Με το βλέμμα στο τέλος του πολέμου στη Ουκρανία που σήμερα μοιάζει ανέφικτο όνειρο αλλά και στο πώς θα εξελιχθούν οι κάκιστες σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσίας στην μετά τη σύρραξη περίοδο βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση διατηρεί στα ύψη τις τιμές των υγρών καυσίμων και απαγορεύει κάθε αισιόδοξη σκέψη για τις οικονομίες της περιοχής

Η τιμή χονδρικής διυλιστηρίου για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων διαμορφώνεται σήμερα Τρίτη, 28 Ιουνίου, στα επίπεδα του 1,812,810 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, προ ΦΠΑ και συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών από 1,814 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, την Παρασκευή, αλλά και από το 1,800,880 την προηγούμενη Πέμπτη. Η αντίστοιχη τιμή χονδρικής για το το ντίζελ κίνησης διαμορφώνεται στο 1,555,336 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, από 1,568,303 την Παρασκευή και 1,575,727 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, την Πέμπτη.

Για αύριο, Τετάρτη, 29 Ιουνίου οι εκτιμήσεις από τις ενώσεις πρατηριούχων είναι ότι θα υπάρξει αύξηση στη μέση χονδρική τιμή διυλιστηρίου για τις βενζίνες και στο υγραέριο κίνησης, αλλά σημαντική υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου κίνησης.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές στην αντλία, η μέση τιμή για τη βενζίνη 95 οκτανίων στην περιοχή της Αθήνας κινείται σήμερα ελαφρώς καθοδικά, στα 2,348, από 2,363 ευρώ ανά λίτρο την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, στην Θεσσαλονίκη  η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης στην αντλία παραμένει στα επίπεδα των 2,354 ευρώ ανά λίτρο.

Η Κεφαλονιά εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της ακρίβειας, με τη  μέση τιμή πώλησης βενζίνης να φθάνει αύριο στα 2,473 ευρώ ανά λίτρο, και ακολουθεί ο Νομός Δωδεκανήσου με 2,466 ευρώ ανά λίτρο.

Εν τω μεταξύ σημαντικές αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές των υγρών καυσίμων και στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι συγκριτικά με τα αντίστοιχα επίπεδα της ελληνικής αγοράς παραμένουν σημαντικά χαμηλίοτερες. Έτσι η υψηλότερη τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης έφτασε στο 1,999 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων, της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ενώ η μέση τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα του στο 1,914 ευρώ ανά λίτρο. Παράλληλα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων βρίσκεται στα όριο του 1,806 ευρώ ανά λίτρο.

Όσον αφορά στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου πραγματοποιούν εκκωφαντική επιστροφή προς τα ανώτερα επίπεδά τους των τελευταίων μηνών, καθώς εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι ανησυχίες για σοβαρή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην άνοδο που παρατηρείται από τις πρωινέςδιαπραγματεύσεις στις αγορές συνέβαλε και η είδηση ότι ο OPEC+ μείωσε τις προβλέψεις του για τη δημιουργία πλεονάσματος στην αγορά πετρελαίου κατά το τρέχον έτος φέτος.

Σε έκθεση που περιήλθε σε γνώση των Reuters, και εκπονήθηκε ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των εκπροσώπων του διεθνούς καρτέλ αποτυπώνεται η πεποίθηση των χωρών-μελών ότι το πλεόνασμα της αγοράς πετρελαίου θα κινηθεί φέτος στο 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, έναντι αρχικών προβλέψεψων για 1,4 εκατ. βαρελιών.

Το ψαλίδισμα των προβλέψεων έρχεται ως φυσιολογική συνέπεια του γεγονότος ότι ο OPEC+ εξακολουθεί να παράγει κάτω από τις ποσοστώσεις του. Θυμίζουμε ότι το διεθνές καρτέλ είχε συμφωνήσει να αυξήσει την παραγωγή του τον Μάιο κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως, όμως απέτυχε να πιάσει το στόχο. Για τον μήνα που λήγει η συμφωνία ήταν η αύξηση της παραγωγής να φθάσει στα ακόμη 432.000 βαρέλια ημερησίως αλλά ούτε αυτός ο στόχος φαίνεται πως επιτεύχθηκε.

Υπ΄αυτές τις συνθήκες,  η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark, για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου κινείται αυτή την ώρα (10:55 ώρα Ελλάδος) στα 116,40 δολάρια ανά βαρέλι, με ποσοστιαία άνοδο 1,13% και την ετήσια μεταβολή του να βρίσκεται στα επίπεδα του συν 56,15%.

Ανάλογη ανοδική τροχιά ακολουθεί και η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI, που κινείται στα όρια των 111 δολαρίων ανά βαρέλι (110,90) με ποσοστιαία ενίσχυση 1,20%, όταν την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του WTI είχαν φθάσει ακόμη και στα 103,20 δολάρια.