Το αίτημα να περιληφθούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες γεωθερμίας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην απόφαση της ΡΑΕ για τα περιθώρια διείσδυσης σταθμών ΑΠΕ στα ΜΔΝ(μη διασυνδεδεμένα νησιά) ζητάει με επιστολή του προς τη ΡΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κωνσταντίνος Μαύρος. Κι αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος, οι γεωθερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζει η επιχείρηση στις περιοχές Μήλου-Κιμώλου- Πολυαίγου, Λέσβου, και Νισύρου να βρεθούν εκτός ηλεκτρικού χώρου για όσο διάστημα τα συγκεκριμένα νησιά παραμένουν μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα. Ειδικότερα, ζητά από τη ΡΑΕ να ορίσει περιθώρια διείσδυσης που θα προβλέπουν

• Την εγκατάσταση σταθμών γεωθερμίας 8 MW στη Λέσβο καλύπτοντας την ισχύ που θα προοριζόταν για σταθμούς βιομάζας-βιοαερίου, σταθμών που είναι δύσκολο να αναπτυχθούν σε νησιωτικά συστήματα, καθώς και ένα μέρος της ισχύος που θα προοριζόταν για την εγκατάσταση υβριδικών σταθμών.

• Την εγκατάσταση σταθμού γεωθερμίας τουλάχιστον 5 MW στο σύμπλεγμα Μήλου- Κιμώλου όσο αυτό αποτελεί αυτόνομο νησιωτικό σύστημα.

• Την εγκατάσταση σταθμού γεωθερμίας 5 MW στη Νίσυρο όπως αναφέρεται στη μελέτη των περιθωρίων που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η  ΔΕΗΑΝ έχει αποκτήσει από το ελληνικό Δημόσιο το αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στις περιοχές Μήλου- Κιμώλου-Πολυαίγου, της Λέσβου και της Νισύρου (ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Κω – Καλύμνου) με ισχύ έως το Μάιο του 2025 για τη Μήλο, τον Μάρτιο του 2026 για τη Νίσυρο και έως τον Ιανουάριο του 2027 για τη Λέσβου.

Για την επένδυση, η ΔΕΗΑΝ σε συνεργασία με την Ηλέκτωρ έχουν συστήσει κοινή εταιρία με την επωνυμία «Γεωθερμικός Στόχος 2» (51% Ελλάκτωρ, 49% ΔΕΗΑΝ) και σχεδιάζουν την ενεργειακή αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων. Η «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ» θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη διαχείριση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ένα   μέρος της ισχύος που θα εγκατασταθεί στα νησιά θα υλοποιηθεί πριν τις διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα ενώ η έναρξη κατασκευής σταθμών γεωθερμίας στη  Λέσβο και στη Μήλο αναμένεται εντός διετίας.

Μάλιστα ο κ. Μαύρος υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ ότι, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν τη διαχείριση των σταθμών γεωθερμίας ως κατανεμόμενων/ελεγχόμενων μονάδων παραγωγής παρέχοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να υποκαταστήσουν την παραγωγή των θερμικών μονάδων των νησιών και να προσφέρουν υπηρεσίες αντίστοιχες με τους υβριδικούς σταθμούς και τους σταθμούς βιομάζας-βιοαερίου, που αναφέρονται στις μελέτες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗΑΝ,  από την εξέταση των περιθωρίων ισχύος των μη διασυνδεδεμένων νησιών που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση διαπιστώθηκε ότι για τα συστήματα Μήλου, Κιμώλου και Λέσβου δεν γίνεται καμία αναφορά στα περιθώρια ισχύος για σταθμούς γεωθερμίας ενώ αντίθετα γίνεται αναφορά για την περίπτωση εγκατάστασης σταθμού γεωθερμίας στη Νίσυρο με ισχύ περί τα 5 MW.

Τα σχόλιά της, μεταξύ άλλων, έχει υποβάλλει και η Ελλάκτωρ, ειδικά για τη Λέσβο, όπου η μελέτη εισηγείται τη μείωση των περιθωρίων διείσδυσης υβριδικών σταθμών (ΥΒΣ) από περίπου 20 MW σε 12 ΜW. Δεδομένου του ενδιαφέροντος της εταιρείας, η οποία διαθέτει άδεια παραγωγής για ΥΒΣ σταθμό εγγυημένης ισχύος  15 MW στην Ερεσό,  η εταιρεία σχολιάζει ότι στη μελέτη, «ενώ γίνεται αναφορά στην ύπαρξη του έργου, στην ανάλυση που ακολουθεί αυτό δεν εξετάζεται λόγω απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα κρίνεται αμφίβολη η προοπτική ανάπτυξής του, χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, «με την επικαιροποίηση των στοιχείων του έργου με την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού ειδικού έργου, εκφράσαμε το αμείωτο ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξή του, καθώς και ότι προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειας και μελέτες για την ολοκλήρωση της αδειοδότησής του».