Η Energean στη Μάχη για Διαφοροποίηση των Πηγών του Αερίου- Προμήθεια 3 BCM από την Αίγυπτο   

Η Energean στη Μάχη για Διαφοροποίηση των Πηγών του Αερίου- Προμήθεια 3 BCM από την Αίγυπτο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 16 Ιουνίου 2022 - 08:06

Η χθεσινή συμφωνία Ε.Ε. -Ισραήλ- Αιγύπτου έχει και μια σημαντική ελληνική διάσταση που αφορά σε κορυφαία εταιρεία υδρογονανθράκων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, φέρεται να έχει εκδηλωθεί ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον στην υπόθεση και στην προοπτική μελλοντικής αξιοποίησης της Ρεβυθούσας

και των πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης φυσικού αερίου ( FSRU) που έχουν δρομολογηθεί να κατασκευαστούν για την υποδοχή των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τους  τερματικούς σταθμούς της Αιγύπτου, μέσα από τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Ήδη, η Energean έχει υπογράψει Mνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την αιγυπτιακή EGAS για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου μέχρι 3 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως, από τα ισραηλινά κοιτάσματα που διαθέτει η εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική εταιρεία έχει σε εξέλιξη και ένα μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ανακάλυψε, πρόσφατα, το κοίτασμα «Αθηνά» και εντόπισε την «Περιοχή Ολύμπου», που εκτιμάται ότι φιλοξενεί ποσότητες περίπου 58 bcm.

Όσον αφορά στην «Περιοχή Ολύμπου», αναμένεται να χρησιμοποιηθεί  για την τροφοδοσία του κόμβου αερίου που η εταιρεία ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει στην Κύπρο, δημιουργώντας μια πρόσθετη όδευση του αερίου της Ανατ. Μεσογείου προς  την Ευρώπη.   

Σημειώνουμε τη χθεσινή ιδαίτερα σημαντική 7η Υπουργική Συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), υπό την Προεδρία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδου, στο Κάιρο, στην οποία παρευρέθη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του, ότι η συνεργασία των χωρών της περιοχής στον τομέα του φυσικού αερίου αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ευημερίας. Οι χώρες του EMGF μπορούν να δράσουν ως εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο LNG στην περιοχή και εμβαθύνει τις σχέσεις συνεργασίας, στον τομέα της ενέργειας, με τις γειτονικές χώρες.

Αναφέρθηκε ακόμη, στη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου, στην προσπάθεια που καταβάλει η Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας. Υπ΄αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, η χώρα μας αναπτύσσει κοινές υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. 

Τις θέσεις του κ. Σκρέκα συμμερίζεται πλήρως και η κυβέρνηση του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών, ο πρέσβης του Εβραϊκού κράτους σε συνένευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ τόνισε πως μέσα από τη συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα, μπορούμε να επιτύχουμε ένα επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας, όπως με το East Mediterranean Gas Forum που αποτελεί, όπως είπε μια άμεση επένδυση στη στρατηγική σημασία μιας χώρας.

Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι η περιφερειακή συνεργασία για το φυσικό αέριο και την ενέργεια, επιτρέπει στην Ευρώπη να διαφοροποιήσει τους πόρους της και να ενισχύσει τις σχέσεις με τις μεσογειακές χώρες, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Αυτό, δίνει στην Ελλάδα ένα σημαντικό μοχλό διαφοροποίησης της οικονομίας της ώστε να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και να αποτελέσει σημείο εισόδου στην Ευρώπη για την ενέργεια της Μεσογείου», κατέληξε ο Γιόσι Αμράνι. .

Τέλος, η Κομισιόν σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία μια κοινή αγορά φυσικού αερίου της τάξης των 10 δισ. κυβικών μέτρων που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και ενδεχομένως της Ουκρανίας, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Άσεν Βασίλεφ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Κρίστιαν Λίντνερ.

Θυμίζουμε ότι οι νέες προσεγγίσεις της Επιτροπής στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, προϋποθέτουν τη δημιουργία κοινών αγορών για το ορυκτό καύσιμου από τα κράτη-μέλη.