Νέοι ορισμοί  αναφορικά με τις Εγγυήσεις Προέλευσης, τις Δημοπρασίες Εγγυήσεων Προέλευσης, τον Κανονισμό Δημοπρασιών, το Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης, τα Μητρώα Εγκαταστάσεων και Συμμετεχόντων, το Πληροφοριακό Σύστημα και τους Φορείς Έκδοσης και Ελέγχου περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης των ΑΠΕ, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή. Ειδικότερα, όσον αφορά στην   προέλευση της ενέργειας που παράγεται από εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής  Α.Π.Ε ή ΣΗΘΥΑ   και οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα, προβλέπεται ότι θα αποδεικνύεται αποκλειστικά και μόνο με τις Εγγυήσεις Προέλευσης που θα εκδίδονται από τον ΔΑΠΕΕΠ. Κάθε Εγγύηση Προέλευσης αντιστοιχεί σε τυποποιημένη ενέργεια 1 MWh,

 

 η οποία αποτελεί την ελάχιστη μονάδα παραγόμενης ενέργειας. Δεν θα επιτρέπεται να εκδίδονται περισσότερες από μία Εγγυήσεις Προέλευσης για κάθε μονάδα παραγόμενης ενέργειας. Σε περίπτωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις Σ.Η.Θ.Υ.Α με τη χρήση Α.Π.Ε, δύναται να εκδίδεται μόνο μία Εγγύηση Προέλευσης.

Κάθε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας οφείλει να αποδεικνύει το μερίδιο ή την ποσότητα ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που περιέχεται στο συνολικό του μείγμα καυσίμων κατά το προηγούμενο έτος, χρησιμοποιώντας τις Εγγυήσεις Προέλευσης, εκτός από το μερίδιο που  αντιστοιχεί σε εμπορικές προσφορές, οι οποίες δεν ιχνηλατούνται, εάν υπάρχουν, και για τις οποίες ο προμηθευτής δύναται να χρησιμοποιήσει το υπολειπόμενο μείγμα.

Οι Εγγυήσεις Προέλευσης για την ενέργεια που παράγεται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α που έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν την 1η Ιανουαρίου 2021, εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, εκδίδονται υπέρ του ΔΑΠΕΕΠ (Φορέας Έκδοσης). 

Οι Εγγυήσεις Προέλευσης για την ενέργεια που παράγεται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α που έχουν τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021, και οι οποίοι έχουν λάβει ή λαμβάνουν επενδυτική ή/και λειτουργική ενίσχυση, εκδίδονται υπέρ του Φορέα Εκδοσης, μέχρι τη λήξη της σχετικής Λειτουργικής Ενίσχυσης που έχει συνάψει ο κατόχος του σταθμού ή, σε περίπτωση μόνο επενδυτικής ενίσχυσης, για διάστημα  20  ετών από την έναρξη λειτουργίας του σταθμού. Μετά τη λήξη της λειτουργικής ενίσχυσης  οι Εγγυήσεις Προέλευσης εκδίδονται υπέρ του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Εγγυήσεις Προέλευσης  που έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 και δεν έχουν λάβει ή δεν λαμβάνουν επενδυτική ενίσχυση ή/και λειτουργική ενίσχυση, εκδίδονται υπέρ του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α..

Ειδικότερα,

α) για τους αυτοπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. του άρθρου 14Α, οι Εγγυήσεις Προέλευσης για την ενέργεια που εγχέεται στο σύστημα μεταφοράς ή στο δίκτυο διανομής ή ηλεκτρικής ενέργειας, εκδίδονται υπέρ του Φορέα Έκδοσης ή του αυτοπαραγωγού σύμφωνα με την παρ. 4, ενώ για το υπόλοιπο της ενέργειας, οι Εγγυήσεις προέλευσης εκδίδονται υπέρ του αυτοπαραγωγού και ανακαλούνται προς απόδειξη της προέλευσης της ενέργειας που καταναλώθηκε εσωτερικά στις εγκαταστάσεις του.

β) για τους αυτοπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. και τους αυτόνομους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. οι οποίοι δεν εγχέουν ενέργεια στο σύστημα μεταφοράς ή στο δίκτυο διανομής ή ηλεκτρικής ενέργειας, οι Εγγυήσεις Προέλευσης εκδίδονται υπέρ του αυτοπαραγωγού ή του αυτόνομου παραγωγού, αντίστοιχα και ανακαλούνται προς απόδειξη της προέλευσης της ενέργειας που καταναλώθηκε εσωτερικά στις εγκαταστάσεις τους.

 

Οι Εγγυήσεις Προέλευσης πιστοποιούν την παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή από άλλες πηγές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός ημερολογιακού μήνα και  λήγουν δώδεκα   μήνες από την ημερομηνία της περιόδου παραγωγής της ενέργειας στην οποία αντιστοιχούν.  

Δημοπρασίες για νέου σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ

Στο νομοσχέδιο περιγράφονται  οι βασικές αρχές για τη δημοπράτηση Εγγυήσεων Προέλευσης από τον ΔΑΠΕΕΠ, βάσει Κανονισμού Δημοπρασιών που εκδίδει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Οι Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδίδονται υπέρ του Φορέα Έκδοσης για σταθμούς παραγωγής Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α που έχουν τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021, μεταβιβάζονται στους ενδιαφερόμενους μέσω δημοπρασιών.

Η οργάνωση και διεξαγωγή των δημοπρασιών διενεργείται σύμφωνα με τον Κανονισμό Δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης, ο οποίος καταρτίζεται από τον Φορέα Έκδοσης, υποβάλλεται και εγκρίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εντός τριών   μηνών από την έναρξη ισχύος του υπό συζήτηση νόμου. Η ΡΑΕ, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης,  εκδίδει με απόφασή της τον Κανονισμό Δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί, είτε με πρωτοβουλία της ΡΑΕ είτε κατόπιν αιτήματος του ΔΑΠΕΕΠ ή τρίτων προσώπων που έχουν έννομο συμφέρον. Η πρώτη δημοπρασία διενεργείται εντός έξι   μηνών από τη δημοσίευση του Κανονισμού Δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης.

Τα έσοδα των δημοπρασιών επί Εγγυήσεων Προέλευσης για ενέργεια που έχει παραχθεί από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που τίθενται σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των χρεώσεων Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ.).

Στις δημοπρασίες που διενεργεί ο ΔΑΠΕΕΠ δύναται να δημοπρατούνται και οι Εγγυήσεις Προέλευσης που ανακαλούνται υπέρ των καταναλωτών ή εκδίδονται υπερ των παραγωγών και των αυτοπαραγωγών.   Μεταβιβάσεις Εγγυήσεων Προέλευσης που ανακαλούνται υπέρ των καταναλωτών ή εκδίδονται υπέρ των παραγωγών και των αυτοπαραγωγών επιτρέπονται και μέσω βάθρων εμπορίας ή με διμερείς συμφωνίες.