς, τον πρωθυπουργό του ή, τέλος πάντων, τον αντίστοιχο αξιωματούχο για τα δεδομένα της εποχής. Ούτε όμως είχε καταφέρει ποτέ μια τόσο γελοία και αναξιόπιστη φιγούρα να φθάσει στην πρωθυπουργία αυτής της μεγάλης χώρας

energia.gr
Δευ, 11 Ιουλίου 2022 - 17:35

Οι ειδικές περιστάσεις επιβάλλουν ειδικά μέτρα, γι αυτό και οι Συντηρητικοί έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία διασυρμού του Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να τον υποχρεώσουν να τους αδειάσει τελείως τη γωνιά. Η αιματοχυσία που παρακολουθούμε είναι μια τελετουργία εξιλασμού για το κόμμα τους, γι’ αυτό και έχει τα χαρακτηριστικά splatter. Τον πετάνε έξω κλωτσηδόν και τον εξευτελίζουν, γιατί μόνο έτσι μπορούν να ξεπλύνουν το όνειδος ότι τον επέλεξαν.

Κατά τα λοιπά, μη μου πείτε ότι δεν σας θυμίζει κάτι η αναξιοπρεπέστατη προσπάθεια του Τζόνσον να γαντζωθεί από το αξίωμα για λίγο ακόμη, καθώς και η αποδεδειγμένη περιφρόνησή του για τους θεούς; Ναι, είναι η ίδια πολιτική κουλτούρα με εκείνη του Τραμπ στις ΗΠΑ. Ο Τζόνσον ήταν ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Βρετανία πλήρωσε το Brexit. Και, τέλος πάντων, τον Τζόνσον τον πετάς από το παράθυρο. Το Brexit όχι.

(του Στέφανου Κασιμάτη, από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο", 09/07/2022)

Διαβάστε ακόμα